EpShark

Venezuela Dávkomat Maláčová

11. 7. 2019



Maláčová si nejspíš spletla století. Zmateně střílí jeden bizár za druhým, a protože zde máme stát, může ta svá zvěrstva násilím nutit lidem. Socialismus už jsme tu před pár desítkami let měli. A paráda to teda nebyla.

venezuela-malacova.png (195,260 kiB)
Socialistický fanatik Maláčová

Tohle je podle mě jedno z největších nebezpečí. Zaprvé, protože se to jako nebezpečí netváří, a zadruhé, protože se to reálně děje. Nebezpečí, které vychází z vlastností, kterou jsou nedílnou součástí člověka. Nebezpečí, které je staré jak lidstvo samo, ale stále aktuální.

Vždy byli a vždy budou lidé, kteří budou chtít brát druhým, přerozdělovat a říkat ostatním, jak mají žít. Vždy budou lidé, kteří chtějí vládnout. Proto je nebezpečné, aby existoval nástroj, který jim to umožňuje. Nástroj, který použijí k prosazování své vůle a svého chtění. Nástroj, který lidem bere svrchovanost a možnost se rozhodnout a staví je do role, ve které se musí podřídit centrální autoritě. Tím nástrojem je stát. Tím nástrojem je zákon.

Maláčová je tak ekonomicky neznalá, že je to až bizár. Její názory a kroky, které se snaží prosazovat a z části se jí to bohužel i daří, vedou k ekonomickému i morálnímu úpadku. Vedou k chudobě, strádání a hodnotovému rozkladu. Vše, co Maláčová prosazuje, lidem škodí. Kvůli Maláčové se máme hůř. Kvůli Maláčové jsme všichni chudší. Není potřeba moc přemýšlet, aby člověk pochopil, že když bude pracovat místo 8 hodin 7 a nijak nenavýší svoji efektivitu, vyprodukuje méně. Pokud bude mít místo 4 týdnů dovolené 5, někde se na ten týden navíc musí ty zdroje vzít. Mimoto, někteří ti zlí kapitalisté, které chce Maláčova vymýtit, těch 5 týdnů dávají sami od sebe. Dávají to, aniž by je někdo nutil. Nedávají to z lásky. Dávají to, protože je k tomu nutí trh. Nutí je k tomu chtění těch, kteří pro ně pracují. Dobrovolně a ve vzájemné spolupráci. Tohle je rozdíl mezi kapitalismem a socialismem. Dobrovolnost a donucení. Maláčová si není vědoma následků svých kroků. Vidí jen to, co vidět je. Dobrý ekonom vidí nejen to, co vidět je, ale i to, co vidět není.

Maláčová si nejspíš spletla století. Zmateně střílí jeden bizár za druhým, a protože zde máme stát, může ta svá zvěrstva násilím nutit lidem. Socialismus už jsme tu před pár desítkami let měli. A paráda to teda nebyla. Socialismus, který zde máme v současně době, a který bobtná do neskutečných rozměrů, na nás tvrdě dopadne. Vlak je už rozjetý. My sedíme v něm a místo toho, abychom brzdili, tak zrychlujeme. A strojvedoucí? Ten ve vlaku nikdy nebyl. Maláčová a všichni ostatní socialisté rozdávají jízdenky. Jak jinak než zadarmo. Jak jinak než z cizích peněz. Jak jinak než na příděl.

Socialismus vede k úpadku a to jak na rovině morální, tak ekonomické. Socialismus je chudoba a bída. Socialismus je donucení a zatnutá pěst s obuškem.

Mises.cz: 24. června 2019, Patrik Luk

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: