EpShark

Ukrajinci očekávají další ruské útoky na energetickou síť. Zřejmě přijde další vlna uprchlíků

8. 12. 2022



Na akci pořádané vlivným washingtonským think-tankem 28. listopadu popsali Ukrajinci ruské údery na svou energetickou infrastrukturu a podrobně popsali prostředky, které podle nich potřebují k obnově, a to v souvislosti s miliardovou americkou a další pomocí.

„[Vladimir Putin] si je jistý, že tato zima je pro něj klíčová, aby mohl ukázat, že dokáže zajistit, že Ukrajinci nepřežijí,“ prohlásily během akce Atlantic Council Oksana Nechyporenkoová, ředitelka Ukrajinského centra pro koordinaci krizí a bývalá šéfka štábu ukrajinského premiéra Oleksije Hončarukaová.

Ruské letecké útoky na ukrajinskou rozvodnou síť vážně poškodily energetickou infrastrukturu země, což vedlo vládu k zavedení záměrných nouzových výpadků elektřiny v celé zemi.

„Státy EU očekávají, že poslední útoky vyvolají novou vlnu uprchlíků, a stávající uprchlíci byli vyzváni, aby přes zimu zůstali v zahraničí,“ napsali 8. listopadu energetičtí experti z Centra pro strategická a mezinárodní studia.

putin
Ruský prezident Vladimir Putin se na snímku účastní 10. celostátního sjezdu soudců v Moskvě, 29. listopadu 2022. (MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / AFP prostřednictvím Getty Images)

Nedávné raketové a bezpilotní údery Ruska na rozvodnou síť již vedly USA k poskytnutí větší finanční podpory Ukrajině.

Správkyně USAID (Agentura Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj) Samantha Powerová v říjnu oznámila, že USA vynaloží 55 milionů dolarů na energetickou infrastrukturu na Ukrajině – to zahrnuje financování generátorů i peníze na opravy a údržbu stávajících systémů.

„Zatímco Putin pokračuje v útocích na ukrajinskou elektrickou soustavu, USA se snaží pomoci udržet světlo,“ napsala Powerová 25. listopadu na Twitteru a zdůraznila nedávné úsilí Spojených států o dodávku generátorů.

Žádost Bílého domu o financování, kterou předložil Kongresu 15. listopadu, požadovala další pomoc Ukrajině ve výši 37,7 miliardy dolarů. Ta zahrnovala celých 1,1 miliardy dolarů „na zabezpečení a opravu ukrajinského energetického sektoru a na řešení dodávek energie pro Ukrajinu“.

Lana Zerkalová, bývalá náměstkyně ukrajinského ministra zahraničních věcí, uvedla, že Ukrajina potřebuje nové vysokonapěťové zařízení, které by nahradilo infrastrukturu zničenou ruskými útoky.

Melinda Haringová z Atlantické rady vyzvala Zerkalovou, aby vypracovala seznam zařízení, která Ukrajina potřebuje, a řekla, že by „velmi ráda tento seznam rozeslala ve Washingtonu“.

Řečníci popsali dopady ruských úderů

ukrajina valka
Sestřičky se starají o osiřelé děti při výpadku elektřiny v Chersonské oblastní dětské nemocnici, 26. listopadu 2022. (Chris McGrath / Getty Images)

„Je to jako začátek války nanovo,“ řekla ředitelka krizového koordinačního centra Nechyporenkoová. Ukrajinské rodiny se musí koordinovat mezi sebou, aby si pořídily společné genrátory, vysvětlila.

Volodymyr Kudryckij, generální ředitel ukrajinského provozovatele národní rozvodné sítě Ukrenergo, uvedl, že systematické útoky Ruska na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, které začaly 10. října, vedly k „masivnímu, krutému zničení“ elektráren a části rozvodné sítě země.

„Bohužel očekáváme další útoky a chápeme, že k nim bude docházet, dokud pravděpodobně nevyčerpají celou svou flotilu těžkých raket,“ uvedl.

Kudryckij panelu sdělil, že mobilní generátory ze zahraničí by mohly překlenout nedostatek pro lidi, kterým chybí voda, elektřina a topení. Větší mobilní elektrárny by podle něj také mohly pomoci řešit naléhavé energetické potřeby Ukrajiny uprostřed nejnovějšího bombardování ze strany Kremlu.

„Vybavení, elektřina ze zahraničí a mobilní generátory – to je můj seznam přání,“ řekl v odpovědi na otázku z publika.

Odhadl, že na výměnu poškozeného zařízení v rozvodnách a elektrárnách bude potřeba „několik stovek milionů amerických dolarů“, ale odmítl komentovat, kolik by mohlo stát pořízení dalších systémů protivzdušné obrany na ochranu této infrastruktury.

Zerkalová se do toho vložila: „Když to srovnáte s cenou za uprchlíky v Evropě, jsou to drobné.“

Náměstkyně ukrajinského ministra infrastruktury Oleksandra Azarchinaová uvedla, že Ukrajinci potřebují zařízení na filtraci vody, zejména na jihu a východě země.

Později doporučila posluchačům, aby přispěli na UNITED24, což je místo pomoci, které založil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

UNITED24 nahradila „Pomoc pro Ukrajinu“, webovou stránku s vazbami na krypto burzu FTX Sama Bankmana-Frieda.

Sam Bankman-Fried
Tehdejší generální ředitel společnosti FTX Sam Bankman-Fried vypovídá během slyšení před výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů na Kapitolu ve Washingtonu, 8. prosince 2021. (Alex Wong / Getty Images)

„[UNITED24] je přímo napojený na všechny státní fondy,“  uvedla Azarkhinaová.

Haring doporučil Američanům, aby přispěli neziskové organizaci Razom se sídlem v USA, která začala působit během protestů na Majdanu na přelomu let 2013 a 2014.

Prezidentka Razomu Dora Chomiaková „pracovala v letech 1991 až 1992 pro nezávislou Sorosovu nadaci v Kyjevě“, uvádí se v jejím životopise na webových stránkách Razomu.

Koordinace mezi USA a Ukrajinou v oblasti energetiky není novinkou

Ještě před začátkem současné války koordinovalo americké ministerstvo energetiky s Ukrajinou své kroky s cílem snížit energetickou závislost země na Rusku.

Zpráva Pacific Northwest National Laboratory z roku 2018 uvádí, že Rusko historicky dodávalo Ukrajině velkou část zemního plynu a jaderného paliva.

V dubnu 2014, poté co protesty na Majdanu svrhly proruského ukrajinského prezidenta a Rusko následně anektovalo Krym, Obamův Bílý dům oznámil, že na Ukrajinu budou vyslány různé týmy – včetně energetických expertů.

Jedna meziagenturní skupina byla vyslána, aby státu pomohla zajistit dodávky plynu prostřednictvím reverzních toků ze Slovenska, Polska a Maďarska namísto Ruska.

V září tohoto roku uzavřela Ukrajina dohodu o dodávkách dvou miliard metrů krychlových zemního plynu ze Spojených států.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: