EpShark

Dánský ministr přiznává, že zločinní migranti jsou v zemi velkým problémem

11. 6. 2019



Dánský ministr spravedlnosti Søren Pape Poulsen z Konzervativní lidové strany přiznal, že země, která nedávno přijala opatření zaměřená na zjednodušení deportací, čelí „velkému problému“ s kriminálními migranty.  

Vyjádření ministra Poulsena reaguje na nově zveřejněné výsledky studie, která zjistila, že somálští migranti jsou největší samostatnou zahraniční komunitou v Dánsku, odsouzenou za násilné trestné činy. Somálci mají 3,6 krát vyšší pravděpodobnost odsouzení za trestné činy, než Dánové ve stejném věku. Hned po Somálcích následují Iráčané a Turci.

Na rozdíl od mnoha jejich západoevropských protějšků se dánští politici nepokouší problém ututlat.

„Data jasně ukazují, že existuje velký problém s trestnými činy cizinců, které bychom neměli mít v naší společnosti,“ řekl ministr spravedlnosti, zatímco obhajoval migrační politiku dánské vlády.

Poulsen také zmínil, že nedávno navrhl v dánském parlamentu návrh zákona, který by soudcům umožnil zakročit proti migrantům, kteří se nedostaví na soudní příkazy.

„Posílili jsme pravidla vyhoštění, abychom mohli snadněji vyhošťovat cizince,“ řekl.

Nově zvolený europoslanec Peter Kofold z populistické Dánské lidové strany také komentoval statistiky, které ukázaly, že somálští migranti byli v předchozích pěti letech odsouzeni za 1111 trestných činů.

„Tohle jsou docela divoká čísla, ta, která BT odhalila. Podporují to, na co jsme my, dánská lidová strana, již několik let poukazovali, že v Dánsku máme problém s přistěhovalectvím z řady zemí Afriky a Středního východu,“ řekl Kofod.

„Je to tragické a na to musíme reagovat. Musíme to udělat tak, že pošleme lidi zpět domů a nebudeme brát nové. Musí to být lekce po příliš mnoha letech, kdy Dánsko a zbytek západní Evropy měli příliš mnoho přistěhovalců z určitých oblastí,“ dodal Kofod.

V roce 2018 se dánský ministr pro migraci Inger Støjberg obrátil přímo na somálské migranty v Dánsku a povzbudil je, aby se vrátili do svých domovů a přestavěli je,  s tím, že „pokud již nepotřebujete naši ochranu a váš život a zdraví již nejsou ohroženy ve vaší domovské zemi a konkrétně v Somálsku, musíte se samozřejmě vrátit domů a obnovit zemi, ze které jste přišli.“

Jednotlivci z dánské sociální liberální strany mají podobné názory a tvrdí, že zahraniční zločinci musí opustit Dánsko. Zpravodajka strany Lotte Rod uvedla, že je „hrozné“, že tyto druhy zločinů jsou spáchány v Dánsku.

„Problémem však je, že existují země, do kterých nemůžeme deportovat lidi. To platí například pro Somálsko a Sýrii,“ uvedla Rod.

Dánský premiér Lars Løkke Rasmussen také tuto záležitost zvážil a řekl, že i když by raději upřednostňoval, aby se somálští přistěhovalci vrátili dobrovolně do své země, ale rozhodně by nevylučoval možnost nucených deportací.

Podle statistik  v Dánsku bylo od roku 2019 téměř 800 000 - více než 13 procent - celkového počtu 5,8 milionu obyvatel Dánska tvořeno přistěhovalci a jejich potomky. Z těchto 800.000 lidí, 500.000 byli přistěhovalci z ne-západních zemí.

Mike

Zdroj: Voice of Europe




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Jozef Toporcer
12. 6. 2019 5:27
Slnieckarska demokracia a liberalismus a jeho dôsledky , keď sa vítajú opice.

Vložit komentář: