EpShark

Uprchlík a Susanne F.

21. 6. 2018



V pátek jsem si na pražském letišti koupil troje noviny. Konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung, liberální Süddeutsche Zeitung a bulvární Bild-Zeitung. Zajímaly mě rozdíly v tom, jak informují o případu, který v posledních dnech otřásl Německem.

Sonda do myšlení německé kavárny

Čtrnáctiletá židovská dívka Susanna F. si 22. května vyšla s přáteli do centra Wiesbadenu, ale domů se nevrátila. Matka ji druhý den prohlásila za nezvěstnou a 6. června bylo nalezeno její tělo. Podle výsledků ohledání těla byla znásilněna a zavražděna. Podezřelý byl nejprve pětatřicetiletý Turek, později dvacetiletý Iráčan Alí Bašár, oba žadatelé o azyl. První z nich byl ve čtvrtek zatčen, ale druhý uprchl spolu se svou sedmičlennou rodinou zpět do Iráku.

Alí Bašár přišel do Německa s hlavní vlnou přistěhovalců v říjnu 2015 a požádal o azyl. Prý mu hrozí mučení a smrt ze strany kurdské strany PKK. Tomu německé úřady neuvěřily a v prosinci 2016 žádost o azyl zamítly. Alí Bašár zažaloval německý stát a dostal na dobu procesu povolení k pobytu. Již pět měsíců po svém příjezdu byl vyšetřován kvůli rvačce a v únoru 2018 znovu. V březnu téhož roku Bašár zaútočil na policistku a byl zatčen. Tři dny poté přepadl a okradl jednoho muže. Několik dní nato došlo v azylové ubytovně ke znásilnění jedenáctiletého děvčátka; Bašár patřil mezi podezřelé. 19. dubna byl kontrolován policií a byl mu zabaven nůž nedovoleného typu. 22. května pravděpodobně zavraždil Susannu a 2. června uprchl do Iráku.

V sobotu ho irácké úřady vydaly německé policii.

Jak to vidí bulvár?

Podívejme se na to, jak události popisují troje zmíněné noviny. Bild nezapře svou příslušnost k bulvární žurnalistice a v pátečním vydání to rozmázl na tři strany; velké fotky, velká písmena a velká slova. Naproti tomu se komentování vraždy omezilo na jediné a jistě pravdivé zjištění: „Kdyby ho odsunuli, mohla ještě žít.“ Od ostatních dvou deníků se Bild neliší v tom, že podrobně popisuje selhání úřadů a velmi se nad ním rozčiluje.

Důležité je připomenout, že Bild osamělé rozhodnutí Merkelové otevřít v roce 2015 hranici nekritizoval, naopak spíše kancléřku podporoval. To je v nápadném nesouladu se spíše pravicovým zaměřením tohoto listu. Ale Friede Springerová, majitelka nakladatelství, v němž Bild vychází, je dlouholetá a velmi dobrá přítelkyně Merkelové. Takže nepřekvapuje, že ve vystoupeních redaktorů Bildu v televizních debatách je slyšet prouprchlické názory podobné těm, které rozšiřují „seriózní“ média jako Die Zeit nebo Der Spiegel.

Zprávy pro vzdělané naivky

Süddeutsche Zeitung a Frankfurter Allgemeine Zeitung popisují průběh tragédie a honbu za pachatelem velmi podobně. Obracejí se na jiný typ čtenářů, a proto jsou jejich komentáře mnohem rozsáhlejší než v Bildu. Stojí za to si je vychutnat.

Komentátor Süddeutsche Zeitung popírá pravdivost tvrzení, že kdyby byly hranice zavřené, Susanne by dnes ještě žila. A doloží to prostě tím, že prohlásí: „Ví se přece, že to tak není.“ Ve svém komentáři odsuzuje pomstychtivost, se kterou je požadováno, aby se utečenci radikálně vysídlovali a jejich práva omezovala. A jako argument vystačí s bonmotem: „Důsledkem barbarského činu nesmí být barbarizace práva.“ A hotovo.

Heribert Prachtl, autor komentáře, zneužívá to, že jeho slova jsou vytištěna, a protiargumenty, které okamžitě napadnou čtenáře, nikoliv. Tím se Prachtl vyhne nepohodlným pravdám. Jako třeba této: obyvatelé hostitelské země tedy nesmějí požadovat to, co by rychle pomohlo, protože přece nemůžeme jednat „barbarsky“. Nevyhnutelný důsledek této velkorysosti, který však Prachtlovi uniká, je to, že za to musíme strpět barbarství příchozích. Fakticky se prosadí hodnoty a způsoby chování barbarské civilizace. Utekli před barbarstvím svých soukmenovců a přinesli si ho s sebou k nám.

Zbytky konzervativního myšlení

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vidí věci alespoň trochu realističtěji a vypočítává „smrtelné absurdity“, které snižuji věrohodnost německého právního státu. „Policii známý ‚uprchlík‘ (uvozovky od FAZ) uteče i s rodinou z Německa do Iráku. Talibánci mají v Německu šanci na azyl. Odsun odmítnutých azylantů je prý nelidský.“

Komentátor FAZ je tedy schopný rozeznat absurdity v tom, jak vláda zachází s migrační vlnou. Ale vzápětí mu mozek vysadí, když svůj vlastní realistický popis těchto absurdit zpochybní úlitbou mainstreamovému myšlení takto: „Není divu, když lidé kvůli těmto absurditám ‚naletí‘ politickým krysařům,“ čímž míní protestní stranu AfD.

Poté se přece jen ozvou zbytky realistického myšlení a dočteme se, že sice v první řadě nesou vinu tito „krysaři“, ale také politici, kteří se nepostaví zaslepeným kazatelům morálky. Poznávací schopnosti a odvaha komentátora Frankfurter Allgemeine Zeitung jsou tedy trochu vyvinutější než v případě Süddeutsche Zeitung. Ale zase ne natolik, aby se pochlapil a napsal, že to všechno by se vůbec nestalo, kdyby Merkelová v roce 2015 uzavřela hranice.

Západní civilizace upadla do krize, jež se týká chápání jejích hodnot. To se projevuje také tím, že ti, kteří mají ostatní informovat o tom, co se kolem nich děje, jim z ideologických a materiálních důvodů vymývají mozky sociálními utopiemi a vnucují jim svůj vlastní obraz světa .

(psáno pro Mladá fronta DNES , 11. 6. 2018)

Přetiskuje pan Petr Robejšek na FCB

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: