EpShark

Česká ekonomika je v recesi, ta ale nepotrvá dlouho

5. 2. 2023



VLADIMÍR PIKORA

Český statistický úřad dnes zveřejnil předběžný odhad hrubého domácího produktu (HDP) za čtvrtý kvartál. Ekonomika podle nových dat poklesla mezikvartálně o 0,3 % a meziročně o 0,4 %. Česká republika tak upadla do mírné technické recese.

Díky datům za čtvrtý kvartál známe kompletní data i za celý rok 2022. Ekonomika rostla o 2,5 %, což je podle mě vzhledem k energetické krizi a válce na Ukrajině velmi slušný výsledek.

Za poklesem ekonomiky koncem roku stála zejména slabá domácí poptávka. Obchod zaznamenal velké problémy. Lidé se báli budoucnosti a vynakládali peníze jen na nutné věci. Nákupy, které šlo odložit, odložili.

Podle včera zveřejněných dat poklesl německý HDP ve čtvrtém kvartále mezičtvrtletně o 0,2 %. Německá ekonomika je tak překvapivě odolná. Zdá se, že pokud bude v zásobnících dost plynu, nemusí ani v roce 2023 upadnout do recese. To je překvapení, protože ještě před pár měsíci všechny klíčové instituce včetně MMF sázely na jasnou recesi. Evropa se tedy s energetickou krizí vyrovnává nad očekávání dobře.

Výhled ekonomiky se zlepšuje

Vnější prostředí se zlepšilo. Optimismus na finančních trzích signalizuje, že si spekulanti myslí, že to nejhorší v globální ekonomice už máme za sebou. Obavy z plynu na příděl se ukázaly jako zbytečné.

Brzdou české ekonomiky jsou nakonec domácnosti, které je potřeba přesvědčit o tom, že již vidíme světlo na konci tunelu. K tomu by mohl přispět nový prezident a politici obecně. Je třeba zakopat příkopy ve společnosti, což jistě zlepší celkový sentiment.

Bohužel ekonomika čelí novému riziku a tím je nedostatek komponent z Číny. Automobilky již přerušují výrobu, což oživení příliš nenahrává. Předpokládám, že v prvním kvartále letošního roku bude ekonomika ještě v recesi, přičemž zlepšení přijde až ve kvartále druhém. Za celý rok 2023 očekávám mírný růst kolem 0,5 %. Tento odhad je založen na předpokladu, že válka na Ukrajině nebude eskalovat a že bude v ekonomice dost ropy a plynu. Domnívám se, že v ekonomice vysoká inflace zůstane. Kombinace rychlého růstu cen a stagnace přinese do ekonomiky stagflaci, což je pro centrální banku nepříjemná kombinace na léčení inflace. Ta proto zůstane vyšší delší dobu.

Pro centrální banku jsou nová data vodou na mlýn. Bude říkat, že tou nejlepší léčbou inflace je recese. Ačkoli pozoruji intenzivnější kritiku ČNB za to, že nezvyšuje úrokové sazby, nepředpokládám, že by je jakkoliv měnila. Sázím na to, že sazby zůstanou na stávajících hodnotách ještě několik kvartálů.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: