EpShark

Najdeme konečně kvalitního kandidáta na prezidenta? V sázce je pověst celé země

27. 4. 2022



Možná jste zaregistrovali moji aprílovou zprávu, kde jsem oznámil kandidaturu na prezidenta. Jednalo se samozřejmě jen o žert a většina lidí to, doufám, tak pochopila.

Chtěl jsem tímto odlehčeným příspěvkem zároveň otevřít zcela vážnou diskusi o tom, kdo by se nejlépe hodil na příštího prezidenta.

Snad ne Babiše!

Diskuse o novém prezidentovi byla zcela pochopitelně zastíněná závažnějšími událostmi doma i ve světě. Ani závažné okolnosti nemění nic na potřebě začít konečně hledat vhodného prezidentského kandidáta, který bude schopný porazit Andreje Babiše. Současná situace, kdy debata utichla, bohužel silně nahrává právě bývalému premiérovi, který se v dosavadních průzkumech umisťuje na předních pozicích.

Ano, určitě mnozí namítnou, že se zatím jedná jen o předběžné průzkumy a musíme je brát s rezervou, ale stejně mě tato čísla děsí. Pamatujete si, jak servilně se Babiš choval k Zemanovi, který si s ním pohrával, jak se mu zachtělo? Předseda hnutí ANO nebyl silným premiérem, proč by měl být na postu prezidenta jiný? Když si k tomu připočteme jeho táhnoucí se trable kvůli kauze Čapí hnízdo, zjistíme, že by to byla ta nejhorší volba, která by mohla Českou republiku potkat.

Český národ si zaslouží konečně slušného prezidenta, který nebude mít za sebou řadu skandálů a soudních sporů. Kdyby byl šéf „protikorupčního“ hnutí soudný, o místo na Hradě by se neucházel. Ale to dřív pokvetou hrábě.

Výsledek prezidentské volby bude mít nepochybně vliv nejen na život v Česku, ale i na celkovou pověst země v zahraničí. Nemůžeme v klidu čekat, že se určitě někdo objeví. Potřebujeme takového prezidenta, který má předpoklady dobře reprezentovat naši zemi a zároveň bude přijatelný pro většinu českých voličů.

Lidé volba prezidenta zajímá

Co by měl takový kandidát splňovat? V první řadě musíme vzít v úvahu, že v Česku bývá funkci prezidenta přisuzovaná větší důležitost, než jaké jsou jeho skutečné pravomoci dané ústavou.

Měřítkem vnímané důležitosti je bezpochyby účast ve volbách. Za připomenutí stojí, že v roce 2018 ve druhém kole činila 66,60 %, což je dokonce o něco více ve srovnání s loňskými parlamentními volbami, kde byla o více než procento nižší – 65,43 %.

Prezident musí spojovat

Funkce prezidenta je stále vnímaná jako prestižní i z toho důvodu, že má u nás dlouhou a nepřerušenou tradici. Na rozdíl od většiny zemí bývalého východního bloku měly České země či po většinu času Československo prezidenta i v době komunismu, a to dokonce i za nacistické okupace.

Nejvýznamnějšími prezidenty v dějinách Československa a Česka byli nepochybně Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel. Jejich význam spočívá mimo jiné v tom, že sehráli archetypální roli při utváření vnímání role hlavy státu v Česku.

Oba zmíněné prezidenty spojovalo to, že byli schopní jasně a srozumitelně formulovat svoje názory a zároveň dokázali působit nadstranicky jako svorník. Uměli spojovat společnost nebo alespoň její větší část. A toho by měl být schopný i ideální prezidentský kandidát – měl by umět společnost spojovat, ne vykopávat nové příkopy.

Kladeče věnců nechceme

Většina lidí také od prezidenta očekává, že bude více než jen kladečem věnců, který přijímá státní návštěvy a při významných příležitostech pravidelně promlouvá k národu. Prezident má v rámci svých relativně malých pravomocí aktivně ovlivňovat politické dění.

Kandidátem by tedy měl být někdo výrazný s politickými zkušenostmi. Právě zkušenost je podle průzkumu STEM z konce minulého roku jednou z nejžádanějších charakteristik pro prezidenta – důležitá je pro 72 % dotázaných.

V jednom z dřívějších průzkumů stejné agentury se respondenti velmi silně vyslovovali pro nestranickost kandidáta. Ideální kandidát by tedy sice neměl být vázaný na jednu konkrétní politickou stranu, nicméně se u něho předpokládají i nějaké předchozí zkušenosti.

Nesmí být „želé“

Zároveň by neměl být ani „želé“ bez názoru, protože takoví lidé prostě nemají šanci zvítězit, což ostatně ukázaly první dvě přímé volby. Nedělá vůbec dobrý dojem, když kandidát na prezidenta není schopný za celé vystoupení vyslovit jediný jasný názor, nebo neumí správně zformulovat větu.

Prezident jako hlava státu zastupuje stát navenek. Opravdu dobrý kandidát musí mít předpoklady k tomu, aby dokázal kvalitně reprezentovat Česko. Nutností je perfektní znalost cizích jazyků a také schopnost navazovat kontakty a hájit dobré jméno České republiky.

Předpokládá se od něho i to, že by měl hodně cestovat. Nic z toho se totiž v posledních několika letech nedělo. Problém posledního prezidenta je mimo jiné v tom, že nikam nejezdí.

Národ by už nepřekousl druhého Mynáře a Nejedlého

A ještě jedna věc je opravdu důležitá. Úspěch prezidenta závisí i na lidech, které má kolem sebe. Potřebuje mít vedle sebe schopný tým. Měl by se proto obklopit kvalitními a slušnými lidmi. Ne pochybnými týpky, jako jsou např. šéf kanceláře Vratislav Mynář či poradce Martin Nejedlý, o němž ani pořádně nevíme, co pro prezidenta vlastně dělá.

Po dvě desetiletí čeští prezidenti pověst své země dosti výrazně pošramotili. Česko si nemůže dovolit ztratit další jedno volební období s prezidentem, který funkci nedokáže vykonávat důstojně a kazí celé zemi její reputaci ve světě.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Mária
28. 4. 2022 18:09
"Právě zkušenost je podle průzkumu STEM z konce minulého roku jednou z nejžádanějších charakteristik.." No to sme sa teda ďaleko nedostali. "Rovnakú voľbu" robíme storočia, a výsledok? Tomu pekne odpovedá: spoločnosť v rozklade, bez hodnôt. Naší "drahí" 99 ročný súkmeňovci akéže "hodnotné" skúsenosti nazberali. Skúsme spoločne nájsť apoň jednu!

Vložit komentář: