EpShark

USA: konečně daňová reforma

3. 11. 2017



Nový plán republikánů by mohl spustit nezastavitelnou vlnu silného hospodářského růstu.

Prezident Trump a republikáni v kongresu včera představili svůj velký návrh zákona o daňové reformě zaměřený na střední třídu. Zákon slibuje "snížit daně a vytvořit pracovní místa" a povzbudit silný hospodářský růst, protože výrazně zjednoduší dnešní složité daně.

Jedná se o "skvělý návrh" a "další důležitý krok k poskytnutí masivních daňových úlev pro americký lid," řekl prezident a dodal, že doufá, že se zákon stihne prosadit už před vánoci.

"Dnes je pro amerického dělníka skvělý den," řekl Trump. "Pro devadesát pět procent lidí bude mít daňový formulář velikost pohlednice," řekl předseda parlamentu Paul Ryan.

"Velice to zjednoduší život" , řekl Trump. "Jediní lidé, kterým se to nebude líbit, budou účetní."

"Slib daňové reformy si již získal špičkovou firmu Broadcom Limited v Singapuru, která se zavázala vrátit se do Spojených států, kde byla založena" , řekl Trump. "S tímto závazkem se více než 20 miliard dolarů ročních příjmů vrátí do našich měst, měst a práce americkým pracovníkům."

V Bílém domě vedoucí společnosti Broadcom, Hock Tan, vysvětlil, že je Američan "stejně jako téměř všichni moji přímí manažeři, moji členové představenstva a více než 90 procent mých akcionářů. Takže dnes oznamujeme, že znovu jdeme do Ameriky."

"Náš závazek usídlení se do Spojených států je obrovským opětovným potvrzením pro naše akcionáře, že pro 7 500 zaměstnanců, které máme dnes ve 24 státech v Americe, je Amerika opět nejlepším místem k tomu, aby se zde vedl podnik s globálním rozměrem."

Kevin Brady (Texaský republikán) včera představil první verzi legislativy. Nepochybně budou provedeny změny. Je pravděpodobné, že legislativa bude podstatně přepsána přes víkend před tím, než postoupí do dalšího kola.

Plán reformy sníží současných sedm daňových pásem - 10, 15, 25, 28, 33, 35 a 39,6 procent na čtyři - 12, 25, 35 a 39,6 procenta.

Zachování horní mezní sazby ve výši 39,6 procent je příkladem zbytečného úsilí zalíbit se bojovníkům za sociální spravedlnost. To ale selhalo. Demokratka v senátu Nancy Pelosi (Kalifornie) již prohlásila, že daňový plán je oddaný "nejbohatšímu jednomu procentu" Američanů "na úkor skvělé střední třídy." Demokrat Chuck Schumer (New York) označil plán za "všechno, co Amerika nechce," a dodává: "Je to jako ryba, pokud zůstane na slunečním světle příliš dlouho, smrdí."

Tyto navrhované daňové škrty nejsou dostatečné pro senátora Randa Paula (Kentucky). "Pokud se nezastanete vrchního jednoho procenta, nemáte opravdu výrazné snížení daní," řekl Paul. "Republikáni se jenom chtěli zalíbit". Ti na "horní části spektra" potřebují daňovou úlevu ", protože většina daní je placena těmi nebohatšími."

"Musíme pochopit, že vlastníci našich podniků - lidé, kteří zaměstnávají - jsou bohatší než my, platí více daní," řekl. "Pokud však snížíte jejich daně, budou kupovat nové věci nebo zaměstnávat více lidí. Pokud jim zvýšíte daně, půjde to do neproduktivní ekonomiky, kterou představuje Washington, DC, a bude to promarněno."

"Takže u těch na vrcholu příjmů, nebude dost daňových škrtů, jenom trochu. Uprostřed bude něco a ti dole už stejně moc daní z příjmu neplatí," řekl Paul.

Snížení sazby daně z příjmů právnických osob na 20 procent, jak bylo navrženo, by však pro tuto zemi bylo "obrovské plus", řekl.

Nejlepší zprávou je snížení daňové sazby pro korporace. A myslím, že uvidíme ekonomický růst. Již nyní vidíme růst o 3% v zemi kvůli nadšení pro prezidenta Trumpa a jeho politiky. Myslím, že se nám podaří dosáhnout 4 nebo 5 procent ekonomického růstu - kdybychom tuto věc prosadili - během jednoho nebo dvou let.

Standardní odpočet u jednotlivých daňových poplatníků na dani z příjmů se zvýší ze současných 6 350 dolarů na 12 000 dolarů, podle studie Tax Foundation. U hlav domácností se bude pohybovat mezi $ 9,350 na $ 18,000. Pro manželské páry se vyšplhá z 12.700 dolarů na 24.000 dolarů. Dodatečné odpočty a osobní osvobození budou vyloučeny. Alternativní minimální daň (AMT) jak pro jednotlivce, tak pro korporace bude zrušena.

Charitativní odpočty zůstanou, ale odpočet daně z majetku bude omezen na 10 000 dolarů. Zbývající státní odpočty a místní daňové odpočty a další detailní odpočty budou vyloučeny. Vůči návrhu týkající se státních a místních daní již probíhá v opozice od zákonodárců, kteří zastupují státy s vysokými daňovými sazbami. Předseda Brady uznal obavy republikánů z modrých států a snaží se dospět ke kompromisu.

Odpočet úroků z hypoték bude zachován, ale bude omezen na 500 000 dolarů jistiny z nově nakoupeného domu. Stavebnictví bojuje proti této změně.

Plán zatím neruší daňový trest stanovený Obamacare (Individual Mandate) za to, že někdo nemá pojištění, jak doufali někteří.

Ve středu se zdálo, že prezident Trump naznačuje, že na zrušení tohoto ustanovení se pracuje. Na twitteru řekl: "Nebylo by skvělé, zrušit velmi nespravedlivý a nepopulární individuální mandát v ObamaCare a využít těchto úspor na další snížení daní?"

Odpočet nákladů na zdravotní péči, který byl zaveden poprvé během 2. světové války, bude podle Julie Rovner ze společnosti Kaiser Health News zrušen . Pouze daňoví poplatníci, jejichž výdaje na zdravotní péči převyšují 10 procent jejich upraveného hrubého příjmu, ho mohou využít.

Senátor Ron Wyden z Oregonu - demokrat, řekl, že zbavit se tohoto odpočtu by bylo "proti seniorům".

Zákon snižuje daňové sazby a zvyšuje daňové úlevy, aby si lidé mohli okamžitě udržet více peněz ze svých výplat - místo toho, aby museli spoléhat na nesčetné množství ustanovení, které mnozí nikdy nepoužívají a jiní mohou používat jen jednou v životě.

Změny se uskuteční v režimu rodinných daňových úlev.

Osobní výjimka pro závislé osoby bude nahrazena daňovou úlevou za dítěte, která se zvýší ze současných 1.000 dolarů na 1.600 dolarů. Prahová hodnota pro postupné vyřazení se bude pohybovat od 115 000 do 230 000 dolarů pro ty, kteří se oženili. "Prvních 1000 dolarů by bylo vratných a stouplo by s inflací až na základní částku 1 600 dolarů," tvrdí daňová nadace.

Vykrádání hrobů bude postupně ukončeno. Většinou nenáviděná dědická daň bude po šesti letech zrušena. Mezitím se osvobození od daně z nemovitosti zvýší až na 10 milionů dolarů, které budou indexovány inflací.

Sazba daně z příjmu právnických osob by se snížila na 20 procent ze současných 35 procent. Trump sliboval v průběhu volební kampaně 15%. Byla by stanovena nová maximální 25 procentní sazba daně z příjmů z podnikání, která by podléhala pravidlům proti zneužívání.

Snížení sazby daně z příjmů právnických osob "je velmi důležitým krokem", říká Veronique de Rugy, vedoucí výzkumní pracovnice v Mercatus Center. "Stále potřebujeme vidět, jak se bude zacházet s příjmy získanými v zámoří, abychom mohli plně posoudit tento plán."

Zdá se, že tento plán vede k tomu, že ruší prosazování amerických daňových zákonů v zahraničí ("extrateritorialitu") a přechází do "územního daňového systému, v němž dividendy a zisky amerických společností ze zahraničí nepodléhají dani v USA při repatriaci." Trump očekává, že přesun bude mít za následek repatriaci miliard dolarů ze zahraničí. Takzvaná "extrateritorialita" v daňovém právu je destruktivní, což znemožňuje daňovou konkurenci zemí a možnost být daňovým rájem, co je v zemi, která byla založena na principech omezené vlády dost nespravedlivé.

Jak rozhodl nejvyšší soud v roce 1991 v rozsudku EEOC v. Aramco, v dnešní době je všeobecně uznáváno, že "kongres má pravomoc prosazovat své zákony mimo územní hranice Spojených států" , ale to nebylo vždy tak. Zdanění Američanů v zahraničí bylo dlouho považováno za zneužití pravomocí vlády až do moderní doby.

Tato část daňové reformy ale jde zpět a nezdaňuje zisky při repatriaci, co je velice vítané.

Reformy by nás celkově mohli katapultovat zpět k trvale silným tempům růstu z Reaganova období a raných let Clintonovy éry, za předpokladu, že demokraté nebudou schopni používat svoji nenávistní rétoriku třídních válek, aby oslabili republikánské odhodlání.

Když republikáni drží otěže moci, levičáci milují předstírat, že se starají o deficity a státní dluh. Demokraté najednou kvílejí jako zraněná zvířata, když upozorňují na fiskální dopad daňové reformy.

Dokonce, i když někteří daňoví jestřábi, jako Rand Paul, nejsou se současným plánem spokojeni, je to obrovský krok správným směrem.

Matthew Vadum

Z anglického originálu přeložil Mike

Text vyšel na webu www.frontpagemag.com




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: