EpShark

Nová oficiální historie Evropy vymazává křesťanství a propaguje islám

12. 11. 2017



napsal Giulio Meotti
30. října 2017

Překlad původního textu: Europe's New Official History Erases Christianity, Promotes Islam
Překlad: Ivan Poledník

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu

  • "Patroni falešné Evropy jsou posedlí předsudkem nevyhnutelného pokroku. Věří, že dějiny jsou na jejich straně a tato víra je činí zpupnými a arogantními, nejsou schopni uvědomit si defekty post-národního, post-kulturního světa, který vytvářejí" - Pařížská výzva, podepsaná 10 respektovanými evropskými akademiky.
  • Návrh německého ministra vnitra Thomase de Maziera o zavedení muslimských svátků ukazuje, že když dojde na islám, tak oficiální "post-křesťanský" sekularismus zkrátka nekoná.

Před několika dny několik významných evropských intelektuálů - včetně britského filosofa Rogera Scrutona, bývalého polského ministra školství Ryszarda Legutka, německého vědce Roberta Spaemanna či profesora Rémi Braguea ze Sorbonny - zveřejnilo Pařížskou výzvu (celým názvem " Pařížská výzva: Evropa, v níž lze věřit " ). V tomto svém prohlášení odmítli"falešné křesťanství univerzálních lidských práv" a "utopické, pseudo-náboženské křížové výpravy za svět bez hranic". Namísto toho vyzvali k zachování Evropy založené na"křesťanských kořenech" a k čerpání inspirace z "klasické tradice" a odmítnutí multikulturalismu:

"Patroni falešné Evropy jsou posedlí předsudkem nevyhnutelného pokroku. Věří, že dějiny jsou na jejich straně a tato víra je činí zpupnými a arogantními, nejsou schopni uvědomit si defekty post-národního, post-kulturního světa, který vytvářejí. Navíc nemají potuchy o skutečných zdrojích lidské slušnosti, jež je jim tak drahá – stejně jako i nám. Křesťanské kořeny Evropy ignorují, dokonce zavrhují. Zároveň se velice snaží, aby neurazili muslimy, o nichž si myslí, že nadšeně přijmou jejich sekulární, multikulturní náhled."

V roce 2007, v reflexi kulturní krize našeho kontinentu, papež Benedikt XVI. řekl, že Evropa teď " pochybuje o své vlastní identitě " . V roce 2017 pak Evropa pokročila ještě dále: vytvořila si post-křesťanskou proislámskou identitu. Evropské budovy a instituce důsledně vymazaly křesťanství - a islám vítají.

Evropský parlament nedávno otevřel vlastní muzeum - jmenuje se " Dům evropských dějin " a na jeho zbudování padlo 56 miliónů eur (skoro jeden a půl miliardy Kč). Hlavní myšlenkou bylo názorné ztvárnění a předání poselství historického příběhu poválečného období na cestě k evropskému sjednocení. Museum sídlí v krásné bruselské budově postavené ve stylu Art Deco. Avšak, jak poznamenal nizozemský intelektuál Arnold Huijgen, dům je "kulturně vyprázdněný":

"Vypadá to, že kolébkou Evropy je Francouzská revoluce. Tomu, co předcházelo, je zde věnován minimální prostor. Prominentní prostor naopak dostává Napoleonův zákoník a filosofie Karla Marxe, zatímco například kolonialismus je označován za stinnou stránku evropské kultury. [...] Avšak co je na tom domě nejpozoruhodnější, to je popření jakékoli existence náboženství. Jako by ve skutečnosti nikdy neexistovalo a nemělo sebemenší vliv na historický vývoj kontinentu. [...] Evropský sekularismus tak již nebojuje proti křesťanství, nýbrž jednoduše ignoruje jakýkoli náboženský aspekt v životě vůbec."

Bruselská byrokracie dokonce zamlčuje katolické kořeny své vlastní vlajky - dvanácti hvězd symbolizujících "ideál jednoty, solidarity a harmonie mezi národy Evropy". Tento symbol byl převzat od francouzského katolického výtvarníka Arsene Heitze, jenž se inspiroval v křesťanské ikonografii - zobrazení Panny Marie s hvězdami kolem hlavy. Jenomže Evropská unie ve svém oficiálním vysvětlení tento křesťanský původ nijak nezmiňuje.

Před časem měnový a ekonomický odbor při Evropské komisi nařídil Slovensku přepracovat své pamětní dvoueurové mince tak, aby byly odstraněny křesťanské symboly na vyobrazeních svatého Cyrila a Metoděje. Nebo dále: Mezi 75 tisíci slovy zamítnutého návrhu evropské ústavy není jediná zmínka o křesťanství.

Německý ministr vnitra Thomas de Maziere, člen vládnoucí Křesťansko demokratické strany Angely Merkelové, nedávno navrhl zavedení muslimských svátků: "Proč bychom v místech, kde žije velké množství muslimů, nemohli přemýšlet o zavedení muslimských svátků?" , řekl.

"Podvolení postupuje" , odpověděla Erika Steinbachová, bývalá předsedkyně Svazu vysídlenců - Němců vystěhovaných z různých zemí východní Evropy na konci druhé světové války.

Beatrix von Storch, přední členka Alternativy pro Německo (AfD), zvládla jen napsat na twitteru: "NE! NE! NE!".

De Mazierův návrh pěkně ukazuje, že ve chvíli, kdy jde o islám, se oficiální "evropský postkřesťanský sekularismus " najednou kamsi vytratí.

Před několika týdny financovala Evropská unie výstavu nazvanou " Islám, to jsou i naše dějiny! " . Konala se Bruselu. Výstava zobrazuje vliv islámu na vývoj Evropy. Oficiální prohlášení k výstavě říká:

"Historické důkazy znázorněné výstavou - realita dávné muslimské přítomnosti v Evropě a vzájemné interakce obou civilizací, které proti sobě navzájem bojovaly, ale také se prolínaly a ovlivňovaly - podporuje vzdělávací a politické úsilí: pomoci evropským muslimům a nemuslimům lépe pochopit jejich společné kulturní kořeny a kultivovat jejich vzájemné soužití".

Isabelle Benoit, historička podílející se na vytváření výstavy, řekla agentuře AP: "Chceme, aby bylo jasné, že islám je součástí evropské civilizace a že to není nějaký nedávný import, nýbrž něco, co má kořeny napříč 13 stoletími."

Oficiální evropský establishment se obrátil zády ke křesťanství. Vypadá to, že si neuvědomuje, do jaké míry náš kontinent a jeho obyvatelé stále závisí na morálních zásadách postavených na jejich humanitárních hodnotách v době, kdy radikální islám představil svoji civilizační výzvu pro Západ. "Je to zkrátka problém obalu, který má tendenci vyplnit se nicotou," napsal Ernesto Galli della Loggia v italském deníku lI Corriere della Sera .

"Není možné nevidět, že vedle obalu stojí dvě velké teologické a politické tradice - ruské pravoslaví a islám - zatímco nicota představuje pouze vybledávající křesťanské povědomí evropského Západu."

To je důvod, proč je tak těžké pochopit "logiku" oficiálního evropského nepřátelství vůči křesťanství a jeho příchylnost k totalitárnímu islámu. Evropa by mohla snadno být sekulární, aniž by musela být naladěna bojovně anti-křesťansky. Naopak snadné je pochopit, proč se tisíce Poláků zúčastnily masových modlitebních shromáždění podél své státní hranice, čímž vyjádřili nesouhlas se sekularizací a islamizací , což je vlastně současným oficiálním krédem Evropské unie.

Během druhé světové války se spojenci rozhodli nebombardovat Brusel, protože se měl stát kolébkou znovuzrození Evropy. Pokud však budou evropské elity pokračovat v tomto odvržení židovsko-křesťansko-humanistické kultury, mohl by se stát jejím hrobem.

Giulio Meotti, kulturní editor pro Il Foglio , italský novinář a spisovatel.

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: