EpShark

Maďarsko: EU nás nebude vydírat

4. 5. 2018



Maďarsko tvrdě reagovalo na návrh EU rozpočtu, kde by mohlo přijít o miliony eur.

Navrhovaný rozpočet neurčil přesně, kolik peněz můžou země, které nedodržují oficiální linii EU ztratit, ale škrty ve financování by byly úměrné vnímané hrozbě, do jaké míry země nedodržují údajné zásady právního státu – uvádí Routers .

Jak Maďarsko, tak Polsko se ostře postavili proti EU a tvrdí, že unie se snaží zasahovat do jejich národní suverenity a do vměšování do svých právních systémů.

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto se reagoval na rozpočet a řekl: "Nesouhlasíme s žádným návrhem, který by poskytl potenciál pro vydírání kohokoli, pokud jde o vyplácení prostředků EU, které mají být poskytnuty zemím na základě smluv."

Dodal, že nesouhlasí s názorem EU, že finanční prostředky jsou humanitární pomocí pro postkomunistické státy.

Také se vyjádřil k tomu, že EU oznámila, že chce zvýšit svůj rozpočet na zahraniční pomoc o 30%...

"Není to jednosměrná ulice, kde jsou ti na Západě dobří kluci a poskytují nám nějaké finanční prostředky z EU. Jedná se o obousměrnou ulici a každý musí splnit své závazky," řekl Szijjarto.

"Otevřeli jsme naše trhy a západoevropské společnosti si odnesli obrovské zisky ze středoevropských trhů," dodal.

Maďarská vláda byla ve válce s Bruselem už od doby, co odmítla přijmout povinné kvóty na migranty.

"Bez ohledu na to, kolikrát George Soros jde do Bruselu, bez ohledu na to, kolikrát je problematika nelegálního migrace zařazena do programu a bez ohledu na to, kolik spojenců má George Soros v Bruselu, nezměníme naši pozici vůči migraci. Nelegálním přistěhovalcům bude v budoucnu nadále zakázán vstup do Maďarska," uvedl Szijjarto ve svém prohlášení.

"Pokud má migrace pouze pozitivní vliv, jak je možné, že za posledních dva a půl roku 330 lidí bylo v Evropě zabito při teroristických útocích, které byly spáchány lidmi s přistěhovaleckým původem?" Dodal.

Začátkem tohoto roku předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že země V4 zůstávají v EU pouze proto, že jsou čistými příjemci finančních prostředků EU.

Když mluví o svém rodném Polsku, Tusk řekl:"Nemám pochybnosti o tom, že pro PiS je jedním z cílů" uvolnit"polskou politiku z břemene EU", a poznamenal, že "přínos bytí v EU je pouze o pozitivní platební bilanci."

"Dokud nebudeme čistým přispěvatelem, tak Polsku stojí za to zůstat v EU," řekl.

Maďarsko ztrácí peníze a je tlačeno k dodržování oficiální linie EU a vidí, že směřuje k odchodu z unie. Když Británie určí směr, ostatní budou časem následovat.

Mike

Zdroj: Westmonster




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: