EpShark

Causa lithium

8. 10. 2017



ČTK: Australská těžařská firma podepsala memorandum s ministerstvem průmyslu o budoucí spolupráci při těžbě lithia na Cínovci. Smlouva má zajistit, že se lithium bude v České republice nejen těžit, ale i zpracovávat. V Česku se podle odhadů nachází tři až šest procent světových zásob tohoto vzácného kovu.

Ačkoliv se (podle mého soudu) v podstatě (zatím) nic závažného nestalo, emoce kolem toho jsou obrovské, komunisté (a Babiš) hovoří o trestním stíhání za loupež století, jedni obviňují druhé v nějaké šílené představě, že na Cínovci leží na louce 3 biliony, které patří lidu této země a (patrně nějaký zlý kapitalista) jej chce lidu vykořistit. Tak nějak si samozřejmě socialisty neidealizuji a vládě preventivně nevěřím ani písmenko, ale připadá mi to celé šíleně hysterické. Ostatně posuďte:

„Je naprosto skandální, co tady ČSSD dva týdny před volbami předvádí. Vypadá to, že chtějí ještě rychle shrábnout peníze do stranické kasy. Jak všichni víme, mají velké dluhy,” zaútočil na koaličního partnera Babiš, který na Facebooku směle označil lithium za „nejdůležitější surovinu 21. století”.

„Je to od ČSSD pokus o krádež za bílého dne,” uvedl Babiš, podle něhož memorandum „dalo firmě těžbu lithia” v hodnotě dvou biliónů korun.

Volební lídr ČSSD se nad Babišovými výroky pozastavil. Připomněl, že australským těžařům dal povolení k průzkumu lithia ministr za ODS již v roce 2010. „Toto povolení bylo v tichosti prodlouženo v lednu 2017 ministrem životního prostředí za ANO Richardem Brabcem ,” dodal Zaorálek. Proti rozhodnutí ministerstva se tehdy postavili starostové okolních obcí.

„Pan Babiš by si proto měl hlavně ujasnit, co dělají jeho vlastní ministři. Měl by vědět, že odpovědnost za prodloužení a potvrzení dělat v ČR průzkum těžby lithia učinil jeho ministr,” vzkázal dále Zaorálek s tím, že memorandum pouze potvrzuje to, že bude-li se lithium těžit, bude se zpracovávat v ČR. Navíc počítá i s možným zapojením českého státu. ( Novinky.cz )

Jiná výzva:

Výzva k podání trestního oznámení za krádež lithia

Výzva k podání trestního oznámení za krádež lithia. Australská firma se snaží, spolu s českými vlastizrádnými politiky, ukrást občanům lithium za 3 biliony korun. Musíme je zastavit už před volbami, pak bude pozdě!

Dnes jsem podal trestní oznámení na Bohuslava Sobotku, ministra průmyslu Jiřího Havlíčka a další neznámé pachatele. Pokud nechceme, aby to odložili jako obvykle, musíme to podat všichni. Jedině tak je naděje, že se najdou čestní a zároveň odvážní policisté a státní zástupci, kteří se nebudou bát věc začít vyšetřovat. Proto Vám v příloze posílám vzor trestního oznámení. Na místo oznamovatel napište svoje jméno, příjmení a datum narození a nahoru vpravo dopište, na který policejní útvar nebo státní zastupitelství to podáváte. Je to jedno, podejte to klidně na nejbližší policejní stanici v místě Vašeho bydliště. Můžete to podat dvakrát, na policii i na okresní či krajské státní zastupitelství. Je třeba to tam donést osobně do podatelny nebo poslat doporučeně poštou. Mailem nestačí, pokud nemáte elektronický podpis. Čím více těchto trestních oznámení bude podáno, tím to bude mít větší váhu. Zabere Vám to jen deset minut času a 38 Kč za poštovné. Tak se ničeho nebojte a podávejte trestní oznámení. Do voleb zbývá jen 14 dní.

Pokud zůstanou u moci zločinci z ČSSD a dalších vlastizrádných protinárodních stran, tak lithium za více než 3 biliony Kč bude nenávratně ukradeno. Málokdo má představu o velikosti částky 3 biliony, pro představu by si za to každý Čech nad 18 let mohl koupit luxusní auto nebo by si každá česká rodina mohla koupit malý byt ve středně velkém městě či domek na vesnici. (DuchDoby.cz)

(Vynechávám to, že ve výše citovaném apelu jim poněkud hapruje obyčejné násobení.) Aby ale bylo slyšet i trochu něco rozumnějšího, zde jeden výňatek z FB.

PeTaX

Status

Lithium prodáno. Za 15 tisíc za tunu a poplatky. Tři týdny před volbami. Do smrti otroci.

A diskuse

TP : A že se hlásilo tolik kupců, že? A proč tedy na zkušební vrty se sháněla firma až v Austrálii?

JL : Nikdo nikoho nesháněl. Geomet měl pouze licenci na geologický průzkum, on tedy prováděl zkušební vrty. laughing Když dostal relevantní výsledky, zveřejnil je a přihlásilo se několik (myslím, že tři) zájemců, kteří by do tohoto obrovského risku šli. Australané vyhráli, protože optimisticky počítají s trvale vysokou cenou lithia, i když samozřejmě pod letošním maximem.

Petro, politická stránka věci je opravdu na zblití. Celý národ dnes kvůli mediální masáži vlády „ví“, že na Cínovci leží bilióny korun a stačí je jenom zvednout. Takže ministr podepíše pár týdnů před volbami memorandum o porozumění, což je právně nezávazný dokument. To ale 99,999 % obyvatel neví. V kampani ale mohou socani říci: „Podívej, voliči, jak Ti zachraňujeme národní poklad!“ Prd, ale voňavý.

Jde totiž o velice rizikový a nejistý byznys. Proto se také vláda odmítla na něm podílet. Ono je krásné vydělávat miliardy ročně a chlubit se tím, ale je zatraceně nepříjemné ty miliardy prodělávat a vysvětlovat to voličům. Takže stát bude pouze inkasovat pevně dané poplatky a má své jisté. Pokud projekt nevyjde, vinu ponesou Australáci, kteří stejně mezitím odtáhnou do kolébky jejich kultury, Botana Bay. Nyní k těžbě samé.

Mám celkem slušné informace, protože papá pocházel ze Sudet a mám tam polovinu příbuzenstva a hromadu známých. Hodně z nich pracuje v těžbě, velká část v ochraně přírody. Informace mám tedy od obou stran. Cínovecké ložisko je velmi problematické, protože obsahuje malý obsah prvku v rudě a navíc není znám způsob jeho zpracování. Na světě není tolik firem, které by mohly zaplatit vývoj úplně nové technologie na finální zpracování lithia. Ty současné dosud fungují pouze v laboratorních podmínkách.

A pokud cena spadne o třetinu, tak důl bude uzavřen. To se stane i v případě, že se potvrdí velké zásoby lithia v Srbsku a v několika afrických zemích, kde by jeho získávání ze solanek (usazenin soli po vyschnutí slaných jezer) bylo mnohokrát levnější. Tak se tato ruda těží například v Bolívii, což je pro nás nesmírně důležité. Tam se nacházejí dvě třetiny dosud známých světových zásob lithia a jeho získávání je tisíckrát levnější než u nás: K vyschlému jezeru přijede bagr, surovinu naloží na auta a ty ji odvezou na zpracování.

Dalším rizikem je nalezení náhrady za lithium, na němž usilovně pracují desítky firem na celém světě. Ty náhradní prvky už jsou známy — sodík, hořčík a vápník, jedny z nejlevnějších a nejrozšířenějších kovů na Zemi. Problém je to, že v bateriích poškozují elektrody. Až bude vynalezen nový materiál pro elektrody, bude lithium téměř bezcenné. Otázkou není, jestli bude vynalezen, otázkou je, kdy. No, to by bylo asi všechno. Omlouvám se za délku příspěvku, ale otázka cínoveckého lithia není jednoduchá.

TP : Investice cca 10 miliard. Kdo za stát by to zvládl. Úředníci našich ministerstev? Ti se snaží ušetřit na toneru do tiskáren a péči o květiny v budově.

„Stát si chce memorandem pojistit, že bude mít vliv na budoucí těžbu. Naším hlavním cílem je, aby lithium bylo u nás nejen získáváno, ale především dále zpracováváno. Proto jsme s držiteli průzkumných licencí zahájili rozhovory nad tímto naším požadavkem a jsem velmi rád, že ho Australané respektují,“ uvedl ministr průmyslu Jiří Havlíček.

„Stát podepsal memorandum s australskými těžaři. Zajistí, že se lithium bude zpracovávat v Česku“ https://archiv.ihned.cz/c1-65900260-stat-podepsal…

Australská těžařská firma podepsala memorandum s ministerstvem průmyslu o budoucí spolupráci při těžbě lithia na Cínovci. Smlouva má zajistit, že se lithium bude v České republice nejen těžit, ale i zpracovávat. V Česku se podle odhadů nachází tři až šest procent světových zásob tohoto vzácného kovu…

JL : Kecy. Vyvážet rudu je nesmysl, to se nevyplatí, takže ta se tak jako tak musí na místě zpracovat na výchozí meziprodukt, který bude ve dvou dalších mezikrocích zpracováván do finální podoby. V memorandu není psáno vůbec nic o zpracování, jde o deklaratorní prohlášení bez právní závaznosti. Zde je jeho text: https://www.europeanmet.com/…/20171002-EMH_MOU-Signed…

PA : Díky Jaroslave! Hodně se mi osvětlilo. Přesto vládě nevěřím, že to s tím lithiem pro nás myslela „dobře“.

RA : Podobná situace byla v mé rodné Bolivii (má jedny z největších zásob lithia na světě), vláda, ač levicová a chybující, si nechala udělat od renomovaných agentur analýzu — doporučení bylo prosté, těžba provázaná se zpracováním a následnou výrobou akumulátorů, a to vše nejprve s majoritním a následně snižujícím se podílem na minoritní. Tato strategie byla vyhodnocena jako optimální… Je smutné, že rozvojovka se chová racionálněji, než tradiční středoevropská země.

JL : Ještě taková malá legrácka na konec: Odpadem při zpracování lithia je mimo jiné cín, který chtějí Australané také prodávat. Přitom na tamějších haldách je zpracovatelné lithium, které zůstalo jako odpad při těžbě cínu. Tenhle svět mě opravdu moc a moc baví. wink

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: