EpShark

Portugalský experiment s dekriminalizací drog

24. 7. 2015



Tenhle měsíc, Portugalsko oslavuje čtrnáct let dekriminalizace drog. Obrovský experiment je teď považován jako velký úspěch, pokud zvážíme, že byl adoptován z důvodu čirého zoufalství, navzdory temným varováním ze strany proponentů globální války proti drogám.

Uprostřed 20. století, Portugalsko zažilo experiment padesáti let vojenské diktatury, a když byla levicová demokratická kontrola znovuobnovena v roce 1974, hodně vyhoštěných Portugalců se vrátilo zpět do rodné země z jeho bývalých kolonií. Samozřejmě, hodně z těchto lidí byli disidenti, outsideři a štvanci a hodně z nich užívalo nelegální drogy.

Následujících pětadvacet let Portugalsko zažilo obrovský nárůst užívání drog, závislosti, předávkování a nakonec i výrazné rozšíření HIV/AIDS a podobných nemocí majících původ ve špinavých injekčních stříkačkách. Podle Dr. Joao Goulãa, dlouhodobého bojovníka proti drogám v Portugalsku byla na vrcholu drogové epidemie úroveň závislosti a HIV/AIDS infekce výrazně vyšší než ve zbytku Evropy

Goulão byl členem jedenáctičlenné protidrogové komise, která navrhla zákon 30/2000, který dekriminalizoval všechny drogy od prvního července 2001.

Tenhle velký experiment byl důsledkem dvou faktorů. Za prvé, Portugalsko je relativně chudá Evropská země a nebyla schopná bojovat proti drogám na každé frontě.

Druhým faktorem je, že komise byla relativně apolitická a jednoduše adoptovala politiku zdravého rozumu, podle které používání drog není kriminální čin, který by měla policie řešit. Užívání a závislost na drogách jsou lékařské a psychologické problémy, a lépe se řeší individuálně za pomocí profesionálů a sociálními tlaky.

Mály krok pryč od války proti drogám

Dekriminalizace představuje pouze malý krok směrem pryč od války proti drogám a drogový pašeráci a dealeři jsou stále stíháni a trestáni. Občanům je dovoleno vlastnit pouze velice málo nelegálních drog bez toho, aby byli trestáni jako dealeři. Podle současných zákonů, můžete být stále zadržen a žalován, ale nečelíte hrozbě vězení, pokud jste se trestního činu nedopustil mnohokrát.

I když rozhodně ne ideální, dekriminalizace přináší značné výhody před prohibicí. Poprvé zákon-dodržující občané, nebudou kriminalizováni za vlastnění nelegálních drog. Podruhé, u drogově závislých je větší pravděpodobnost, že budou hledat profesionální pomoc, pokud vláda považuje závislost jako zdravotní spíše než kriminální problém. Potřetí, policie bude mít víc zdrojů na řešení reálných zločinů a možná zůstane i víc zdrojů na léčení závislosti. Počtvrté, drogově závislí se odkloní od nebezpečných syntetických substitutů drog a budou spíš preferovat ilegální, ale přirozené drogy, jako marihuana a kokain. Popáté, pokud jsou jehly legální taky, potom je možné zaznamenat míň případů nemocí jako HIV/AIDS a hepatitida. Pošesté, ghetta narkomanů se zmenší jak velikostně tak z hlediska viditelnosti. Celkově dekriminalizace by měla vést k menšímu počtu lidí, kteří umírají a jsou posíláni do věznic a k většímu počtu lidí, kteří žijí normální život.

Samozřejmě, největší starostí před dekriminalizací byla kvantita ilegálních drog, které se konzumují. Tahle obava je ještě víc dominantní, pokud se diskutuje úplná legalizace drog. Když Portugalsko zvažovalo dekriminalizaci, byl jsem dotazován jedním Portugalským magazínem a reportér zdůrazňoval, že tohle byla hlavní obava Portugalska v těch časech. Odpověděl jsem, že odpověď není možné znát dopředu, nikdy nebudete znát odpověď na tuto otázku a že je tato otázka nedůležitá.

Příliš mnoho faktorů dopadá na trh nelegálních drog, abychom mohli definitivně říct, že spotřeba drog se zvýší nebo sníží po jejich dekriminalizaci. Navíc statistiky spotřeby drog jsou nutně nekompletní a nepřesné. To je pravda o statistikách před a po dekriminalizaci. Existující statistiky jsou založené na věcech, jako jsou průzkumy, odhady a skutečná data jsou zahalena v nic neprozrazujícím světě černého trhu. Pokud odložíme spotřebu bokem, reální otázka je, jestli prohibice nadělá víc škody než dekriminalizace a odpověď je ano.

Když jsem byl dotazován reportérem, abych vývoj odhadl, řekl jsem, že celková spotřeba drog se příliš nezmění. Může narůst v krátkodobém hledisku a v dlouhodobém hledisku poklesne, pokud by drogy nebyly legalizovány k lékařským nebo rekreačním účelům. Každopádně jsem zdůrazňoval, že existují nepopiratelné benefity (zmíněné na začátku) a neexistuje důvod, proč by měla spotřeba explodovat z důvodu dekriminalizace.

Mnozí stále odmítají vidět úspěch

Je těžké vinit Portugalce za jejich obavy v té době. Dekriminalizace byla považována za nebezpečný experiment a nebyla v souladu s pravidly globální války proti drogám od Spojených národů. Avšak mainstreamový experti na drogovou politiku zůstali skeptičtí vůči Portugalskému experimentu i po téměř osmi-leté zkušenosti.

Mark Kleiman, ředitel analýzy programu drogové politiky, tvrdí, že Portugalsko představovalo nerealistický model. Peter Reuter, další významný expert na drogovou politiku, tvrdil, že navzdory dosáhnutí svého vlastního cíle (snížená spotřeba) to může být zdůvodněno tím, že Portugalsko je malá země a zneužívání drog má cyklický charakter.

Paradoxně, Dr. Goulão, který pomohl vytvářet a dohlížet na nové zákony, vypadá neinformován a v rozpacích co se týče pozitivních výsledků dokonce do dneška. Nedávno dokonce prohlásil: "Je velice těžké identifikovat kauzální souvislost mezi dekriminalizací a pozitivními tendencemi, které jsme viděli."

Jeden obrázek, který shrnuje úspěšný příběh Portugalska je jeho druhá nejnižší úmrtnost z užívání ilegálních drog z celé Evropy, po tom co země zažila, jednu z nejhorších mír úmrtnosti během prohibice.

Je taky zajímavé si poznamenat, že Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) sídlí v Lisaboně. Jeden analytik, který pracuje v EMCDDA, Frank Zobel nazval politiku Portugalska "největší inovací v oblasti" a, že "tato politika funguje. Spotřeba drog se nijak významně nezvýšila. Žádný masový chaos. Pro mě je to velice dobrý výsledek."

Jedná se o šťastné výročí pro Portugalsko, ale strašidelné pro všechny bojovníky proti drogám na celém světě, protože jejich příjmy a moc závisí na pokračující ignoranci ohledně důsledků prohibice.

Mark Thornton

Z anglického originálu přeložil Mike

Text vyšel na webu mises.org





Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: