EpShark

A bude ještě hodně hůře

13. 5. 2022



Pokud v této republice existuje někdo, kdo se domnívá, že nebude co nejdříve ještě hůř a pak ještě hůř a pak ještě nejhůř, tak se pravděpodobně jedná o osobu, která nesleduje televizi, neposlouchá rádio a už vůbec nečte noviny.

To, že bude hůř, případně že nás čeká katastrofa nevídaných rozměrů, slýchám a čítám již od svého mládí. Můžeme začít od mandelinky bramborové, přes různé malůvky hodin, na kterých je za jednu minutu 12. A v těch 12 hodin vypukne jaderná apokalypsa a celý svět zhyne, neb za to mohou západní imperialisté.

Děsit lidi, to, jak známo, je úkolem různých věrozvěstů, politiků a v posledních dvou stoletích zásadní a největší úkol všech novinářů. A to dokonce i novinářů, kteří v zásadě nežijí z toho, kolik se prodá výtisků těch či oněch novin, či kolik diváků zhlédne jejich pořad. Prostě určitá část lidí, kteří oslovují veřejnost, mají tak nějak v krvi potřebu naplnit své slastné očekávání, jak lidi vyděsí. A v případě, že se jejich apokalyptické předpovědi splní, neodolají obrovské touze vykřikovat do světa že „my jsme to říkali“.

A aby se splnilo to, co předpovídají, dělají všechno možné, aby se to tak skutečně stalo. Ač většina veřejnosti nemá příliš vysoké mínění o inteligenci a kvalitách novinářů, a komentátorů a publicistů (tedy zřejmě včetně mne), přece jen lze očekávat, že se naučili alespoň slušně a češtinu. A pár zásadních informací z oblasti humanitních věd. Takže zcela určitě vědí (pardon zcela určitě ne a zcela určitě ne všichni), že existují tzv. „sebe se naplňující předpovědi“ (též sebenaplňující se proroctví, tzv. Golemův efekt + Rosenthalův efekt + Pygmalion efekt). Což je fenomén, kde očekávání budoucích událostí vede k chování, které zapříčiní, že se daná skutečnost opravdu stane.

Tato „sebe se naplňující předpověď“ se vztahuje jak k přístupu člověka k sobě samému, tak k hodnocení jiných osob, očekávání událostí atd. Zmínky o fenoménu sebenaplňující předpovědi se objevily v dílech psychologa Sigmunda Freuda, sociologa Williama I. Thomase (Thomasův teorém). Za autora samotného konceptu sebenaplňující předpovědi je ale považován až sociolog Robert K. Merton, (1910-2003) viz. „self-fulfilling prophecy“. Očekávat, že tuto definici neznají samotní novináři, politici a mediální mágové, prakticky nelze. Informace, kterou jste teď četli, je například běžně přístupná v každé učebnici sociologie a psychologie a přesně toto znění jsem si stáhl z Wikipedie.

Věc však není tak jednoduchá, jak by se zdála na první pohled. Protože dělat z lidí blbce a hecovat davy je svým způsobem určité umění a politický nástroj. Jak nás učil José Ortega y Gasset ve své knize „Vzpoura davů“. Jsou totiž různá sebenaplňující očekávání.

Pokud jsou očekávání negativní, jedná se o Golemův efekt, očekávání pozitivní se označují jako Pygmalion efekt. Pamětníci 90. let si jistě pamatují první působení Pygmalion efektu, kde se v „self-fulfilling prophecy“ dostávalo téměř zbožštění Václava Havla od jedné části médií, zatímco druhá část oslavovala Václava Klause. Pygmalion efekt má tu nevýhodu, že se málokdy splní, neboť bláhové naděje že se všechno zlepší, jak by si skoro všichni přáli, se prostě v realitě nesplní.

Od určité doby v našich médiích prakticky používá pouze Golemův efekt. Všechno je špatně a bude ještě hůř. U nás máme v moderní době dva mimořádné protagonisty tohoto směru. První byl Václav Havel, když pravil neuvěřitelně nepravdivou větu o „blbé náladě“. Hned za ním následuje Miloš Zeman s jeho politicky ubohou, ale velice účinnou větou o „spálené zemi“. Kdo je autorem dalšího podobného výroku o „rozkradené zemi“ sice nevím, ale zafungovalo to. Tedy všechny ty výroky, jako „memy“.

Mem (někdy se můžeme setkat i s verzí „mém“) je termín pro kulturní obdobu genu – replikující se jednotku informace. Richard Dawkins, autor tohoto poznatku sice používá slovo, že se jedná o replikující se jednotku kulturní informace, já se osobně domnívám, že čím je onen “mem“ blbější, ale „senzačnější“, tak se replikuje daleko rychleji než jakákoliv pravda.

Vyvolávat katastrofické předpovědi je dnes nejoblíbenější zálibou v našich euro-amerických médiích, neboť na to stačí „inteligence houpacího koně“. A diváci televize, kterým se ještě nedávno podle jisté televizní stanice říkalo „nováci“, ale dnes to platí všeobecně. Celé to připomíná prostředí pivnic IV. cenové skupiny. Ovšem nevyhýbají se tomu i známí a mnou jinak pravidelně čtení komentátoři. Jednou z nich i Lenka Zlámalová, která se ve svém článku v časopisu Echo 19/2022 ptá: „Proč zrovna my“.

Články paní Zlámalové už dlouhá léta čtu, vím že se ve věci vyzná, ale také vím, že je nutno je číst s určitým odstupem. Ostatně jako články mnoha jiných komentátorů. Autorka ve svém článku vidí čtyři viníky současné inflace a pádu životní úrovně v ČR. Podle ní jsou zřejmé. Jsou to: Babiš, covidové lockdowny Green New Deal v regulaci elektřiny a Putinova agrese.

S tím by se dalo celkem souhlasit až na obsesi paní Zlámalové vůči Babišovi. Podle její poněkud fantastické konstrukce, převzaté od premiéra P. Fialy a dalších lidí z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, dvě třetiny zdražování vytvořil Andrej Babiš. Prý tím, jak tady za poslední dva roky, pod rouškou covidu rozházel devět set miliard korun. Na výdaje, které s covidem vůbec nesouvisely. Předpokládám, že autorka vycházela, tak jako mnoho novinářům a politiků, z poněkud pomatené zprávy NKÚ, kde se tento údaj údajně vyskytuje.

Ke zprávám NKÚ má většina veřejnosti poněkud odtažitý přístup, neboť to, co se z těch zpráv objevuje v našich médiích, bývají s prominutím naprosté blbosti. Jako například naposledy, kdy NKÚ „rozdrtil“ vládu Babiše za to, že údajně nebyla připravena na covidovou pandemii. Jaksi se přitom pomíjí taková maličkost, že aniž bych se chtěl zastávat zmatků, které Babišova vláda vyváděla, se nikde na světě nenašel stát, který by byl podle požadavků NKÚ na takovou pandemii připraven.

Vyčítat vládě a našim úřadům, že při řešení pandemie hledali nové postupy a nepostupovali podle „předem připravených předpisů“, je taková šílenost, že nezbývá, než si klepat na čelo, jaké mozky takový nesmysl mohly vymyslet. No, snad nějaký potomek poručíka Duba.

Ještě že tehdejší vládě nevytýkají, že netušila, jak by dle NKÚ měla tušit, že se objeví nějaký covid. No nechme covid covidem a vraťme se k tvrzení, že za Babišovy vlády bylo rozházeno 900 miliard.

A po jakémsi oslí můstku došla autorka k přesvědčení, že to musí být špatně a Babišova lumpárna, protože u nás rostla inflace o 12,7 %. Zatímco ve Francii o 4,5 % a Německu 7,3 % atd. Tady se početně nemíchají jen hrušky s jablky, jak se běžně říká, tady se plete dohromady Dalmácie s decimálkou. Připomeňme, že v takových počtech a úvahách není paní Zlámalová sama. Ty se vyskytují běžně, jako jakýsi politický a ekonomický „mém“ a navíc jako prázdná informace. Prázdná informace je obvyklá finta, kdy se něco vydává za skutečnost a je to naprostý blábol.

Dodnes není jasné, který stát ve skutečnosti kolik na boj proti covidu investoval. A to nejen v absolutních číslech, ale i rozpočítáno na hlavu. A hlavně s ohledem na cenovou relaci jednotlivých státech. To by paní Zlámalová fakt měla vědět. Posuzovat mechanicky mzdovou a cenovou relaci v Německu, Francií a ČR je, jak se dnes módně říká, „chucpe“.

To neznamená to, že bych se domníval že Babišova vláda vynaložila všechny náklady úspěšně a přesně v souladu s potřebou. Takový rozbor nákladů jednotlivých států není totiž schopen reálně a vážně uskutečnit nikdo na světě, o čem se stačí přesvědčit při návštěvě různých webů zabývajících se ekonomikou ve vztahu ke Covidu. Věta: „evropské srovnání jasně ukazuje, kdo je za propad životní úrovně nejvíce zodpovědný“ čímž se myslí Babiš, bych skutečně od autorky nečekal. Už jsem si myslel, že ji ten „antibabišismus“ přešel.

Také tvrzení, že naši obchodníci zvedli ceny, protože si to mohli dovolit, neboť lidé měli dost peněz a nakupovali je už úplně mimo. Poklud by si paní Zlámalová přála, jako dlouholetý jednatel mezinárodní firmy bych jí to klidně u kávy vysvětlil. Ona evidentně, jako většina vedení ODS + další členové „vlády“ prostě o běžné ekonomice nic netuší. Jak za doby Kalouska pravil trefně jeden byznysmen:“ Takovýmhle „odborníkům“ bych nesvěřil do provozu ani trafiku“.

Nemám zde dost místa, a bych to podrobně komentoval. Tak stručně: Lidé prakticky dva roky nemohli nakupovat, báli se chodit do obchodů, většina obchodních míst byla uzavřena, a dnešní „noví bojovníci“ si zřejmě myslí, že jsou lidé úplně blbí. Také představa tzv. moderních ekonomů a novinářů, že si většina lidí České republice s nadšením nakupovala přes e-shopy, je prostě součástí globalistického pomatení mysli. Většina lidí si prostě chce zboží prohlédnout, vyzkoušet, navštívit více prodejen. Zároveň to považuje za určitou relaxaci a společenskou povinnost, s čímž autoři této teorie naprosto nepočítají. Každý psycholog a sociolog se musím při čtení takových výroků duševně hroutit.

Také tvrzení v článku, že lidé zjevně nakupovali, protože se báli, že v příštím měsíci bude dráž, patří do kategorie pohádek moderní doby. Ministři, politici, špičkoví novináři, různí ajťáci a zaměstnanci mezinárodních vlivových skupin si ani neumí představit, že jejich stotisícové platy 90 % občanů prostě nemá. Lze konstatovat, že většina obyvatel ČR, jak lze zjistit ze statistik, nemá peníze na rozhazování. A je ráda, když si za peníze, které má, zajistí slušné bydlení a život. Jistěže ti, co spořili třeba na stavbu, nebo prostě za ty dva roky měli už tak obnošené oblečení, a tak opotřebované domácí zařízení, včetně tzv. bílého zboží, v okamžiku, když směli do obchodu a nemuseli se bát, že po nákupu skončí na JIP, vyrazili nakupovat.

Takže žádná inflační spirála, kterou prý roztočil Babiš, se nekoná. Dopadlo na nás zhroucení globalizace, Covidová pandemie a tvrdý boj mezi velmocemi a civilizačními kulturními okruhy. I kdyby byl Babiš ďábel, tohle by prostě nedokázal. Ono stačilo jeho šílenství s EET a záměrné ničení malých podnikatelů, ale to samo o sobě nemá sílu udělat celosvětovou inflaci a politickou krizi.

Tvrzení, že Švýcaři nic takového (z hlediska výšky inflace) neměli, vypadá, že oproti mně paní Zlámalová nikdy ve Švýcarsku nebyla a nežila. Místní životní úroveň, místní platy a místní ceny jsou prostě nesrovnatelné. Zvednutí ceny v obchodním domě v Ženevě o 4 %, je ve skutečném finančním ohodnocení ceny daleko větší marže pro prodávajícího, než 12% zvýšení ceny u nás. Stačí využít statistiky, kalkulačku – pardon IPod a umět trojčlenku.

Myslím si, že fantasmagorické výkřiky o tom, jak ceny vzrůstají, jak budou ještě vzrůstat, jak přibude chudých a jaké hrůzy nás čekají, není žádnou starostí novinářů o to, jak to skutečně dopadne. Je to jen nechutné hecování lidí.

Musím se trochu omluvit paní Zlámalové, že jsem si vybral její článek jako ukázku zaujatých a nepřesných či dokonce nepravdivých tvrzení. Je jasné, že článek v časopisu Echo, rozhodně nenadělá tolik škody, jakou každý den od rána do večera vyrábí ČT. Ale pokusit se “diskutovat“ se se zprávaři a komentátory ČT je něco takového, jako pokusit se diskutovat s ruským webem Sputnik.

Hysterické Zprávy a různé debaty, kdy se divák ČT 1 a ČT 24, co dvacet vteřin, dozví nějakou hrůzu, jak bude vše dražší a dražší a hlavně „že se s tím nedá nic dělat“, je na hranici snesitelnosti a zákona – viz Trestní zákoník – část druhá, hlava, část druhá, hlava X, díl 6 coby § 357 – Šíření poplašné zprávy. Viz:

(1) Kdo úmyslně způsobí nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřuje poplašnou zprávu….

Ovšem navíc ČT prakticky není žádná veřejnoprávní televize, ale je to ve skutečnosti státní organizace. Obyvateli z nařízení státu placená, státem a parlamentem řízená, která hecuje společnost. Takže až dojde na skutečné lámání chleba, ono se to ukáže, co novináři a politici předvedli. Třeba až Rusko uzavře Evropě všechny kohouty plynu a nafty. A až na podzim ty dva údajně, podle našich novinářům zkrachovalé a rozpadlé státy, tím myslím Rusko a Ukrajinu, kteří dodávali světu 30 % pšenice, ji prostě nedodají. Anebo ji prostě dodají málo anebo nic, případně jen těm „s kterým mluví“.

Dneska třeba prasklo i to, že bez ruské oceli, hliníku a dalších ingrediencí nemá Evropa ani z čeho vyrábět zbraně proti Rusku…

Šmejdi prý bezvýznamní a ubozí. Jak říkají pokrokáři na celém světě.

A to nemluvím o možnosti, že se válka na Ukrajině rozšíří přes Podněstří dále. Až se naše fabriky tedy, myslím evropské, hlavně české a německé, octnou bez plynu, a že budeme muset vozit uhlí z Austrálie. Protože jsme si jako idioti nechali zavřít vlastní doly šílenými pokrokáři, a pokud nám muslimské diktatury na Blízkém východě nedodají plyn a naftu, tak jsme „v piheli tmavé“. Už dneska jezdí USA a celá Evropa žebrat u islámských států, aby nás zachránily před Rusy. Jinak končíme a zmrzneme. A až nás Brusel donutí skutečně posuzovat přes banky „zelené investice“ , podle zásad New Green Deal, to se teprve budeme divit.

Hlasitě se blbne , místo toho, aby novináři a politici pracovali s realitou a politici vyhlásili a navrhovali nová řešení, například jak omezit moc politických neziskovek a z řetězu utržených policistů a státních zástupců. Aby dokázali zrušit šílenství zvané „Velká protikorupční revoluce“, jejímž výsledkem je to, že jen ty nejhorší a nejlacinější šmejdy projdou tzv. výběrovými řízeními. Takže máme prázdné plynové zásobníky, protože si Babiš, pronásledovaný policií a státními zástupci a EU všemi možnými médii, netroufl uzavřít kvalitní kontrakt o dodávkách energií s údajně drahým dodavatelem Ázerbájdžánem. Stejně to dopadlo také s údajně drahým norským plynem. A místo jaderné elektrárny máme hromadu papírů a nic. A jásající zelené magory řízené z EU a Německa, a to za ruské peníze. Co jim platíme za plyn.

Takže lze konstatovat, že urputný boj pokrokářů a novinářů proti údajné korupci, za údajně průhledné prostředí, proti Klausovi, Miloši Zemanovi, Babišovi a také neustálé strašení obyvatel je jednou z hlavních příčin toho, v jaké jsme vnitřně situaci. Když takové věci jako ekonomický a politický boj mezi EU, USA, Ruskem a Čínou prakticky vůbec nemůžeme ovlivňovat.

Děsit lidi a pořádat politické show a žabomyší války je to poslední, co bychom potřebovali. Místo toho, aby vláda Petra Fialy vytvářela nová cenzurní a udavačská oddělení, měla by veřejně přiznat, jaká je situace. A všemi možnými zákonnými prostředky zatrhnout negativní propagandu sebe naplňujících proroctví zvláště u jakoby „nezávislých “, ale ve skutečnosti státních či polostátních médií, jako je ČT a ČRo.

Pokud se nechtějí dočkat toho, že jim pod okny budou stát rozzuřené davy, že vypuknou neorganizované stávky a výtržnosti. Protože, jak píše Ortega y Gasset v knize, která je sice z roku 1930 ale přesně předpověděla kam to dotáhne komunismus a nacismus a k čemu inklinují vyhecované a nezvladatelné davy. Jako by jim ti loňští šílení „antivaxeři“, jako ukázka toho, co se může stát, vůbec nic politicky neřekli.

Mimochodem, dneska jsme v plynu a naftě úplně na jedné straně v rukou Německa a na druhé straně Ruska. No, to už známe, a doposud jsme to vždycky přežili. Nespoléhejte na vládu a nenechte se blbnout. A spoléhejte na vlastní mozek a vlastní ruce. Nikdo jiný to za nás neudělá.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Mária
13. 5. 2022 22:26
To je "výtvor" niekoho, koho tie média od detstva ovládajú a manipulujú. Horšie sú na tom snáď už len novinári. Chýbajú základy pravého Budhiszmu a Kresťanstva. * * * Pravda je vo vnútri. * * *

Vložit komentář: