EpShark

Vatikánský kardinál: Papež je chladný a mocichtivý manipulátor

27. 9. 2018



Německý progresivní týdeník Der Spiegel ukončil své líbánky s papežem a prohlásil, že krize sexuálního zneužívání v církvi je "stále více o papeži Františkovi".

V ohromujícím článku s názvem "Mlčení pastýřů" vyčítá časopis papežovi svou neochotu odpovědět na přímé otázky o tom, co věděl o sériovém homosexuálním zneužívání chlapců americkým kardinálem Theodorem McCarrickem a kdy to věděl.

Zpráva z 25. srpna od vysoce postaveného vatikánského úředníka uvádí, že papež si byl vědom McCarrickových zlých praktik alespoň od roku 2013 - od chvíle, kdy ho úředník osobně informoval - a přesto zrušil sankce proti McCarrickovi, které mu uvalil papež Benedikt a zaměstnal ho jako konzultanta při jmenování nových amerických biskupů.

Přesto, když se novináři zeptali papeže, zda jsou tato obvinění pravdivá a kdy se opravdu dozvěděl fakta o McCarrickovi, papež ani nepotvrdil ani nepopřel tuto zprávu, preferoval místo toho strategii "bez komentáře".

Podle Spiegelu Františkovi, který začal jako "brilantní reformátor", hrozí, že ztratí svou tvář a autoritu, protože "často mluví v nevhodných okamžicích, ale ve významných okamžicích zůstává mlčenlivý."

Německý týdeník také naznačuje, že ve Vatikánu existuje mnohem větší odpor vůči Františkovi, než se obvykle domníváme.

Jeden vatikánský kardinál, který hovořil s Der Spiegel pod podmínkou anonymity, řekl o papeži: "Káže milosrdenství, ale ve skutečnosti je to ledově chladný, mazaný Machiavellianský typ a co je horší - lže."

Der Spiegel vyvodil z tohoto prohlášení titulek svého časopisu, který ukazoval ztmavlý profil papeže: "Du sollst nicht Lügen" – Neměl bys lhát.

Ale největší problémy papeže se přímo vztahují ke krizi sexuálního zneužívání a k homosexuální síti, která je podkladem pro ni, říká Der Spiegel a papež vzbuzuje dojem, že se ho to netýká namísto toho, aby čelil této krizí.

Papež svolal setkání předsedů všech národních konferencí biskupů, aby diskutovali o zneužívání - ale nikoliv hned, ale až v únoru 2019. "To znamená, že dalších pět měsíců se nebude dít nic" předtím, než vedoucí katoličtí biskupové přicestují do Říma, aby diskutovali o této záležitosti s papežem.

A teď se hovoří o nejzávažnější krizi současného pontifikátu a o "občanské válce" mezi věřícími, které už teď ale nelze rozdělit podle tradičních linií konzervativci versus progresivisté.

Spíše "ten, kdo naslouchá katolické základně, slyší masivní nespokojenost uvnitř společenství," dodává Der Spiegel.

František je sám sobě svým nejhorším nepřítelem, říká časopis. "Po celá léta bojoval proti globálnímu kapitalismu, ale podobně jako jeho předchůdci bral miliony od kardinála McCarricka," poznamenává časopis. "Papež chválí hodnotu tradiční rodiny, ale obklopuje se poradci a pracovníky, kteří vykazují opak - ve více či méně otevřeném konkubinátu se zástupci jednoho či druhého pohlaví."

A přesto, "muž, který má nosit pochodeň křesťanství, se považuje za oběť," uvádí článek.

Během ranní mše v úterý, poznamenal Der Spiegel, papež František porovnal své mlčení tváří v tvář obviněním, s Božím Synem a jeho utrpením: "Když ho lidé urazili v tento Velký pátek a křičeli "ukřižuj ho", byl zticha, protože měl soucit s těmi lidmi."

Oběť nebo ne, článek v Spiegelu naznačuje, že se papež pomalu odcizuje progresivním médiím a elitám. A tak může přijít o svého důležitého a možná jediného významného spojence.

Mike

Zdroj: Breitbart




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: