EpShark

Tahle aféra Babiše rozhodně nezničí

16. 11. 2018



Když kauza kolem Babiše mladšího začala, mnoho médií jásalo, že tohle je bomba, Bureš konečně skončil atd. Teď to vypadá, že to ustojí stejně jako obrovské množství kauz předtím. Proč?

Babiš je specifický typ lídra, kterého volí určitý typ voličů a na toho tento typ skandálů vůbec nepůsobí. Jak to vidí typický volič Babiše.

Babiš je silný a schopný vůdce, který to prostě zařídí, dá zemi do pořádku a zabezpečí prosperitu. Proti němu vystupují zavedené kmotrovské strany s lidmi jako je Kalousek, které se budou snažit jeho činnost narušovat. A budou hledat jakoukoli záminku, aby ho mohli sesadit.

Typický Babišův volič je důchodce, nebo člověk z nižší příjmové skupiny, ekonomicky spíše doleva, sociálně spíše konzervativní. Tenhle typ člověka nemá rád městské intelektuály, politickou korektnost, EU příliš nedůvěřuje, stejně se dívá skepticky na různé moderní věci, které k nám proudí ze Západu, jako gender, multikulturalismus a podobně.

A kdou jsou ti, co vytahují Babišovy kauzy a nejvíc proti němu protestují? Intelektuálové z měst, fanatičtí příznivci EU, levicoví liberálové. Samozřejmě existuje i spousta jiných lidí (euroskeptických sociálně konzervativních atd…), co nesnáší Babiše, ale vlajku odporu proti němu nesou a nejvíc výrazné jsou právě výše zmíněné levicově-progresivní skupiny - kulturní fronta, eurohujeři, neomarxisté, Kalousek atd… A právě tyhle lidi typický Babišův volič naprosto nesnáší - působí na něj jako repelent. Proto si Babiš může krást kolik chce, dokud budou tihle lidé jeho hlavní nepřátelé, projde mu téměř vše.

Zajímavou paralelu můžeme vidět na Slovensku. Babišovi podobní vůdcové byli Vladimír Mečiar a Róbert Fico. Mečiarova vláda měla za sebou v roce 1998 spoustu extrémně nechutných skandálů a rozkrádaček a zapůsobilo to na jeho voliče? Skoro vůbec. Volby v roce 1998 vyhrálo Mečiarovo HZDS se ziskem 27%! Slovensko se zbavilo Mečiarismu tak, že se proti němu spojili všechny opoziční strany a vytvořili nesourodou koalici – pravice, levice a maďarská strana. A co nakonec zničilo Mečiarovo HZDS? Vznikla nová strana SMER na čele s novým Mečiarem – Róbertem Ficem a ta mu prostě ukradla voliče. HZDS tak zaniklo, ale ne kvůli korupci a jiným skandálům.

SMER Roberta Fica už vládne na Slovensku od roku 2006, tj.12 let (jenom 2 roky přestávka – vláda Radičové). Za tu dobu byl na Slovensku ohromný počet korupčních skandálů, zneužívání pravomocí a podobně. Ale dopad na preference Ficovy strany byl minimální. Jeho voličům to prostě nevadí. Fico vytváří dojem silného vlasteneckého vůdce a dokud ekonomika Slovenska celkem prosperuje, tak ho korupce nezastavila. Až teď po neuvěřitelných 12 letech u moci preference SMERU trochu klesají. Ale je to dáno hlavně přirozenou únavou materiálu, která po tak dlouhé době postihne asi každou stranu.

Chci tak říct, že si můžeme protestovat proti Babišovi kolik chceme a odhalovat další a další skandály, s jeho voliči to nepohne. Co by ho mohlo zastavit? Podle mě dvě věci.

1 - Ekonomická krize

2 - Kdyby na scénu vstoupil jiný politik Babišovského typu

Ekonomická krize

Jak jsem psal, Babiš v sobě vyvolává dojem silného a schopného politika, co to prostě zařídí. Vstoupil do vlády v roce 2013 a právě tehdy skončila recese a začal silný hospodářský růst. Ne díky Babišovi ale navzdory Babišovi. Ten ho akorát brzdil nesmysly, jako je EET, kontrolní hlášení a další byrokratické překážky. Každopádně Česku se daří a Babišův volič si myslí, že to je jeho zásluha. Pokud by přišla ekonomická krize, lidé by začali přicházet o práci a začali by se škrtat výdaje státu, aura schopného a moudrého vůdce by se rychle rozplynula. A to by zapůsobilo na jeho voliče mnohem silněji, než korupční kauzy. Nezapomeňme, oni ho volili proto, že v nich Babiš vyvolal dojem, že prostě zařídí prosperitu a bude líp. Zatím mu šťastnou shodou náhod vychází udržovat tuhle iluzi.

Nový vůdce

Pokud by se na scéně objevil nový populistický vůdce, který by se svým stylem podobal Babišovi, mohl by mu sebrat voliče. Stejně jako to udělal Fico Mečiarovi. Mnozí se zhrozí, že tak spadneme z louže pod okap. Ale není to tak beznadějné. Nový vůdce nemusí být stejně neschopný a zkorumpovaný jako Babiš, jde o to, aby působil na voliče podobným způsobem jako on. Může se třeba jednat i o celkem schopného a rozumného politika.

Jinými slovy, aby bylo líp, nejdřív asi bude muset být podstatně hůř.

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Josef
17. 11. 2018 20:37

Jirka napsal: Staré politické strany tady kradly 25 let a tak zákonitě vznikla nutnost je nahradit jinou - lepší silou,. která bude alespoň elementárně prospívat také i občanům - přece do roku 2015 nebyl zájem o např. zvyšování mezd apod. Proto se občané obrátili proti EU, protože jim nic lepšího nepřinesla. Dnes se proto musí zvyšovat mzdy, protože staré partaje pouze kradly a o občany se nestaraly - všimněte si - co udělala KDU ČSL např. pro mladé rodiny ?? Nic - pouze plácala o důležitosti prorodinné politiky. A dnes již rodina jako institut - po 25 letech téměř neexistuje. Babiš je nový leader a občané mu věří daleko více než všem starým stranám. Nepředpokládám, že budeme "někam" ještě nějaký čas klesat a pokud budeme klesat, tak pouze v důsledku rozvracení tohoto státu starými politickými partajemi, eurohujery, pražskou kavárnou, která se cítí ohrožena, neziskovkama přisátýma na rozpočtu státu, kterým může vyschnout zdroj peněz (k bezpracnému životu) a jim podobným subjektům.

Mate naprostou pravdu,popsal jste to skvele.
Jirka
16. 11. 2018 17:51
Staré politické strany tady kradly 25 let a tak zákonitě vznikla nutnost je nahradit jinou - lepší silou,. která bude alespoň elementárně prospívat také i občanům - přece do roku 2015 nebyl zájem o např. zvyšování mezd apod. Proto se občané obrátili proti EU, protože jim nic lepšího nepřinesla. Dnes se proto musí zvyšovat mzdy, protože staré partaje pouze kradly a o občany se nestaraly - všimněte si - co udělala KDU ČSL např. pro mladé rodiny ?? Nic - pouze plácala o důležitosti prorodinné politiky. A dnes již rodina jako institut - po 25 letech téměř neexistuje. Babiš je nový leader a občané mu věří daleko více než všem starým stranám. Nepředpokládám, že budeme "někam" ještě nějaký čas klesat a pokud budeme klesat, tak pouze v důsledku rozvracení tohoto státu starými politickými partajemi, eurohujery, pražskou kavárnou, která se cítí ohrožena, neziskovkama přisátýma na rozpočtu státu, kterým může vyschnout zdroj peněz (k bezpracnému životu) a jim podobným subjektům.
Jamajka
16. 11. 2018 9:45
To jsou kecy

Vložit komentář: