EpShark

95% plastů v oceánech pochází ze zemí třetího světa

1. 4. 2019



Média hlavního proudu bombardovala západní země zprávami o potřebě šetrného hospodářství a pomalého vyřazování plastů z našeho každodenního života s cílem chránit životní prostředí se zaměřením na světové oceány. Ale kolik z toho plastového znečištění je vlastně chyba Západu?

Je snadné vidět osvětové kampaně o zvířatech uvězněných ve všech druzích odpadků a pak chtít něco udělat, aby se zabránilo takové hrozné věci znovu. V uplynulých týdnech se mainstreamová média ve vyspělých zemích vydávala na křížovou výpravu proti hrůzám z plastických hmot, zaměřených na každodenní, snadno vybírané předměty, jako jsou plastové sáčky a plastové brčka.

Kážou však správnému publiku?

Tyto úzkostné obrazy mají velkou šokovou hodnotu, vytvářejí povědomí o závažném problému, který postihuje všechny druhy ekosystémů a v tomto případě mořský život, ale – překvapení - pokud chtějí, aby tato kampaň byla účinná, měla by být tyto slogany psané v mandarínštině, hindštině nebo nějakém africkém jazyku.

Za prvé, nakládání s odpady v západních zemích (a také v dalších rozvinutých zemích, jako je Japonsko nebo Jižní Korea) je velmi odlišně od rozvojových zemí na kontinentech, jako je Afrika a Asie.

Smiley face

Tento obrázek, i když je 20 let starý, ukazuje dobrý obraz o tom, jak se zachází s plastovým odpadem v jednotlivých zemích.

V roce 1998 bylo málo zemí, které se staraly o recyklaci plastového odpadu. Jak vidíme, většina recyklace byla provedena v západních zemích, jako jsou USA, Kanada, evropské země, Austrálie, Nový Zéland a několik východoasijských zemí, jako je Japonsko a Jižní Korea.

Smiley face

Recyklace se v posledních 15-20 letech hodně zlepšila, ale západní státy jsou stále v čele v oblasti zpracování a opakovaného použití plastů, skla, karet nebo papíru, více než jakákoli jiná země Latinské Ameriky, Asie nebo Afriky. (Vezměte v úvahu, že graf zobrazuje pouze země OECD).

V níže uvedeném grafu vidíme deset nejvíce znečišťujících řek na planetě. Dvě z nich jsou v Africe: řeky Niger a Nil. Další dvě v jižní Asii: řeky Indus a Ganges. Zbývajících šest je ve východní a jihovýchodní Asii.

95% plastů znečišťujících světové oceány pochází pouze z těchto 10 řek

Smiley face

A konečně jsme skončili tam, kde jsme začali, už víme, že deset nejznečištěnějších řek je v Africe a v Asii, ale které země jsou ty, které ve skutečnosti znečišťují naše oceány plastem, čímž ohrožují ekosystémy a mořský život, nejvíce?

Smiley face

Odpověď – především asijské země, přičemž Čína je zdaleka nejvíce znečišťující zemí na planetě, následovaná zeměmi jihovýchodní Asie a Tichomoří, jako jsou Indonésie, Filipíny, Vietnam a dál níže, Thajsko a Malajsie.

Ačkoli vidět želvy dusící se plastem nebo lachtany dusící se v plastových pytlích je smutné, skutečnost je trochu jiná. Výzkumníci dospěli k závěru, že to, co škodí zvířatům nejvíce, jsou vlastně rybářská zařízení, spousta a spousta rybářských zařízení (sítě, apod).

Prezentovaná data jsou jasná, národy třetího světa představují země, které znečišťují většinu našich světových oceánů kvůli špatné infrastruktuře, nemají zařízení, aby mohly nakládat se svým odpadem.

Pokud chcete pomoci zvířatům, aby se nedostali do pasti, je potřeba prosazovat politiky, které potrestají komerční rybáře, kteří opustí nebo nezlikvidují své sítě a další zařízení ve vodě, nebo tlačit na země jako Čína, aby byli šetrnější k životnímu prostředí.

Mike

Zdroj: Defend Europe




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Jeff
1. 4. 2019 8:51
Obávam sa, že do tej štatistiky "recycling race" je k recyklácii pripočítané aj "energetické zhodnotenie" odpadu, čiže spaľovanie. Plast okrem PET sa ani nedá materiálovo recyklovať. Väčšinou to funguje tak, že odpad z bohatých krajín sa vyváža do chudobných krajín a tam sa spaľuje. https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2019/cislo-10/importujeme-odpad-hoci-ho-mame-vela.html Akurát Čína nedávno obmedzila dovoz odpadu a niektoré krajiny majú z toho veľký problém. Ak mám povedať za seba, vyprodukujem za rok 10x menej odpadu ako priemerný Slovák a takmer všetko separujem. Za najväčší ekologický problém však považujem rast populácie. Je to obrovské pokrytectvo, keď na západe tí istí ľudia, ktorí hovoria o potrebe chrániť životné prostredie, zároveň podporujú rast populácie. Navyše, najviac podporujú rast populácie retardovaných asociálov, ktorí životné prostredie nikdy chrániť nebudú.
Jozef Toporcer
1. 4. 2019 6:34
Z Bruselu ešte nič dobré pre EU neprišlo.

Vložit komentář: