EpShark

Nigérie: Džihád proti křesťanům

19. 6. 2019



  • Současná vlna násilí zhoršující se od roku 2017 se "trochu liší". Jde o řadu cílených útoků na křesťanské komunity, pomocí kterých se se snaží vyhnat zemědělce z jejich obdělávané půdy a tím ji uvolnit pro pastevce." - Nathan Johnson, regionální manažer pro Afriku organizace International Christian Concern (ICC).

  • "Křesťané v Nigérii jsou ve dvanácti severních státech, kde je uplatňováno právo šaría, považováni za občany druhé kategorie. Jsou utlačováni mnoha způsoby. Křesťanské dívky jsou unášeny a nuceny ke sňatku s muslimy. Pastoři jsou unášeni kvůli výkupnému. Kostely jsou pustošeny, nebo úplně ničeny." - Nathan Johnson.

  • "Nigerijská vláda a mezinárodní společenství... toho od počátku udělaly pro vyřešení situace jen velmi málo. Tento nedostatek jejich zájmu není překvapující, protože nemohou uznat příčinu této situace, kterou je netolerantní ideologie džihádu. V důsledku toho počet mrtvých křesťanů roste, a bude pravděpodobně exponenciálně růst, dokud nebude tato situace pravdivě pojmenována a řešena." - Raymond Ibrahim, spisovatel a expert na Střední východ.

Křesťané jsou v Nigérii masakrováni kmenem Fulbů a džihádisty ze skupiny Boko Haram - a zdá se, že to nikoho nezajímá. Na snímku: Abubakar Shekau, vůdce Boko Haram. Foto: Snímek obrazovky z propagačního videa Boko Haram z listopadu 2018.

Křesťané jsou v Nigérii masakrováni kmenem Fulbů a džihádisty ze skupiny Boko Haram - a zdá se, že to nikoho nezajímá.

Nejkrutější pronásledování těchto bezbranných křesťanů - kteří tvoří polovinu celkového počtu obyvatel Nigérie - se odehrává převážně na muslimském severu země, kde vládne právo šaría, a ve státech známých jako "Middle Belt" (Střední pás), jež jsou přechodovou zónou mezi severními a jižními státy.

Podle organizace hájící lidská práva International Christian Concern (ICC):

"Ozbrojenci z kmene Fulbů v březnu 2019 pokračovali v násilných útocích napříč regionem Middle Belt. Brutální útoky těchto surových islámských militantů neustále vyvolávají strach mezi křesťany žijícími v Middle Belt, protože počet mrtvých stále roste... V březnu 2019 bylo zavražděno nejméně 150 lidí."

"... Nigerijský biskup William Amove Avenya ze státu Benue řekl: 'Po zuby ozbrojení příslušníci kmene Fulbů vraždí těhotné ženy a děti, a ničí drobné usedlosti našich zemědělců."

"Je to doutnající požár, který hrozí, že zachvátí celý region. Musíme konat, nemůžeme čekat, až nastane masová genocida," dodal.

"... Níže jsou uvedeny největší útoky v průběhu měsíce března:

1. 4. března 2019: Ozbrojenci z kmene Fulbů zaútočili ve státě Benue a zabili 23 lidí.

2. 11. března 2019: Milice kmene Fulbů zaútočily na město Kajura a vypálily více než 100 domů a zabily 52 lidí.

3. 18. března 2019: Skupina Boko Haram obléhala většinově křesťanské město ve státě Adamawa obývané více než 370 000 lidmi.

Regionální manažer ICC pro Afriku, Nathan Johnson, který Nigérii nedávno navštívil, řekl Gatestonu, že toto vražedné násilí začalo před méně než 20 lety.

"Opravdu se to rozběhlo až v roce 2001, kdy bouře mezi muslimy a křesťany ve státu Plateau po sobě zanechaly více než 1 000 mrtvých a mnoho zničených kostelů. V letech 2008 a 2010 rovněž došlo k vražedným bouřím a napětí mezi oběma komunitami od té doby stále roste."

Johnson poznamenal, že současná vlna násilí zhoršující se od roku 2017 se "trochu liší". Jde o řadu cílených útoků na křesťanské komunity, pomocí kterých se snaží vyhnat zemědělce z jejich obdělávané půdy a tím ji uvolnit pro pastevce."

Řekl, že nepřátelství zahrnuje komplexní soubor faktorů - sociálně-ekonomický (pastevci vs. farmáři), etnický (hlavně Fulbové vs. všichni ostatní kromě kmene Hausa) a náboženský (muslimský vs. křesťanský). Nicméně:

"Nigerijská vláda a média hlavního proudu potlačují skutečnost, že radikální muslimové vyvražďují v Nigérii celé křesťanské komunity. Mnohem raději by popsali krizi jako střet mezi dvěma etnickými nebo sociálně-ekonomickými komunitami, které se navzájem zabíjejí - přestože téměř 80 % obětí tvoří křesťané."

Johnson ještě dodal:

"Křesťané v Nigérii jsou ve dvanácti severních státech, kde je uplatňováno právo šaría, považováni za občany druhé kategorie. Jsou utlačováni mnoha způsoby. Křesťanské dívky jsou unášeny a nuceny ke sňatku s muslimy. Pastoři jsou unášeni kvůli výkupnému. Kostely jsou pustošeny, nebo úplně ničeny."

"Křesťané, které jsem potkal během své nedávné cesty do Nigérie a kteří jsou utlačováni jak Fulby tak i Boko Haramem, doufají, že ostatní lidé po celém světě o ně mají starost a modlí se za ně. Mnohým z nich chybí jídlo, voda a přístřeší, protože byli vyhnáni ze svých polí do měst, kde nemají obživu a ani nemohou najít práci. Stovky tisíc křesťanských dětí v celé zemi nemohou chodit do školy, protože si to rodiče nemohou dovolit, nemají školu v dosahu, nebo se obávají, že by jejich děti mohly být napadeny, nebo uneseny na cestě do školy a ze školy."

Jak loni napsal Raymond Ibrahim, expert na Střední Východ:

"Nigerijská vláda a mezinárodní společenství... toho od počátku udělaly pro vyřešení situace jen velmi málo. Tento nedostatek jejich zájmu není překvapující, protože nemohou uznat příčinu této situace, kterou je netolerantní ideologie džihádu. V důsledku toho počet mrtvých křesťanů roste, a bude pravděpodobně exponenciálně růst, dokud nebude tato situace pravdivě pojmenována a řešena."

Uzay Bulut je turecká novinářka a významná spolupracovnice Gatestone Institute.

Související témata:  Nigérie, Pronásledování křesťanů
Nejnovější články od:
nechte si zasílat novinky do e-mailu: přihlaste se zdarma k seznamu adres think-tanku gatestone institute.

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Jozef Toporcer
20. 6. 2019 4:37
Tam by mali ísť hulakat naši pouličný slnieckari a presvedčiť moslimov o láske k blížnemu.

Vložit komentář: