EpShark

Přestaňte vraždit lidi pro orgány, vzkázal hráč NBA čínskému režimu v Pekingu

3. 12. 2021



„Přestaňte vraždit pro orgány. Je to zločin proti lidskosti,“ napsal turecký hráč basketbalové ligy NBA v příspěvku, který se objevil na jeho Twitteru, Facebooku a Instagramu.

Nejedná se však o nějaký absurdní výstřelek hráče NBA, protože podrobné zprávy o tom, že čínský režim zneužívá politické vězně jako nedobrovolné dárce orgánů, se poprvé objevily už v roce 2006. V témže roce se dokonce i na deník The Epoch Times obrátilo několik informátorů, kteří popisovali případy a procesy, v nichž jsou vězňům orgány odebírány.

Kanterovy příspěvky na sociálních sítích obsahují také fotografie jeho nových upravených tenisek, které vyjadřují stejný vzkaz. Na teniskách je namalován lékař oděný v modrém, který svírá orgán, z něhož stále vytéká krev. Na špičce boty jsou vyobrazena játra, ledvina a srdce; ke každému orgánu je připojena cenovka. Teniska je po celé ploše posetá malovanými krvavými skvrnami.

„Zastavte odebírání orgánů v Číně,“ stojí na sloganu namalovaném tučným písmem na jedné straně boty.

Výroky basketbalového hráče narážejí na vyšetřování, do kterého se po první kanadské vyšetřovací zprávě vydané v roce 2006 pustili i někteří investigativní novináři, lékaři a právníci. Jejich výzkum byl shrnut ve společné zprávě vydané v roce 2016.

Kvůli otázce porušování lidských práv se NBA dostala v uplynulých dvou letech s čínským režimem již dvakrát do křížku.

Poprvé potom, co v říjnu 2019 tweetoval tehdejšího generální manažer týmu Houston Rockets na podporu prodemokratických protestů v Hongkongu. NBA v důsledku tlaku čínského režimu přišla o významné čínské sponzory.

Čínská státní televizní společnost CCTV a internetový gigant Tencent, který měl pětiletou smlouvu na vysílání zápasů NBA, dočasně stáhly programy ligy z vysílání. Krátce poté společnost Tencent v tichosti živé vysílání obnovila, ale zápasy s účastí týmu Philadelphia 76ers, kam Morey loni v listopadu přestoupil, se od té doby vysílají pouze prostřednictvím textových a obrazových aktualizací.

Další střet přišel poté, co basketbalista Kanter v říjnu 2021 na Twitteru zveřejnil dvouminutové video, v němž kritizoval potlačování náboženské svobody v Tibetu. Následně přišla odvetná opatření ze strany čínského režimu – živé vysílání zápasů Celtics zmizelo z čínského webu Tencent.

Devětadvacetiletý hráč v této sezóně zaznamenal výrazné zkrácení svého herního času. Dosud odehrál dva zápasy s průměrným časem na hřišti pět minut, což někteří fanoušci dávají do souvislosti s jeho aktivismem.

Kanter jako by naznačoval, že tomu tak skutečně je. „Omezujte mě na hřišti, já vás odhalím mimo hřiště,“ napsal na Twitteru a pustil se do citlivé oblasti čínské transplantační chirurgie.

A Kanterova prohlášení se opírají také o události z roku 2019, kdy zasedal mezinárodní soudní tribunál v Londýně. Po několika měsíčním vyšetřování potvrdil vznesená obvinění, že vedení komunistické strany v Pekingu se již více než 19 let podílí na nuceném odebírání orgánů vězňům svědomí, a to „ve značném rozsahu“, a nadále v této praxi pokračuje.

Hlavním zdrojem orgánů jsou podle tribunálu příznivci meditační praxe Falun Gong, které čínský režim tvrdě potlačuje již od roku 1999. Dalšími oběťmi jsou dle zjištění tribunálu členové ujgurského etnika žijícího v provincii Sin-ťiang.

Podle některých lékařských odborníků mnozí členové lékařského a mezinárodního společenství před zneužíváním vězňů svědomí v Číně zavírají oči. Příčinu jejich mlčení částečně přičítají strachu z ekonomické odplaty ze strany čínského režimu.

Mlčí ze strachu, že o něco přijdou

Weldon Gilcrease, gastrointestinální specialista na univerzitě v Utahu, uvedl, že když se pokusil projednat výsledky rozsudku londýnského tribunálu se zdravotnickým systémem své školy, vedoucí představitelé vyjádřili výhrady a obavy, že pokud se ozvou, Čína zastaví příliv zahraničních studentů na univerzitu.

„Určitě se vám dostane podpory na individuální úrovni, ale když se to pokusíte pozvednout na úroveň instituce, tam to ohlušujícím způsobem utichne,“ řekl Gilcrease v září deníku The Epoch Times.

Váhavě se k lidským právům v Číně vyjadřují také americké korporace. Společnosti Coca-Cola, Airbnb, Procter & Gamble a Visa – hlavní američtí sponzoři olympijských her v Pekingu v roce 2022 – na nátlak amerických zákonodárců letos v červenci odmítly sdělit, zda podpoří přesunutí olympiády na jiné místo.

„Dokud vlády umožní sportovcům účastnit se her, budeme je podporovat a sponzorovat,“ řekla Andrea Fairchildová, senior viceprezidentka pro globální sponzorskou strategii společnosti Visa Inc. při slyšení v Kongresu.

Trenér Kanterova týmu: „Kluci mají právo vyjádřit svůj názor“

Ime Udoka, trenér týmu, ve kterém hraje basketbalista Enes Kanter, tvrdí, že rozhodnutí omezit čas Kanterovy hry v zápasech je „striktně basketbalové“ a poukazuje na Kanterovu slabinu v obraně.

„Máme spoustu kluků, kteří jsou kvalifikovaní a chtějí hrát a jsou soutěživí, takže začínají být nedočkaví. Chcete jim najít minuty, ale ostatní kluci hrají dobře,“ řekl podle webu Boston.com.

Udoka také řekl, že Kanterovy komentáře nejsou na překážku. „Nemám sociální média. O některých věcech jsem slyšel, ale kluci mají právo vyjádřit svůj názor. A já to říkám od prvního dne. Nic z toho, co se týká basketbalu, se nebude zakládat na žádné z těch věcí.“

Přeloženo z článku newyorské redakce deníku The Epoch Times.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: