EpShark

Nemohli by konečně USA nechat Sýrii na pokoji?

5. 9. 2018



Assad měl být už pryč. Prezident Obama si myslel, že to bude jen další operace "změny režimu" a možná by Assad skončil jako Saddám Husajn nebo Janukovyč. Nebo možná i jako Kaddáfí. Ale měl být už každopádně pryč. Spojené státy utratili miliardy, aby se ho zbavily, a dokonce poskytly zbraně a výcvik stejným druhům radikálů, kteří 11. září zaútočili na Spojené státy.

Ale s pomocí svých spojenců Assad téměř porazil toto zahraničním sponzorované povstání.

Spojené státy proti němu bojovaly na každém kroku. Pokaždé, když syrská armáda přistoupila k obsazenému městu nebo provincii, Washington a jeho poslušní spojenci vydali obvyklé varování, že Assad se nesnaží osvobodit své území, ale ve skutečnosti se snaží zabít více svých lidí.

Vzpomínáte si na Aleppo, kde USA tvrdily, že Assad plánuje hromadné vraždění, jakmile znovu získá kontrolu nad městem? Jako obvykle neokonzervativci a média se totálně mýlili. Dokonce i OSN přiznala, že s Aleppem v rukou syrské vlády se stovky tisíc Syřanů skutečně vrátily zpět. Měli bychom věřit, že se ochotně vrátili, aby je pak Assad mohl zabít?

Pravdou je, že Aleppo se začíná zotavovat. Křesťané oslavovali Velikonoce na jaře poprvé po mnoha letech. Nedošlo k žádnému vyvražďování po tom, co bylo město osvobozeno z držení al-Káidy a ISIS. Věřte mi, že pokud by došlo k masovým vraždám, slyšeli bychom o tom v médiích!

Takže nyní, když se syrská armáda a její spojenci připravují na osvobození poslední syrské provincie Idlib, ministr zahraničí Mike Pompeo znovu varuje syrskou vládu před opětovným převzetím vlastního území. V pátek uvedl, že: "Tři miliony Syřanů, kteří již byli vyhnáni ze svých domovů a nyní jsou v Idlibu, budou touto agresí trpět. To je špatně. Svět se dívá."

Poradce pro národní bezpečnost John Bolton, také varoval syrskou vládu, že Spojené státy zaútočí, pokud použije plyn v Idlibu. Toto varování samozřejmě slouží jako otevřená výzva rebelům, kteří v současné době drží provincii Idlib, aby zahájili další operaci pod falešnou vlajkou a užívali si pak americké letecké podpory.

Bolton a Pompeo vykreslují Idlib jako mírumilovnou provincii, která odolávala násilí Assada, o kterém tvrdí, že má rád zabíjení svého vlastního lidu. Ale kdo kontroluje provincii Idlib? Zvláštní vyslanec prezidenta Trumpa pro globální koalici proti konfliktům ISIS Brett McGurk v minulém roce ve Washingtonu uvedl, že "provincie Idlib je od 9. září největším bezpečným přístavem al-Kajdy, který je přímo spojen s Ayman al Zawahiri. Je to obrovský problém."

Mohl by někdo, prosím, připomenout Pompeovi a Boltonovi, že al-Kajda jsou špatní lidé?

Po šesti letech zahraničních operací s účelem změny režimu v Sýrii, kde bylo zabito stovky tisíc lidí a země se téměř dostala do rukou ISIS a al-Káidy, je syrská vláda na pokraji vítězství. Assad je sotva svatým, ale opravdu si myslíte, že Al-Kájda a ISIS jsou vhodnější vládci? Koneckonců, kolik Syřanů opustilo zemi v období, když tam vládl Assad oproti tomu, když moc převzali "povstalci" podporovaní USA?

Američané by měli být pobouření tím, že Pompeo a Bolton brání Al-Kájdu v Idlibu. Nadešel čas, aby neoconi přiznali, že prohráli. Je načase vrátit Sýrii Syřanům. Je načase stáhnout americké jednotky ze Sýrie. Je na čase opustit Sýrii!

Ron Paul

Z anglického originálu přeložil Mike

Zdroj: Lew Rockwell




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Michal
5. 9. 2018 9:29
Nemyslim si, ze zmena rezimu byla primarne napad USA, hlavni kdo o to mel zajem byli saudove(nechce se mi rozepisovat proc, je toho hodne), Americani se toho jen chytli, protoze kdyz to uskodi Rusku, tak to pomuze USA, neni asi nahodou, ze kazda zeme, ve ketere se v poslednich letech bojovalo, byla spratelena s Ruskem (Syrie, Ukrajina, Lybie).

Vložit komentář: