EpShark

Už to klepe na dveře! Levice se utrhla ze řetězu, zadlužování

18. 4. 2021



Ekonomové Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová ve svém podcastu pro Radio Z rozebírali inflaci. Svět se jí prý začíná pomalu bát.

Levice se utrhla z řetězu a neustále zvyšuje výdaje. Státy se čím dál více zadlužují a Evropská centrální banka dál tiskne. Je prý jen otázkou času, kdy to přestane fungovat. Poděkovat prý můžeme jen hloupým politikům.

.
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomové Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora se svým potomkem při focení obálky pro jejich novou knihu Robot na konci tunelu

„Svět se opět začíná bát inflace, přitom se zdálo, zhruba nějakých 30 let, že inflace už dávno není strašákem, a přitom se nedávno dělal v USA průzkum a ukázalo se, že 70 % Američanů se inflace bojí, a to zejména ti, kteří jsou v rozpětí 35–54 let,“ řekl na úvod Pikora.

„Nyní se dostává inflace do takového zvláštního stavu. Dříve jsme vždycky viděli, že když vyskočila inflace, tak následně šly nahoru i úrokové sazby, ale teď začínají hrát roli špatné veřejné finance, a ukazuje se, že je ohromný dluh, a kdyby vyskočily úrokové sazby, budou mít státy problém s tímto dluhem,“ uvedl dále Pikora. Šichtařová dále doplnila, že takovým příkladem špatných veřejných financí je například Francie. Ta má prý v současnosti nejhlubší deficit státního rozpočtu od roku 1949.

„Nezapomínejme, že se kdysi evropské vlády v rámci tzv. maastrichtských kritérií zavázaly udržet svůj veřejný dluh pod 60 % HDP. No a nyní tady mluvíme o číslech, která jsou třeba i dvojnásobná,“ upozornila ekonomka s tím, že právě dluh Francie se v takových relacích pohybuje.

Podle Pikory jede na notě zadlužování nejen Česká republika, ale vlastně všechny země Západu včetně kdysi tak opěvovaného Německa. Situace je prý z tohoto pohledu špatná i v USA, „kdy nový prezident Biden přišel s astronomickým balíčkem, který rozdává peníze mezi lid, a dosud největší měl 1,9 bilionu dolarů, a nyní se už mluví o dalším balíčku, který má mít tři biliony dolarů. Prostě levice se utrhla z řetězu a neustále chce zvyšovat výdaje“.

Oba ekonomové pak shodně upozorňují na novou a problematickou ekonomickou filozofii s názvem Moderní teorie peněz, která právě počítá se stále větším zadlužováním států a tiskem nových a nových peněz. „A my teď už od roku 2008 tiskneme peníze a tiskneme je čím dál tím víc, proto to pořád tak nějak jede. Otázkou je, jak ještě dlouho, protože to vyzkoušené mockrát není,“ říká k tomu Šichtařová.

„Na mnoha místech té globální ekonomiky ta inflace již klepe na dveře,“ domnívá se Pikora a Šichtařová ho doplnila: „Tentokrát za tuto inflaci můžeme poděkovat pouze a jenom hloupým politikům, kteří ji v podstatě záměrně vyvolali.“ Celý podcast si můžete poslechnout ZDE.

Píší parlamentnilisty.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: