EpShark

Demokracie ve Švýcarsku (10)

18. 1. 2021



Cílem těchto stránek je ukázat rozdíly v nastavení českého a švýcarského politického systému a tím i důvody, proč je Švýcarsko tak úspěšné. Například povinnost hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

9 řádků, kterým se politici vyhýbají

V české ústavě chybí povinnost hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Pouze devět států na světě si toto dalo za povinnost. Jen úroky ze státního dluhu dnes činí 46 mld. Kč, tj. cca 4500 Kč na obyvatele. To je na čtyřčlennou rodinu jedna dovolená. Dovolená, na kterou nepojedete.

Ani ve Švýcarsku si toto politici nedali za povinnost sami. Tuto povinnost jim uložili občané formou lidové iniciativy — práva občanů navrhovat změny ústavy.

K tomu je zapotřebí založit sedmičlenný výbor a předložit iniciativu ke schválení parlamentu. V případě, že iniciativa neodporuje ústavě ani mezinárodnímu právu je schválena. Od tohoto okamžiku běží lhůta 18 měsíců, během které je potřeba nasbírat alespoň 100 000 podpisů oprávněných voličů. Pokud se toto podaří, je iniciativa předložena formou referenda všem občanům a kantonům. Pokud ji schválí nadpoloviční většina občanů i kantonů, stává se iniciativa platnou, je začleněna do ústavy a politici mají povinnost se novým ustanovením řídit.

Níže přikládáme článek švýcarské ústavy o vyrovnaném rozpočtu. Myslíte si, že je tak složitý, že za 27 let existence naší země jej politici nebyli schopni napsat?

Čl. 126 75    Finanční řízení

1) Konfederace udržuje své příjmy a výdaje trvale v rovnováze.

2) Strop výdajů v návrhu rozpočtu vychází z očekávaných příjmů po zohlednění hospodářské situace.

3) Výjimečné finanční požadavky mohou odůvodnit přiměřené navýšení stropu výdajů podle odstavce 2. O navýšení rozhoduje parlament v souladu s čl. 159 odst. 3 písm. c).

4) Pokud celkové výdaje federálního účtu přesáhnou strop podle odstavců 2 nebo 3, jsou tyto dodatečné výdaje vyrovnány v následujících letech.

5) Podrobnosti stanovuje zákon.


75 Přijato v lidovém hlasování dne 2. prosince 2001, účinné od 2. prosince 2001 (FedD ze dne 22. června 2001, FCD ze dne 4. února 2002; AS 2002 241; BBI 2000 4653, 2001 2387 2878, 2002 1209).

POZNÁMKA: Spousta občanů nahlíží na státní dluh tak, že jsou to peníze, které nebudou nikdy splaceny, takže na výši státního dluhu de facto nezáleží. Je ovšem potřeba si uvědomit, že státní dluh, pokud nebude splacen, je forma přerozdělování bohatství a majetku. S ohledem na výši našeho státního dluhu tedy prozatím někdo dostal majetek ve výši 1700 miliard korun. To je obří suma a obří nespravedlivost. Stát zde má být proto, aby občany před obřími nespravedlnostmi chránil, ne aby je sám vytvářel. Náš stát a mnohé další státy světa neplní své základní funkce.

Měli bychom se vydat švýcarskou cestou a přidat se do elitního klubu států, které plní své základní funkce? Pomohlo by to stabilizovat světovou ekonomiku? My si myslíme, že ano, a to je i náš cíl.


Zadluženost města, státu a EU

Víte, jaká je aktuální zadluženost města Ostravy? A co zadluženost naší země nebo dokonce celé EU?

Začněme dluhy města Ostravy. Pro představu si vezměme výstřižek z důvodové zprávy k žádosti městského obvodu Ostravy-Jih o přijetí 30miliónového dluhu. Po přijetí všech plánovaných dluhů budou město a jeho obvody dlužit v součtu okolo 4,25 mld. Kč.

image-25.png (15,992 kiB)

Příjmy města byly v roce 2019 zhruba 11 mld. Kč. Z toho zhruba 75 % tvořily příjmy od státu — podíly z výběru DPH a daní z příjmů fyzických a právnických osob.

Mimochodem, víte, že máme jedno z nejvyšších zdanění práce ze zemí OECD? A že naopak jedno z nejnižších zdanění práce z OECD mají Švýcaři? A že Švýcaři mají strop DPH 7,7 %?

Jak je na tom aktuálně náš státní dluh?

image-27.png (182,817 kiB)
Státní dluh ČR. Zdroj: tradingeconomics.com

Státní dluh ČR je aktuálně zhruba 1,74 bilionu Kč a plánuje se jeho navýšení o 325 mld. Kč. Jak je na tom celá Evropská unie?

image-26.png (188,202 kiB)
Státní dluhy celé EU. Zdroj: tradingeconomics.com

Státní dluhy v celé EU činí aktuálně 13 bilionů!!! eur, tj. zhruba 325 bilionů korun. To číslo vypadá takto 325 000 000 000 000 Kč. Vzpomeňte si na něj, až se zase bude mluvit o dotacích z EU. EU dotace pro nás znamenají dluhy pro občany ze zbytku EU.

Víte, že pouze 9 států na světě má dnes ústavní povinnost hospodařit s vyrovnaným rozpočtem? Švýcaři jsou jedni z nich.

S využitím textů Švýcarská demokracie

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: