EpShark

Měsíc multikulturalismu v Británii: červenec 2018

22. 10. 2018



  • Mezi 1 112 syrskými uprchlíky přesídlenými do Británie v prvních třech měsících roku 2018 nebyl ani jeden křesťan. Ministerstvo vnitra souhlasilo pouze s přesídlením muslimů a odmítlo čtyři křesťany, které doporučil Vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR).

  • "Proč byla zpráva profesorky Alexis Jay o rozsáhlém vyšetřování zveřejněna až v roce 2014, když o závažnosti těchto zločinů vědělo tak mnoho zodpovědných lidí? Kolik životů by bylo možné zachránit, kdyby se zasáhlo již před deseti lety?" - Sarah Champion, labouristická poslankyně za Rotherham.

  • "Nemám žádnou úctu k jiným než Alláhovým zákonům, takže abych byl upřímný, o britské zákony se nestarám... Záleží mi jen na zákonech islámu. Lidské zákony mě nezajímají." - Imran Waheed, 41letý psychiatr, který pracuje pro Národní zdravotní službu (NHS) v Birminghamu, a také pracuje jako soudní znalec pro britské soudy.

1. července. Mubarek Ali, 35letý, bývalý vůdce gangu sexuálně zneužívajícího děti v Telfordu, byl poslán zpět do vězení poté, co porušil podmínky svého podmínečného propuštění. V roce 2012 byl Ali odsouzen na 22 let vězení za trestné činy související s dětskou prostitucí, ale byl propuštěn v roce 2017 poté, co si odseděl jen pět let. Poslankyně Parlamentu za Telford Lucy Allan uvedla, že existuje "mnoho otázek, které je třeba zodpovědět", otázek týkajících se toho, proč byl Ali propuštěn, a také toho, jak britský soudní systém řeší takzvané případy hromadného znásilňování a zneužívání:

"Teď je zpátky ve vězení, spravedlnost požaduje, že bude muset odsedět zbývající část trestu ve vazbě, nicméně se ukázalo, jak laxně se přehlíží povaha jeho zločinů, zejména vůči obětem, jejichž život se navždy změnil."

2. července. Abdul Rauf, 51letý imám z Rochdale, byl uvězněn na jeden rok a pět měsíců poté, co v mešitě týral více než 20 dětí. Inspektor Phil Key z policie Velkého Manchesteru řekl:

"Abdul Rauf je nepříjemný člověk a tyran, který ve svých třídách naprosto běžně bil děti. Děti se krčily strachem, protože je tahal za uši, ruce a nohy a opakovaně je fyzicky trestal. Rodiče neměli tušení, že ponechávají své děti v péči muže, u něhož plakali bolestí a odcházeli od něj s modřinami a podlitinami."

Rauf není totožný s 49letým Abdulem Raufem, rovněž z Rochdale, který byl odsouzen jako člen gangu sexuálně zneužívajícího děti, který se ve městě zaměřoval na dívky mladší 13 let.

3. července. Abdul Sattar Beraqdar, mluvčí Nejvyšší soudní rady Iráku, prohlásil, že britští džihádisté dopadení v zemi budou popraveni oběšením a dále uvedl, že se domnívá, že taková forma trestu smrti bude dobrá pro britskou bezpečnost:

"Trest, i když se zdá být přísný, prospěje bezpečnosti vaší země. Jsem si jistý, že v Británii jsou stovky lidí, kteří se hodlají v tuto chvíli dopustit podobných zločinů. Proto, pokud my Iráčané tyto lidi přísně odsoudíme, budou příště lidé v Británii důkladně přemýšlet, než se pustí do podobné akce."

Přibližně 800 Britů odcestovalo do Sýrie a Iráku, aby bojovali za Islámský stát. Podle britských úředníků zahynulo v konfliktu 130 lidí, ale není jasné, kolik britských džihádistů bylo dopadeno a čelilo trestu smrti. Mluvčí britského ministerstva zahraničí uvedl: "V každém případě budeme proti trestu smrti."

5. července. Laurel Ellis, konzervativní kandidát do Rady města Merthyr Tydfil ve Walesu, byl suspendován pro sdílení příspěvků na sociálních sítích, které kritizovaly islám. Poslankyně Velšského národního shromáždění za Labouristickou stranu Dawn Bowden uvedla, že tyto příspěvky jsou islamofobní. Mluvčí velšských konzervativců uvedl, že strana se snaží "oslovit a reprezentovat všechny komunity a lidi ze všech oblastí života ve Walesu".

6. července. Policie v Londýně oznámila, že zasáhli, aby zastavili podezřelou "dětskou sexuální párty" v kebab restauraci v Bethnal Green. Takzvané "uck párty" se účastní mladé dívky, které jsou předtím, než s nimi budou mít starší muži sex, omámeny alkoholem a drogami. Úřady ve čtvrti Tower Hamlets, která má nejvyšší procento muslimských obyvatel v Anglii a Walesu proto zrušily obchodům s kebabem licenci na prodej alkoholu.

7. července. Daily Mail uvedl, že Imran Waheed, 41letý psychiatr Národní zdravotní služby v Birminghamu, pracuje také jako soudní znalec britských soudů, i když je islamistou, který prohlásil, že "nevěří v demokracii" a "nebude poslušen sekulárnímu právu". V rozhovoru pro BBC řekl: "Nemám žádnou úctu k jiným než Alláhovým zákonům, takže abych byl upřímný, o britské zákony se nestarám... Záleží mi jen na zákonech islámu. Lidské zákony mě nezajímají."

8. července. Esej publikovaná v deníku Guardian tvrdila, že výstava moderního umění ve Florencii odhalí "hluboké spojení" mezi Evropou a islámem:

"Ztělesněný v renesančním pohledu je islám chápán jako cizí. Ale současně je na islám nahlíženo se zvědavostí, respektem a dokonce i úctou. Renesance byla také ochotna prohlédnout jinakost islámu a vidět muslimský svět ne jako démonický a exotický, ale jako variantu evropské reality..."

"Ano, v době, kdy mnoho politiků představuje islám pro evropskou skutečnost jako cizí, jsou takové výstavy užitečnou připomínkou toho, jak jsou historicky hluboce propojeny světy Evropy a islámu."

9. července. Šéfka Školní inspekce Ofsted Amanda Spielman obvinila muslimské skupiny, že mají "smysl pro náboženské a / nebo kulturní nároky" a snaží se nadměrně ovlivňovat školskou politiku:

"... pro některé děti může být škola jediným obdobím v jejich životě, kdy tráví každý den čas s lidmi mimo svou etnickou a náboženskou skupinu nebo alespoň tam, kde mohou být vysvětleny hodnoty lidí mimo jejich vlastní skupinu a mohou být otevřeně prodiskutovány...."

"Islamističtí extremisté - obzvláště podporovaní online propagandou Daeše (Islámského státu) a dalších skupin - trpí v některých menšinových komunitách pocitem izolace a odcizení."

12. července. Tisíce muslimských žáků v Blackburnu, Burnley, Hyndburnu, Nelsonu, Prestonu a Rawtenstallu byli instruováni, aby až se vrátí v září do školy, bojkotovali všechna školní jídla. Tento krok navazuje na rozhodnutí Rady okresu Lancashire zastavit zásobování škol výhradně halal masem z předem omráčených ovcí a skotu.

13. července. Sophii Rahman, bývalé ředitelce základní školy Eton Community School v Ilfordu, bylo doživotně zakázáno učit, když vyšlo najevo, že dovolila džihádistovi, který spáchal teroristický útok na London Bridge, Khuramu Buttovi, aby v budově školy po vyučování doučoval muslimské děti. Butt údajně řekl dětem, že nemuslimové jsou "nejhoršími tvory" a že je v pořádku, když budou svým rodičům lhát. Komise prohlásila, že Rahman se provinila nepřijatelným neprofesionálním chováním. Komise potvrdila, že posledním dnem, kdy Butt učil děti, byl 2. červen 2017. Druhého dne Butt, společně s Rachidem Redouanem a Youssefem Zaghbou, najel dodávkou do lidí na London Bridge předtím, než začali s noži řádit ve čtvrti Borough Market. Útočníci byli zastřeleni policisty.

15. července. Bylo oznámeno, že 34letá britská konvertitka k islámu Samantha Lewthwaite rekrutuje sebevražedné atentátníky k útokům proti letním rekreantům v Británii, na Kypru, v Řecku, Španělsku a Turecku. Existují obavy, že matka čtyř dětí - známá jako Bílá vdova, poté co její džihádistický manžel zabil v roce 2005 sebe a dalších 26 lidí při londýnských sebevražedných pumových útocích – naverbovala až 30 dalších džihádistů a naučila je vyrábět sebevražedné vesty a poté si zvolit vlastní cíle. Podle zpravodajského zdroje:

"Bílá vdova nenávidí Británii a všechno, na čem Západ stojí. Úplně se obrátila zády ke své zemi a ke svému bývalému životu. Vyzpovídala desítky teroristek a upřednostňuje bílé konvertity k islámu, protože cítí, že vzbuzují u bezpečnostních složek méně podezření."

17. července. Britský deník The Independent informoval o vyšetřování, které zjistilo, že britská vláda dostala informace o aktivitách muslimských pedofilních gangů v Rotherhamu již v roce 2002, ale nic s tím neudělala, zjevně ze strachu, že bude obviněna z rasismu. Rozsáhlé šetření bylo zahájeno až o deset let později, poté, co informace deníku Times o stupni sexuálního zneužívání v Británii vyvolala národní skandál. Sarah Champion, labouristická poslankyně Parlamentu za Rotherham, uvedla, že je zřejmé, že ministerstvo vnitra vědělo o sexuálním zneužívání dětí v Rotherhamu již od roku 2002:

"Proč byla zpráva profesorky Alexis Jay o rozsáhlém vyšetřování zveřejněna až v roce 2014, když o závažnosti těchto zločinů vědělo tak mnoho zodpovědných lidí? Kolik životů by bylo možné zachránit, kdyby se zasáhlo již před deseti lety?"

18. července. Naa'imur Zakariyah Rahman, 20letý britský džihádista bangladéšského původu ze severního Londýna, byl shledán vinným ze spiknutí připravit o život premiérku Theresu May. Soud vyslechl, jak se na Rahmana zaměřili tajní agenti protiteroristických útvarů Metropolitní policie a MI5. Rahman tajným policejním agentům o svých plánech řekl:

"Chci uskutečnit sebevražedný pumový útok v Parlamentu a pokusit se zabít Theresu May. Pokud by mohl nějaký bratr přijet do blízkosti Parlamentu s velkou benzinovou cisternou, nechám vybuchnout bombu. [Bude-li si to Bůh přát] a pokud se to povede, tak to bude bomba. Nesmím to pokazit. Jestli mě chytí, nestanu se mučedníkem."

20. července. Khalid Ali, 28letý instalatér z Londýna, který se změnil v džihádistu, dostal tři tresty na doživotí s minimem 40 let ve vězení za osnování útoku nožem na poslance a policii před Parlamentem. Ali měl u sebe tři nože, když byl v dubnu 2017 zatčen ozbrojenou policií na Parlamentním náměstí (Parliament Square) poté, co byl sledován protiteroristickou policií. Ali strávil pět let v Afghánistánu, kde vyráběl bomby pro Taliban, které byly používány k mrzačení a zabíjení vojáků Velké Británie a NATO. Při výslechu na policii Ali řekl, že chtěl předat britským vedoucím představitelům požadavek, aby opustili "muslimské země", zničili Izrael a propustili válečné zajatce. "Považuji se za mudžahedína [islámského válečníka]," dodal. "Džihád je naše povolání."

20. července. Bývalý britský premiér David Cameron prohlásil, že je chybou chápat terorismus jako střet mezi křesťanstvím a islámem.

"Když poslouchám Trumpa, mám pocit, že jde o střet mezi křesťanstvím a islámem. To je špatné," řekl Cameron na setkání organizovaném Indickou obchodní komorou..."

"Podle Camerona je to střet uvnitř islámu - mezi civilizovanými, kteří chtějí praktikovat svou víru v míru a těmi, kteří přijali radikální a zvrácený pohled na náboženství."

21. července. The Sunday Telegraph oznámil, že bývalému premiérovi Tonymu Blairovi bylo zaplaceno 9 milionů liber (11,5 milionů amerických dolarů), aby radil vládě Saúdské Arábie. Jeden článek na Blairově webu říká:

"Korunní princ prokázal při identifikaci a porozumění povahy islamistického extremismu takovou úroveň smýšlení a pochopení souvislostí, že by se od něj Západní politici mohli učit. Británie by se měla učit od Saúdské Arábie, která prokázala jasný závazek zabývat se politizací islámu s cílem tvořit politiku bez morálních nejasností a vymezení islámu jako víry a islamismu jako zpolitizované ideologie."

23. července. Uniklý dopis zaslaný ministrem vnitra Sajidem Javidem americkému ministrovi spravedlnosti Jeffovi Sessionsovi odhalil, že Británie nepožaduje "ujištění", že dva britští džihádisté, Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikh nebudou v USA popraveni. To vyvolalo veřejné obavy, že mohou čelit trestu smrti. Diane Abbott, politička Labouristické strany, která je stínovou ministryní vnitra uvedla, že Javidův postoj je "odporný a hanebný". Výsledkem bylo, že Javid v tomto případu náhle zastavil spolupráci se Spojenými státy. Spojené státy viní oba muže z toho, že jsou součástí bandy, která zavraždila nejméně 27 lidí. Mezi zavražděnými obětmi jsou američtí novináři James Foley, Steven Sotloff a humanitární pracovník Peter Kassig. Británie zrušila trest smrti za všechny trestné činy v roce 1998 a při vydávání svých občanů k trestnímu stíhání do jiných zemí od vlády dané země obvykle usiluje o ujištění, že trest smrti nebude použit.

24. července. Majud Hussain, 41letý policista z Nottinghamu, byl odsouzen na sedm let do vězení za znásilnění 17leté dívky. Soudce James Sampson vytkl Hussainovi, ženatému otci čtyř dětí: "Nevyjádřil jste vůbec žádnou lítost, děláte policejní uniformě ostudu a zjevně k policii nepatříte."

24. července. Khalid Baqa, 54letý muž z východního Londýna, byl odsouzen na čtyři roky a osm měsíců do vězení za šíření džihádistické literatury v londýnském metru. Clarke Jarrett, velitel protiteroristické jednotky Metropolitní policie, řekl:

"Baqa rozmnožoval a distribuoval materiály související s terorismem v naději, že se i ostatní zapojí do této toxické ideologie, kterou šířil. Navíc radikalizoval a do své činnosti zapojil také mladého 17letého chlapce, aby mu pomohl distribuovat jeho letáky a CD."

25. července. Ministr vnitra Sajid Javid nařídil vyšetřit etnický původ členů gangů sexuálně zneužívajících děti, zjevně proto, aby "zjistil, proč muži odsouzení za skupinové sexuální zločiny jsou většinou pákistánského původu". Javid, Brit původem z Pákistánu, uvedl, že průzkum "zvláštních charakteristik" pachatelů byl "rozhodující pro naše pochopení" toho, co se stalo po celé zemi, ve městech jako je Newcastle, Telford a Rotherham.

Britský ministr vnitra Sajid Javid (vpravo) nařídil vyšetřit etnický původ členů gangů sexuálně zneužívajících děti, zjevně proto, aby "zjistil, proč jsou muži odsouzení za skupinové sexuální zločiny většinou pákistánského původu". (Zdroj fotografie: Carl Court / Getty Images)

25. července. Největší zdravotnická společnost v Severním Irsku Belfast Health and Social Care Trust informovala v období od dubna 2017 do ledna 2018 o 17 případech mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM, Female Genital Mutilation). Ženy byly ve věku od 24 do 46 let. Země jejich původu nebyla zaznamenána.

26. července. Ředitelka Royal College of Midwives (Královské akademie porodních asistentek) v Severním Irsku Breedagh Hughes uvedla, že ženy jsou znechuceny nejasnostmi ohledně postupu při ohlášení mrzačení ženských pohlavních orgánů:

"Skutečnost, že neexistují žádné oficiální praktické pokyny pro sestry, porodní asistentky, sociální pracovnice a pro všechny, kteří pracují v první linii, znamená, že je velmi obtížné, aby každému bylo jasné, co má dělat, když se setká s případem FGM....

"Je to také otázka právního posouzení. Jak máme postupovat, pokud by byl tento trestný čin proveden u osoby starší 18 let mimo Severní Irsko?"

27. července. Členové muslimské sekty Ahmadíja ve Velké Británii vyjádřili obavy z násilného pronásledování poté, co Imran Khan, hráč kriketu, který se dal na politiku, oznámil vítězství ve všeobecných volbách v Pákistánu. Sekta Ahmadíja je ortodoxními muslimy považována za kacířskou, protože její následovníci nevěří, že Mohamed byl posledním prorokem, což je zločin, který je podle pákistánských zákonů o rouhání trestán smrtí. "Trváme na článku 295c a budeme ho bránit," prohlásil Khan na shromáždění muslimských vůdců v Islámábádu. Mluvil o klauzuli pakistánské ústavy, která nařizuje udělit trest smrti za jakékoli "obvinění, narážku, nebo nařčení" proti Mohamedovi. Asi 30 000 členů sekty Ahmadíja žije v Británii.

28. července. Šest mužů bylo obviněno z útoku kyselinou na tříletého chlapce, který byl na nákupu se svou matkou. Mezi obviněnými byl i otec chlapce – 39 letý žadatel o azyl z Afghánistánu. Policie se domnívá, že Afghánec měl v úmyslu napadnout svou bývalou ženu, která ho se svými třemi dětmi loni opustila a přestěhovala se do jiného domu, aby zahájila nový život.

29. července. Noviny The Sunday Times oznámily, že mezi 1 112 syrskými uprchlíky přesídlenými do Británie v prvních třech měsících roku 2018 nebyl ani jeden křesťan. Ministerstvo vnitra souhlasilo pouze s přesídlením muslimů a odmítlo čtyři křesťany, které doporučil Vysoký komisař OSN pro uprchlíky.

30. července. Manželský pár, který podvodně vylákal svoji dospívající dceru do Bangladéše, aby ji donutil vzít si svého bratrance, byl odsouzen na čtyři a půl roku a tři a půl roku do vězení. Manžel a manželka, jejichž jména nebyla z právních důvodů uvedena, byli v květnu odsouzeni za použití násilí, vyhrožování a nátlaku za účelem donucení své dcery ke sňatku.

Během třítýdenního soudního líčení v Leedsu si porota vyslechla, že v roce 2016 byla dcera manželské dvojice, tehdy 18letá, odvolána z vysoké školy během přednášek, aby odjela, jak se domnívala na šestitýdenní dovolenou v Bangladéši, aby se viděla s rodinou a oslavila tam islámský svátek. O plánovaném manželství jí bylo řečeno asi až týden po příjezdu do země. Když to odmítla, její otec jí vyhrožoval, že jí prořízne hrdlo.

Byla zachráněna pár dnů před svatbou poté, co její mladší sestra kontaktovala Velvyslanectví Velké Británie, kterému se podařilo ve spolupráci s vládním útvarem pro nucené sňatky ve Velké Británii a bangladéšskou policií vrátit ženu zpět do Velké Británie.

Soeren Kern je vedoucí spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.

Související témata:  Velká Británie
Nejnovější články od:
nechte si zasílat novinky do e-mailu: přihlaste se zdarma k seznamu adres think-tanku gatestone institute.

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Fr.Zákostelský
31. 10. 2018 15:47
V některých případech není trest smrti od věci.

Vložit komentář: