EpShark

Glosa MM: Žádná média zakazovat nebudeme, pokud budou psát a říkat to, co potřebujeme

13. 5. 2022



Žádná média zakazovat nebudeme, pokud budou psát a říkat to, co potřebujeme. Ta média, která budou svobodně šířit to, co od nás dostanou zadáno, budeme štědře platit, dávat jim státní inzerci a odklízet jim z cesty nepohodlnou konkurenci, která jim odhání čtenáře či diváky a vkládá jim do hlav nekalé myšlenky. Tak by se podle Petra Žantovského dalo přeložit do češtiny prohlášení předsedy vlády u příležitosti Světového dne svobody tisku.

***

Opatření o povinném nošení respirátorů z loňského května bylo kvůli nedostatečnému odůvodnění a neúplnému vyhodnocení přínosů a rizik v rozporu se zákonem. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl návrhu muže z Protivína a školačky z Brna. Opatření z doby vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) už zrušit nemohl, dávno totiž není v platnosti. Proto jen zpětně konstatoval nezákonnost. Jde o další z řady desítek podobných rozhodnutí NSS.
No a co? Copak se v tomto státě nezákonné jednání politiků nějak trestá?

***

Všeobecná mobilizace a formální vyhlášení války Ukrajině, potažmo „světovému nacismu“. To jsou plány, které ruský prezident Vladimir Putin v těchto dnech údajně projednává s ministrem obrany Sergejem Šojguem a vysoce postavenými generály. Částečně už má být rozhodnuto, po 9. květnu by se do pohybu mohlo postupně dát až 450 tisíc vojáků.
Vyčkejme po 9. květnu, jak dopadnou „údajné“ předpovědi.

***

Americká první dáma Jill Bidenová dnes nečekaně navštívila Ukrajinu. V Užhorodu, který leží u hranic se Slovenskem, se sešla s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom agentura AP.

***

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj během čtvrtečního brífinku se šéfem amerického Sboru náčelníků štábu Markem Milleym uvedl, že Ukrajina přešla do protiútoku ve směrech na Izjum a Charkov.

***

Podle vedení ukrajinské armády je patrné, že ruská armáda se snaží získat plnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí. Chce získat pozemní spojení mezi těmito územími a poloostrovem Krym.
Ale to je přece jasné od začátku a píšu o tom týdny. Postupně obsadí celý Donbas (a Podněstří s Oděsou) a připojí je formálním referendem k Rusku. A jakmile nebude mít Ukrajina přístup k Černému moři, je pro USA a NATO vojensky a ekonomicky nezajímavá.

***

Zákaz vstupu ruských lodí do evropských přístavů uvalený EU v rámci pátého balíčku sankcí zatím nemá dopad na ruský export ropy. Podle údajů londýnského lodního rejstříku Lloyd’s List se Moskvě daří stabilizovat export ropy na předchozí úrovni, a to především s pomocí řeckých rejdařů, kteří situaci dobře využili, píše list Welt am Sonntag. Řekové oproti předchozímu roku téměř ztrojnásobili svůj podíl na ruské přepravě ropy, píše německý list.
Jak typické: na blbosti jedněch jiní vydělávají…

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: