EpShark

Menšinovou vládu doopravdy nechce ani Andrej Babiš

2. 11. 2017



Po prvním kole povolebních vyjednávání vítěz oznámil, že vážně uvažuje o jednobarevné menšinové vládě se zastoupením politických (nebo dokonce i apolitických) odborníků. Podle komentátora bude mít ale tento návrh jepičí život.

Stojí o koalici ANO, ODS a KDU-ČSL

„Ještě nás čeká opravdu dlouhé vyjednávání, ale troufnu si předpovědět, že nápad na takovou menšinovou vládu nebude úspěšný,“ tipuje americký novinář Erik Best. Byla by to prý ale velmi křehká vláda. O něco podobného Andrej Babiš (ANO) určitě nestojí.

Jediná stabilní je koaliční vláda s demokratickými stranami. A to bude chtít i česká veřejnost. Početně a programově to vychází pouze na koalici ANO, ODS a KDU-ČSL. „Přestože něco podobného teď všichni odmítají. Než kývnou, chce to ještě nějaký ten čas.“

Mantra Čapí hnízdo

Menšinový kabinet s podporou SPD Tomia Okomury a komunistů je podle Besta totiž mnohem míň pravděpodobný a doopravdy to nechce ani ANO. Důvod, proč nebudeme mít brzy jasno, vidí komentátor v trestním stíhání Andreje Babiše, Jaroslava Faltýnka a dalších sedmi lidí v kauze Čapí hnízdo.

„Důležité je, kdo nakonec trestní stíhání zastaví.“ Best o tom mluví jako o téměř hotové věci. Třeba v zahraničí by ale zastavení stíhání státním zástupcem určitě vyvolalo velmi negativní reakce a obavy ze začátku nedemokratického procesu v zemi. „Pro Babiše je to nová mantra, podle které naopak tvrdí, že pokud žijeme v právním státě, musí stíhání skončit.“

Prezidentská milost pro Babiše

V této souvislosti se už spekuluje i o roli prezidenta Miloše Zemana, který má právo udělit komukoli a kdykoli milost. „Kdyby to udělal, určitě by ho kritizovali. Ale on na to na rozdíl od státního zástupce právo má.“ Best odhaduje, že se o milosti začne vážně uvažovat až po prezidentských volbách. Dřív by to Zemanovi mohlo ubrat na popularitě.

„Pak by ale mohl s klidným svědomím říkat, že přece musíme mít stabilní kabinet, a ne že se jména Moniky Babišové a premiérových dětí budou každý druhý den propírat v tisku.“ Podle Besta je v prezidentských volbách zatím jediným vážným soupeřem Miloše Zemana Jiří Drahoš. Spekulace o kandidatuře Tomio Okamury mu nehrají do karet.

Rozhovor s Erikem Bestem uvádí Rozhlas.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: