EpShark

Týká se protiruská hysterie i léků?

12. 10. 2018



Dostal jsem klíšťovou encefalitidu a v mém věku (68) to není žádná legrace. Kdysi jsem sice byl očkován ale jen jednou, správně to má být 3x, stálo to 800,- a řekli mi, že si můžu zažádat o příspěvek, atd. Mělo to klasický průběh, 5 dní po napadení klíštětem najednou zimnice, bolest ve svalech a večer horečka 38,9 C.


Tak jsem se začal hodně zajímat o to, co se s tím dá dělat. Běžně se píše, že se to léčit nedá, jen preventivně očkováním, ale našel jsem jeden článek (1), kde píší, že lék existuje a je volně k dostání, jenže problém – v Rusku – a k nám se nedováží:
Nedávno jsme zjistili, že lék označovaný jako Arbidol, který je schválený ke klinickému užití v Rusku a Číně pro prevenci a léčbu chřipky, je účinný i proti viru klíšťové encefalitidy….,“ upřesňuje RNDr. Daniel Růžek, vedoucí laboratoře virologie Parazitologického ústavu Akademie věd. (1)

Tak jsem si našel jeden internetový obchod, kde tento lék nabízeli, a opět problém – stránka je nedostupná.


Potom jsem napsal SMS RNDR. Růžkovi, jestli ten lék náhodou nemají a on mi odpověděl:
„S Arbidolem je problém, v ČR zatím není registrovaný, takže se nikde koupit nedá. Prodává se v Rusku, ale s objednáním jsou problémy. Před časem jsme objednali z Ruska Arbidol na testování, ale celníci nám jej zabavili a nechali zničit kvůli embargu na dovoz léků z Ruska. Je mi líto, že pro Vás nemám lepší zprávy. Každopádně přeji brzké uzdravení. „

Ještě mohu citovat jednu odpověď z KU, kterou mi přeposlali ze zmíněného ústavu:

„podle databáze SUKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) se takový lék v České republice neprodává (ATC skupina J05AX13, umifenovir). 

Zkuste se když tak poptat přímo na SUKLu - http://www.sukl.cz/sukl/kontakty-na-utvary-sukl

Nicméně lékaři mají možnost získat i lék, který se u nás neprodává. Zkuste se na tuto možnost zeptat svého ošetřujícího lékaře.

S pozdravem,

RNDr. Iva Kolářová, Ph.D., Katedra parazitologie, Univerzita Karlova

Naštěstí ovšem doma chováme jednu kozu a o těch je známo, že jsou vůči encefalitidě imunní anebo je to pro ně asi tak jako pro nás nachlazení. Takže jsem si řekl, že kůzlata tu imunitu mohou získat jedině přes mléko, a tak jsem si naordinoval 1,2 litru kozího mléka denně, nepasterizovaného, protože kůzlata pijí také nepasterizované.  Po 9 dnech jsem zašel ke svému obvodnímu lékaři, aby mi udělali krevní test na encefalitidu, a on řekl, abych zakýval hlavou, načež prohlásil, že tak zápal mozkových blan rozhodně nevypadá, ale krev mi vzali a poslali na rozbor. A za týden mi řekli, že encefalitida to sice byla, ale už není a že už mám doživotní imunitu asi jako ta naše koza.

Pavel Dudr

Prameny:

(1 https://zpravy.idnes.cz/klistova-encefalitida-lek-testovani-dvf-/domaci.aspx?c=A180625_142506_domaci_ane




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: