EpShark

Letní beznaděj

5. 8. 2022



V dnešní Evropské unii se stalo módou, že jediná reakce na každý malér a průšvih zní „více Evropy“. Poučeno touto zkušeností i hnutí STAN, otřásající se neutuchajícími skandály a mafiánskými příběhy, se na svém právě o tomto víkendu proběhlém sjezdu pokusilo zakrýt své průšvihy a ideovou a programovou prázdnotu požadavky na rychlé přijetí eura u nás. Nic nedokazuje beznaděj a zoufalství této pseudostrany lépe.

Euro v dnešní situaci bojuje o přežití. Rostoucí inflace vyžaduje růst úrokových sazeb, ty však hrozí potopit zadlužené ekonomiky, především Itálii. ECB se pokouší řešit kvadraturu kruhu a moc jí to nejde. Bláboly o tom, že s eurem by u nás byla nižší inflace, nemohou obstát. Někde v eurozóně je inflace sice nižší, ale jinde zase vyšší. Mít však v naší inflační situaci úrokové sazby kolem nuly, jako je to v eurozóně, potom bychom měli zaděláno na pěkný inflační malér. Takovou měnovou politiku praktikovali před časem v Turecku a rychle tam inflaci dostali na 70 %.

Ministryni obrany Janu Černochovou rozlítila nabídka švédského velvyslance, že by nám jeho země mohla přenechat stíhačky Grippen zdarma. Jeho nabídka jí prý nezajímá. V rozhovoru v Lidových novinách na otázku „Jste připravena si vyslechnout nabídku švédské strany?“ odpovídá „V tuto chvíli ne.“ Na švédského velvyslance dokonce v této souvislosti vytáhla vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích, která mu prý nic takového nabízet neumožňuje.

To je velmi zvláštní postoj osoby odpovědné za nákup nových letadel pro naši armádu. Vláda chce koupit americké F-35, ale mít konkurenční nabídku na stole se přece v obchodním jednání hodí vždycky. Na švédského velvyslance by se měli zlobit Američané, ale rozhodně ne česká ministryně. Asi nás zase čeká „dobrý byznys“ na obraně.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: