EpShark

Mini-krize před mini-summitem

22. 6. 2018



Předseda EK Juncker svolal na neděli do Bruselu „ mini-summit “ k otázkám migrace. Na klidné rokování to ale nevypadá.

Poté, co Horst Seehofer začal tlačit Angelu Merkel k urychlenému řešení migrační krize, rozjela se v EU vlna politické aktivity. Před velkým summitem , který má proběhnout na konci června a na němž se bude rokovat o tak zásadních věcech, jako je reforma azylových dohod, dochází k menším neformálním schůzkám. Před pár dny proběhla taková schůzka v zámku Meseberg v Německu, účastnil se jí právě předseda EK Juncker, francouzský prezident a německá kancléřka. Něco si tam mezi sebou dojednali a jedním z výstupů bylo svolání dalšího neformálního setkání do Bruselu, tzv. mini-summitu. Tématem je migrace.

Dalším výstupem byl „koncept“ (draft), krátký dokument připravený samotným Martinem Selmayrem, nejvyšším úředníkem EU. Generální tajemník EK Martin Selmayr se letos na jaře stal středem pozornosti médií, když mu jeho pracovní místo zajistil právě Juncker, a to dost netransparentním způsobem. Selmayrovo nečekané povýšení podráždilo poslance Evropského parlamentu, ale EP je v tomto směru bezmocný.

„Draft“ je krátký, ale rozzuřil Italy hned ze tří důvodů.

Za prvé vzbuzuje dojem, že by Komise ráda mluvila do azylových a migračních věcí, které až dosud řešila vždycky Evropská rada.

Za druhé je psán na tělo starostem německé kancléřky a italské zájmy se v něm neřeší.

Za třetí byl připraven klasickým způsobem „Paříž a Berlín se na něčem dopředu domluví a pak to prosazují u ostatních“.

Italský ministr vnitra Salvini komentoval draft slovy: “Jestli máme jet do Bruselu, abychom hráli podle not připravených Francií a Německem, jestli si myslí, že nám pošlou ještě více migrantů, místo aby nám pomohli, no tak to snad ani nemá cenu tam být. Aspoň ušetříme náklady na cestu.“ Chvíli to skutečně vypadalo, že italský premiér Conte bude mini-summit bojkotovat. Nakonec telefonické prosby z Berlína vyslyšel a přijede , ale Salvini mezitím oznámil, že Itálie od Německa žádné běžence zpátky přebírat nebude a policie zadržela dvě lodě německých neziskovek, takže jednání nejspíš bude bouřlivé.

Mimochodem, Salviniho taktika zatím u voličů získává body: preference Legy vyšplhaly v půlce června až na rekordní hodnotu 29,2 %, což je proti 17 %, které Salviniho strana získala u voleb o sto dní dříve, nárůst téměř dvojnásobný. Lega posiluje hlavně na úkor Berlusconiho, jehož Forza Italia má nyní kolem 7 %.

Kromě Macrona a Merkelové měly neformální schůzku i státy Visegrádské čtyřky, a to v Budapešti. Účastnil se jí i rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož země přebírá 1.července předsednictví EU. Státy Visegrádu se dohodly, že svoje zástupce na Junckerův mini-summit vůbec vysílat nebudou , protože navrhované principy řešení nejsou v souladu s jejich zájmy. Stanoviska V4 bude na mini-summitu zastupovat právě Sebastian Kurz.

Poznámka MK: považuji to za dobrou strategii, tedy za předpokladu, že Kurz bude držet dosavadní linii. Teoreticky jsou si všichni členové Unie rovni, prakticky je Rakousko v EU „služebně starší“ a také bohatší, což znamená, že má na běh věcí větší vliv než my.

Nemít svoje lidi na neoficiálním mini-summitu může být výhoda. Eliminuje se tím riziko, že si je protistrana bude po jednom „brát stranou“ a činit jim různé lákavé nabídky výměnou za to, že se odtrhnou od zbytku grupy. Když se v září 2015 jednalo o přerozdělovacích kvótách, „konvertovalo“ náhle na poslední chvíli Polsko a hlasovalo pro ; v následných parlamentních volbách sice triumfovala opozice , ale škody už byly nadělány.

Celkově na mě vývoj posledních dvou týdnů působí dojmem, že nedochází k žádnému zasypávání příkopů. Naopak, pilně se pracuje na jejich prohlubování a rozšiřování, aby v okamžiku finálního střetu měla ta která strana lepší „štelunk“ a „palposty“.

Kdybych měl hádat, řekl bych, že Sebastian Kurz rozehrál vysokou hru, jejímž cílem je výměna německé vlády a odeslání Angely M. do politického důchodu. Nezvolil otevřenou konfrontaci, ale tiché stavění aliancí menších hráčů. Taktikou této aliance není „povstat a svrhnout“, ale „unavit, vyčerpat, obklíčit a uštvat“.

Ještě před rokem bych řekl, že se mu to nemůže podařit, ale vypomůžou-li mu Bavoři – a ono to zatím vypadá, že vypomůžou – oslabená kancléřka se skutečně nemusí udržet v křesle. Časy, kdy byla neotřesitelnou konstantou německé politiky, jsou pryč.

Marián Kechlibar

Převzato z webu www.kechlibar.net




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Jozef Toporcer
22. 6. 2018 12:18
Merkelku treba kopnúť do zadku , až už viac neuškodí občanom EU a zavrieť .

Vložit komentář: