EpShark

Maďarsko odmítá deklaraci EU, která je "mimořádně proimigrační"

4. 5. 2018



Maďarsko ve středu odmítlo schválit prohlášení o migraci, které bylo přijato na evropsko-africké ministerské konferenci v Marrákeši, řekl ministr zahraničních věcí, který označil dokument za "extrémně pro-migrační prohlášení, které odporuje zájmům Maďarska" .

Takzvaný Rabatský proces, který byl zahájen před více než deseti lety, se "odklonil od své původní cesty", řekl Peter Szijjarto telefonicky po telefonu z Marakéše poté, co se zúčastnil páté euro-africké ministerské konference o migraci a rozvoji.

Původním cílem procesu v Rabatu bylo zastavit tok migrantů z Afriky do Evropy prostřednictvím rozumného využívání evropských prostředků, argumentoval ministr.

Szijjarto řekl, že dokument schválený na konferenci představoval"mimořádně pro-migrační prohlášení", které se snaží "dále inspirovat migraci" a vytvořit nové migrační cesty namísto soustředění na to, jak lze migraci zcela zastavit.

"Toto prohlášení je zcela v rozporu se zájmy Maďarska a Evropy," řekl Szijjarto a dodal, že středeční rozprava v Marrákeši byla další z řady mezinárodních debat, "která signalizovala alarmující proces". Ministr uvedl, že v debatách o migraci se stále více prosazovali názory afrických zemí, zatímco evropské země se vzdaly hájení svých vlastních zájmů.

Szijjarto uvedl, že dotčené africké země vidí migraci jako motor hospodářského růstu, základ globální prosperity a proces, který by měl být řízen a organizován spíše než zastaven. Řekl také, že evropské země také začaly přijímat tuto pozici, vzdaly se zájmů svých občanů a ignorovaly bezpečnostní rizika migrace.

"Nebudeme spoluviníkem a budeme pevně kritizovat evropský záměr změnit složení populace kontinentu," řekl Szijjarto.

Ministr dodal, že evropské schválení migrace představuje "prodávání kultury a bezpečnosti kontinentu", o němž řekl, že to Maďarsko nebude podporovat.

Szijjarto vyzval evropské instituce, aby se nezamýšlely o žádných rozhodnutích týkajících se migrace až do příštích evropských parlamentních voleb, a tvrdí, že by to bylo "hluboce nedemokratické". Evropští občané musí mít právo rozhodnout se, co si myslí o budoucnosti kontinentu, řekl.

Mike

Zdroj: Voice of Europe




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: