EpShark

Islamizace Británie v roce 2017

26. 5. 2018



"Myslím, že směřujeme ke katastrofě."

napsal Soeren Kern

Překlad původního textu: The Islamization of Britain in 2017
Překlad: Josef Janeček, Libor Popovský

- Podle hlídacího psa charitativních organizací - Charitativní komise, vzrostly vazby mezi islámskými charitativními organizacemi a teroristy, nebo extremisty na rekordní úroveň.

- Islamista Azad Ali, který prohlásil, že podporuje zabíjení britských vojáků, byl jmenován ředitelem Muslim Engagement and Development (MEND), což je kontroverzní muslimská nátlaková skupina, která současně radí britské vládě. Ali rovněž prohlásil, že džihádistický útok provedený 22. března 2017 ve Westminsteru nebyl teroristickým činem.

- "Politici nám tvrdí, že se nebojí, ale oni se nikdy nestanou obětmi. Je snadné se nebát, když člověku nic nehrozí. Normální lidé takovou ochranu nemají." -- v Manchesteru narozený zpěvák Morrissey.

- Britská vláda se odmítla vyjádřit, zda by hovory o křesťanství mohly být považovány za zločiny z nenávisti. Lord Pearson z Rannochu sdělil, že když na toto téma vznesl otázku ve Sněmovně lordů, tak vláda nedokázala jasně odpovědět, jestli by mohli být křesťané stíháni i jen za přihlášení se ke své víře.

Podle nedávné studie o růstu muslimské populace v Evropě překonala muslimská populace Británie v roce 2017 počet 4,1 miliónu, a činila tak přibližně 6,3 % z celkové populace 64 milionů obyvatel. Británie tak má po Francii a Německu třetí největší muslimskou populaci v Evropské unii.

Rychlý růst britské muslimské populace je možné přičíst imigraci, vysoké porodnosti muslimských žen a konverzím k islámu.

Islám a s islámem související problémy, všudypřítomné v Británii v roce 2017, lze rozdělit do několika tematických skupin: 1) Islámský extremismus a bezpečnostní důsledky existence britských džihádistů. 2) Pokračující šíření islámského práva šaría. 3) Pohlavní zneužívání dětí muslimskými gangy. 4) Začlenění muslimů do britské společnosti. 5) Selhání britského multikulturalismu.

LEDEN 2017

1. ledna. Podle oficiálních údajů poskytnutých v rámci zákona o svobodě informací lhaly stovky dospělých žadatelů o azyl o svém věku, aby se dostaly do Británie "jako nezletilí". Údaje získané týdeníkem Mail on Sunday ukázaly, že v letech 2013-2016 provedli sociální pracovníci 2028 testů na ověření věku, během nichž bylo zjištěno, že každému čtvrtému žadateli - 465 – je více, než 18 let. Migranti doufají, že utajením svého skutečného věku, zvýší své šance na udělení azylu.

1. ledna. Podle hlídacího psa charitativních organizací - Charitativní komise, vzrostly vazby mezi islámskými charitativními organizacemi a teroristy, nebo extremisty na rekordní úroveň. Počet případů, kdy komise sdílí s policií a jinými orgány obavy z vazeb mezi charitativními organizacemi a extremismem se za pouhé tři roky téměř ztrojnásobil z 234 na 630.

4. ledna. 34letý nizozemský občan afghánského původu Jamshid Piruz, který byl v Nizozemsku uznán vinným z vraždy, se přiznal k napadení dvou britských policistů kladivem. Piruz vstoupil do Spojeného království bez povšimnutí, navzdory tomu, že byl v Amsterdamu usvědčen z useknutí hlavy Číňance. Byl odsouzen ke 12 letům vězení za vraždu, ale brzy byl propuštěn. Jako nizozemský občan mohl Piruz volně cestovat po celé EU. Poslanec parlamentu Henry Smith prohlásil: "Británie musí mít přísnější hraniční kontroly".

6. ledna. Biskupská katedrála Svaté Marie v Glasgow uspořádala čtení z Koránu, který popírá božství Ježíše Krista. Čtení Koránu, jehož cílem bylo "oslovit muslimy", se konalo v rámci festivalu Zjevení, který oslavuje vtělení Boha v osobě Ježíše Krista. Jeden z královniných kaplanů Gavin Ashenden referoval o čtení Koránu jako o "rouhání" a prohlásil , že tato akce ukázala meze mezináboženského dialogu. Následně 23. ledna rezignoval, aby mohl "svobodněji mluvit" o prosazování křesťanství v britské kultuře.

7. ledna. 32letý džihádista Tanveer Ahmed odpykávající si trest 27 let vězení za vraždu Asada Shaha, majitele obchodu v Glasgow a člena sekty Ahmadi, vydal nahrávku ze skotské věznice Barlinnie, v níž vyzýval k "likvidaci" nepřátel islámu.

9. ledna. Inspektoři OFSTED, agentury, která má na starosti regulaci škol, dospěli k závěru, že chlapecká škola Darul Hadis Latifiah ve východním Londýně nepřipravuje žáky "pro život v moderní Británii". Mnoho studentů ve škole neznalo ani jméno britského premiéra. Inspektoři ve škole našli knihy "propagující nevhodné názory" na to, jak by se měly chovat ženy a v koupelně našli kameru s uzavřeným okruhem (CCTV).

8. ledna. MI5 zahájila pátrání po syrském vědci, který se vydával za uprchlíka a plánoval chemický útok na britské přímořské město.

15. ledna. Dvanáct nejnebezpečnějších britských islámských teroristů má být umístěno v izolovaných jednotkách ve třech věznicích. Odhadované náklady budou podle týdeníku The Sunday Times činit přibližně 1 milión liber (1,34 milionu USD) ročně. Cílem je, zabránit jim v radikalizaci ostatních vězňů.

17. ledna. Cambridgeská profesorka Wendy Ayres-Bennett vyzvala Brity, aby se učili jazyky, jako je polština, paňdžábština a urdu, aby se rodiny imigrantů cítily v Británii více jako doma. Dodala, že anglicky mluvící lidé by měli přemýšlet o imigraci jako o "obousměrné ulici" a měli by být schopni komunikovat v cizím jazyce a pomoci tak integraci a sociální soudržnosti.

18. ledna. Fotbalový klub Manchester United ustanovil protiteroristického manažera s cílem zvýšit ochranu proti džihádistickým útokům. Učinil tak zřejmě jako první fotbalový klub Premier League.

20. ledna. Gloucesterská katedrála pozvala imáma Hassana z místní mešity Masjid-e-Noor, aby přednesl tradiční muslimské kázání při bohoslužbě konané u příležitosti zahájení multikulturní výstavy nazvané Víra. Video s výzvou k věřícím bylo zveřejněno na Facebookové stránce katedrály. Jeden diskutující napsal: "Moji předkové vybudovali tuto katedrálu a umožnit v ní praktikujícímu muslimovi modlit se k jinému bohu, je šíleně naivní. Co jste očekávali? Že ho povzbudíte ke konverzi?"

22. ledna. 55letý islámský extremista Hani al-Sibai obdržel od státu finanční podporu ve výši 123 000 liber (165 000 USD), aby se mohl bránit proti deportaci ze země, ačkoliv se jedná o "klíčového člena" hnutí Ansar al- Sharia, což je teroristická skupina, která v tuniském přímořském letovisku zavraždila 30 britských turistů. Al-Sibai, hodnota jehož třípodlažního bytového komplexu v západním Londýně se odhaduje na 1 milion liber, také prohlásil, že to byl on, kdo radikalizoval Mohammeda Emwaziho, kata Islámského státu známého jako "Džihádista John".

24. ledna. Římsko-katolická škola Svaté Kláry v Handsworthu se ocitla uprostřed mediální bouře poté, co zástupce školy oznámil rodičům 4leté muslimské dívky, že by ve třídě neměla nosit tradiční islámský šátek hidžáb. Škola má přísná pravidla oblékání a požádala dívčiny rodiče, aby je respektovali. Dívčin otec to odmítl a požádal člena birminghamské městské rady Waseema Zaffara o intervenci. Zaffar prohlásil: "Trvám na tom, že tato záležitost musí být, co nejdříve vyřešena změnou pravidel."

25. ledna. 44letý taxikář v Leicesteru Abandi Kassim byl pokutován za porušení "zákona o rovném zacházení", poté co odmítl vzít do auta vodícího psa, a zdůvodnil to tím, že je to v rozporu s jeho náboženstvím. Kassim odmítl přepravit 22letého nevidomého Charlese Blocha a jeho psa v Leicesteru v červenci 2016. Byl uznán vinným, za to že odmítl přepravit vodícího psa, což je přestupek podle zákona o rovném zacházení z roku 2010, a dostal pokutu 340 liber (450 USD), náhradu soudních výloh ve výši 200 liber a příplatek pro oběť ve výši 50 liber.

26. ledna. Město Edinburgh vyzvalo občany, aby hlasovali pro projekty, jejichž cílem je vytvořit město "bez islamofobie". Na projekty "na pomoc místním lidem navrhnout inovativní projekty snižující předsudky a podporující pozitivní vztahy mezi různými komunitami" bylo poskytnuto 40 000 liber (54 000 USD).

28. ledna. Obřad Střídání stráží na zámku Windsor byl zrušen kvůli obavám z džihádistických útoků. Policie uvedla, že džihádisté by mohli zaútočit na vojáky a tisíce turistů, kteří starodávnou vojenskou tradici sledují.

ÚNOR 2017

1. února. Premiérka Theresa May v Dolní sněmovně prohlásila , že ženy by se měly s hidžábem, tradiční muslimskou pokrývkou hlavy, cítit svobodně. Několik evropských zemí již zakázalo části muslimského náboženského oblečení. Theresa May také dodala: "Je osobní volbou každé ženy, co si oblékne."

2. února. Před Korunním soudem v Sheffieldu bylo šest muslimských mužů odsouzeno k celkovému trestu 81 let za sexuální zneužívání dvou dívek v Rotherhamu - včetně jedné, která otěhotněla ve věku 12 let. Když je odváděli ze soudní síně, tak dva obvinění vykřikovali "Alláhu Akbar".

5. února. Podle The Sunday Times převyšují muslimští žáci počet křesťanských dětí ve více než 30 církevních školách, včetně jedné základní školy Anglikánské církve, která má "100 % muslimských žáků". Také škola u Svatého Tomáše ve čtvrti Werneth v Oldhamu nemá vůbec žádné křesťanské žáky. Rovněž Církevní školu ve Staincliffu - England Junior School v Batley v hrabství West Yorkshire – navštěvuje 98 % žáků muslimského původu. Anglikánská církev odhaduje, že přibližně 20 jejích škol má více muslimských žáků než křesťanských. Většinu muslimských žáků má také 15 římskokatolických škol.

7. února. Zakaria Bulhan, 19letý norský státní příslušník somálského původu, byl odsouzen k neomezené hospitalizaci na psychiatrickém oddělení Broadmoor Hospital s maximální ostrahou poté, co se 3. srpna 2016 přiznal, že zabil americkou turistku Darlene Hortonovou a v divoké bitce v centrálním Londýně zranil dalších pět lidí. Bulhan, z Tootingu v jižním Londýně, byl v Old Bailey (Centrální trestní soud Anglie a Walesu) uznán vinným ze "zabití v nepříčetnosti", protože v době útoků trpěl paranoidní schizofrenií. Byl obviněn z vraždy a pokusu o vraždu, ale soud přijal jeho obhajobu. Během svého zatčení Bulhan opakovaně mumlal "Alláh, Alláh, Alláh" a policie našla v kapse jeho kalhot muslimskou modlitební knihu "Pevnost muslimů". Navzdory tomu však soud rozhodl, že islám nebyl příčinou Bulhanova řádění.

7. února. V průzkumu Chatham House zahrnujícím více než 10 000 osob v deseti evropských zemích bylo zjištěno , že průměrně 55 % dotázaných souhlasilo s tím, aby byla zastavena veškerá další migrace z převážně muslimských zemí. S tímto názorem souhlasila většina dotázaných ve všech zkoumaných zemích kromě dvou, a to v rozpětí – od 71 % v Polsku, 65 % v Rakousku, 53 % v Německu, až po 51 % v Itálii. Ve Spojeném království s tím souhlasilo jen 47 % a ve Španělsku 41 % dotázaných.

9. února. 44letý muž z Hertfordshire byl zatčen na letišti Gatwick kvůli hrozbě teroristického útoku hned poté, co vystoupil z letadla po příletu z Iráku. Byl obviněn podle článku 5 protiteroristického zákona: Je podezřelý z přípravy teroristických činů.

12. února. Národní zdravotní služba (NHS) vytvořila projekt opírající se o výzkum Univerzity v Leedsu, který tvrdí, že muslimům s problémy duševního zdraví může pomoci opětovné přijetí islámu. Vedoucí výzkumný pracovník Ghazala Mir pomohl vytvořit nový způsob léčby: Pacienti jsou dotazováni, zda byla víra součástí jejich života, když byli ještě zdraví. Ti, kteří přestali být nábožní, jsou znovu přiváděni k islámu pomocí svépomocné brožury .

14. února. 22letý Brit Clayton McKenna, který ve vězení konvertoval k islámu, se opět ocitl u Korunního soudu v Newcastlu poté, co běhal po ulicích Boldon Colliery se sekerou v ruce. Údajně plánoval řešit se svým křesťanským otcem vzájemné "náboženské rozpory". McKenna údajně sdělil policii, že byl na cestě do domu svého otce, kterého chtěl " požádat, aby se mu poklonil." Soudce Penny Moreland McKennovi odpověděl: "Jsem znepokojen tím, že neexistuje žádné přirozené vysvětlení pro vaše zmatené myšlení, ani pro vaše hrozby."

15. února. Faisal Bashir, 43letý otec dvou dětí z Ilfordu, byl donucen se vystěhovat z domu poté, co se vzdal islámu a přestal chodit do mešity. Bashir uvedl, že byl obtěžován, ale policie zamítla jeho žádost o pomoc s tím, že jde "jen o nepříjemnosti". Předseda britsko-pákistánské křesťanské asociace (BPCA) v Ilfordu Wilson Chowdhry prohlásil: "Policie a městské rady napříč celou zemí prostě nerozumí míře nepřátelství, kterému čelí lidé, kteří chtějí opustit islám."

16. února. Metropolitní policejní komisař Bernard Hogan-Howe vyzval muslimské učence, aby zvýšili své úsilí namířené proti Islámskému státu. Prohlásil, že je přesvědčen, že bojovníci IS jsou "veřejní zločinci", kteří páchají "strašlivé násilí", jež nemá v islámu žádné ospravedlnění. Při rozhovoru s Evening Standard opakoval Hogan-Howe politicky korektní dogma, že Islámský stát nemá nic společného s islámem.

18. února. V Londýně se konala vůbec první "skromná" módní přehlídka v Británii, ve které více než 40 designérů vystavovalo oblečení, které vyhovuje muslimským hodnotám. Organizátorka této akce Romanna Bint-Abubaker, zakladatelka skromné ​​módní webové stránky Haute Elan, sdělila Sky New s: "Muslimský trh je v současné době nejrychleji rostoucím globálním spotřebitelem. Do roku 2030 bude každý třetí člověk na světě muslimem - to je obrovská populace."

19. února. Protiteroristická policie začala vyšetřovat oznámení Trish O'Donnell, ředitelky Clarksfieldské základní školy v Oldhamu, že byla nucena pracovat z domova poté, co jí muslimští rodiče žáků začali vyhrožovat smrtí, pro její vyučování západních hodnot. O'Donnell byla údajně rodiči žáků, prosazujícími konzervativní muslimské ideály, "obtěžována a zastrašována" formou"agresivních verbálních útoků" a bylo jí "vyhrožováno vyhozením jejího auta do povětří". Škola, kterou O'Donnell vede, je navštěvována převážně pákistánskými žáky, pro které není angličtina jejich mateřským jazykem.

20. února. Členové parlamentu diskutovali o státní návštěvě amerického prezidenta Donalda J. Trumpa. Levicoví poslanci vyzývali k odvolání této návštěvy na protest proti Trumpovu zákazu přicestování osob sedmi většinově muslimských zemí do USA. Poslanci Konzervativní strany obvinili své oponenty z pokrytectví a urážky amerického lidu.

21. února. Rezzas Abdulla, 33letý muž ze South Shields, byl odsouzen na osm měsíců do vězení. Rozsudek byl poté pozastaven, aby mohl podstoupit léčbu svých duševních problémů. Byl odsouzen za útok na ženu a její devítiměsíční dítě. 25letá Rebecca Telford se v lednu 2016 procházela se svojí dcerou po South Shields, když se kolemjdoucí Abdulla náhle naklonil do dětského kočárku, plivnul dítěti do úst a údajně prohlásil, že "bílí lidé by se neměli množit", poté spustil tirádu o rasovém zneužívání.

22. února. 50letý britský konvertita k islámu Jamal al-Harith se vyhodil do povětří na irácké vojenské základně v Mosulu. V roce 2004 obdržel od britské vlády 1 milion liber (1,1 milionu EUR, 1,2 milionu USD), jako kompenzaci za své uvěznění na Guantánamu. Al-Harith, původním jménem Ronald Fiddler, se narodil v Manchesteru rodičům jamajského původu, a jméno Jamal al-Harith přijal, když konvertoval k islámu. Později byl také znám jako Abu-Zakariya al-Britani. Počátkem roku 2002 byl zajat v Afghánistánu a z Guantánama byl propuštěn po dvou letech, později vstoupil do IS.

23. února. BBC přiznala "velmi závažné" urážky a rozhlas se poté plně omluvil Chowdhury Mueen-Uddinovi, zakladateli Muslimské rady Británie, jenž byl falešně obviněn z toho, že vyzýval k lynčování spisovatele Salmana Rushdieho.

26. února. V Iránu narozený Shahriar Ashrafkhorasani, 33letý odpadlík od islámu, který se stal knězem anglikánské církve, obvinil Oxfordskou univerzitu z diskriminace a zaujatosti poté, co mu bylo sděleno, že nemůže žádnému profesorovi klást otázky o islámu. Biskup Michael Nazir-Ali, bývalý člen akademické obce ve Wycliffe Hall, uvedl, že"politicky korektní" atmosféra je "velmi rozšířená na všech univerzitách". A dodal: "Pokud budou lidé přijímat peníze z těchto [muslimských] zdrojů, tak to bude omezovat kritický přístup ke studiu islámu i muslimské civilizace obecně."

27. února. Mluvčí policie v hrabství West Midlands napsal na sociální síti, že rodiče, kteří byli přistiženi při mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM) svých dětí, by neměli být stíháni. Uvedl, že policie je proti "stíhání" rodičů kvůli FGM, protože je "velmi nepravděpodobné, že by to prospělo dětem", které se staly obětí tohoto trestného činu.

28. února. 32letý konvertita k islámu Patrick Kabele byl podle protiteroristického zákona z roku 2006 uznán vinným z přípravy teroristických činů - konkrétně z pokusu o odcestování do Sýrie. Během soudu si porotci u Korunního soudu ve městě Woolwich vyslechli, jak se Kabele z Willesdenu v severním Londýně pokoušel připojit k Islámskému státu v Sýrii, kde si chtěl koupit "devítiletou pannu, čím mladší, tím lépe". Dodal, že pokud by měl dost peněz, tak by si koupil čtyři manželky. Kabele, který se narodil v Ugandě a stal se britským občanem, policii po svém zatčení řekl, že " nesložil přísahu věrnosti Spojenému království".

BŘEZEN 2017

1. března. Dokumentární seriál na televizní stanici Channel 4 nazvaný " Úžasně britští muslimové " ukazuje fungování soudu šaría v rámci Birminghamské centrální mešity. V první epizodě byli diváci svědky případu Fatimy (33 let), matky čtyř dětí, když požádala o rozvod se svým manželem, drogovým dealerem, který ji během 14letého manželství týral. Podle zákona šaría musí muslimské ženy žádat o rozvod u soudu, zatímco mužům stačí pouze třikrát zopakovat "Rozvádím se s tebou", aby se rozvod stal skutečností. Birminghamská centrální mešita prohlásila, že umožnila natočení soudního řízení šaría, aby " rozbila mylné představy o islámu". Asi 100 soudů šaría dnes v Británii vykonává islámskou spravedlnost mimo působnost britského právního systému.

2. března. Anglický herec Riz Ahmed varoval , že nedostatek muslimů v britské televizi odcizuje mladé lidi a vede je k extremismu do náruče Islámského státu. Při každoročním pořadu na Channel 4 o projednávání různých témat v parlamentu Ahmed prohlásil, že televize hraje klíčovou roli při zajišťování toho, aby se muslimové cítili v britské společnosti slyšeni a oceňováni.

3. března. Amatérská plavecká asociace, na žádost Muslimské ženské sportovní nadace, upravila své předpisy týkající se plaveckých úborů, aby umožnila muslimkám používat celotělové plavky. Předpisy byly změněny proto, aby povzbuzovaly více muslimských žen k účasti na sportu.

4. března. Ryan Counsell, 28letý džihádista z Nottinghamu, který opustil svou manželku a dvě malé děti a odešel bojovat s islámskou skupinou Abú Sajjáfa na Filipínách, sváděl své chování na hlasování o Brexitu. Před Korunním soudem ve Woolwichi prohlásil, že jeho rozhodnutí odejít bylo vyvoláno zvýšeným napětím uvnitř místní muslimské komunity po Brexitu. Řekl, že chtěl uniknout před britským politickým klimatem a hledat "idylický život" podle práva šaría.

5. března. Podle zevrubné zprávy o násilném islamismu v Británii, představuje domácí terorismus, inspirovaný Islámským státem, dominantní hrozbu pro národní bezpečnost Spojeného království. Zprávu o tisících stranách – " Islámský terorismus: analýza trestných činů a útoků ve Velké Británii (1998-2015)" - vydala společnost Henry Jackson Society, think-tank pro zahraniční politiku se sídlem v Londýně.

6. března. Podle asistenta komisaře Marka Rowleyho, nejvyššího policejního důstojníka Spojeného království pro boj proti terorismu, britské bezpečnostní služby od června 2013 zabránily 13 potenciálním teroristickým útokům. Dále uvedl, že v tomto období bylo 500 živých protiteroristických případů a že vyšetřovatelé od roku 2014 zadržují podezřelé z terorismu téměř každý den. Ve Velké Británii je již déle než dva roky vyhlášena vážná úroveň ohrožení terorismem - což znamená, že útok je "velmi pravděpodobný".

7. března. Národní zdravotní služba (NHS) odhalila , že v období od října do prosince 2016 bylo v Británii 2 332 nových případů mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM). Podle této statistiky je celkový počet nových případů v roce 2016 téměř 5500.

7. března. Manažeři nemocnice Sandwell General Hospital nedaleko Birminghamu uvedli , že zvažují výstavbu speciální kuchyně pro přípravu halal jídel pro muslimské pacienty a zaměstnance. Tento krok následoval po stížnosti na kvalitu halal jídel, dodávaných místními dodavateli.

10. března. BBC oznámila , že začne zajišťovat z vnějších zdrojů produkci programu "Písně velebení", což je nedělní program uctívání, který byl po dobu 55 let tvořen vlastními silami. Kritici tohoto kroku se obávají, že "Písně velebení"ztratí své křesťanské zaměření ve prospěch islámu. Anglikánská duchovní Lynda Roseová uvedla, že nedávné pokračování pořadu "Písně velebení" se věnovalo muslimské víře, což zahrnovalo i návštěvu dětí anglikánského vyznání v mešitě. Takové programy jsou příkladem " islamizace BBC". Více než 6 000 lidí podepsalo petici vyzývající poslance parlamentu, aby prošetřili činnost BBCpoté, co jmenovala do pozice vedoucí náboženského vysílání Fatimu Salarii – druhého člověka muslimského vyznání v řadě, který získal v BBC důležitou funkci.

11. března. Bylo vzneseno obvinění , že ze zahraniční pomoci poskytované Velkou Británií je financováno nejméně dvacet palestinských škol, z nichž některé nesou jména teroristů a vrahů, otevřeně propagují terorismus a vychovávají žáky k tomu, aby považovali dětské vrahy za vzor. Vyšetřování Mail on Sunday ukázalo obrázky "mučedníků" umístěných na školních zdech, revoluční slogany a symboly namalované v prostorách používaných mladými lidmi, sportovní akce pojmenované po mladých teroristech a děti, povzbuzované k tomu, aby si hrály na střílení izraelských vojáků.

11. března. Islámští kazatelé mohou být požádáni, aby v rámci snahy odstranit z Británie kázání o nenávisti, začali kázat anglicky. Telegraph oznámil , že se vládní pracovní skupina pro boj proti extremismu obává, že kázání v cizích jazycích posiluje rozkol mezi islámem a hlavní britskou společností.

12. března. Bylo zjištěno, že v Alum Rocku, většinově muslimském předměstí Birminghamu, odkud pochází 10 % odsouzených teroristů z celé Británie, prodává islámské knihkupectví knihy otevřeně propagující džihád.

14. března. Otec, který se považuje za "Anglo-Sasa", prohrál soudní bitvu, ve které se snažil zabránit své bývalé muslimské manželce zapsat svého 10letého syna na islámskou střední školu. Muž, jehož jméno nebylo z právních důvodů uvedeno, prohlásil, že chtěl zabránit synovi navštěvovat "školu v mešitě", aby ho syn v budoucnu "nezavrhl", pokud se na tuto školu zapíše. Mužův advokát řekl, že matka a otec mají "odlišné pohledy na svět" a že bylo přáním klienta, aby byl jeho syn vzděláván v "neutrálním" prostředí. Muž konvertoval na islám, ale po rozvodu opět svoji víru změnil. Soudce Nejvyššího soudu odvolání muže zamítl a vyjádřil mínění, že není pravděpodobné, že by muž mohl být svým synem zavržen.

17. března. Bývalí majitelé knihkupectví v Bradfordu se omluvili poté, co byly výtisky Koránu a další islámské literatury nalezeny v odpadkovém koši mimo obchod. Policie byla povolána do obchodu poté, co skupina muslimských mužů začala nadávat zaměstnancům. Potíže začaly poté, co se 80letý majitel knihkupectví rozhodl ukončit své podnikání a noví majitelé mu poskytli měsíc na to, aby vyklidil sklad, který zahrnoval mnoho výtisků Koránu a dalších islámských knih.

17. března. Zameer Ghumra, 37letý lékárník z Leicesteru, byl zatčen poté, co na videu ukázal dvěma malým dětem uřezání hlavy. Podle paragrafu 1, odstavce 2 protiteroristického zákona z roku 2006 byl obviněn ze šíření teroristických publikací.

18. března. BBC se omluvila po zveřejnění tweetu na twitterovém účtu BBC Asian Network, který se ptal: "Jaký je správný trest za rouhání?" Tweet vyvolal kritiku, že BBC schvaluje tvrdé omezování svobody projevu. V omluvě zveřejněné na Twitteru BBC uvedla, že cílem tweetu bylo vyvolat diskusi o obavách z rouhání na sociálních sítích v Pákistánu. "Nikdy jsme nechtěli ani naznačit, že rouhání by mělo být trestáno," řekl mluvčí.

19. března. Britský džihádista údajně využil sociální dávky k tomu, aby se svou rodinou odjel do Sýrie a připojil se k Islámskému státu. 30letý Shahan Choudhury, jenž se radikalizoval ve věznici Belmarsh, kde si odpykával osmnáctiměsíční trest za zabití 17letého zaměstnance nemocnice kvůli údajnému dluhu za drogy ve výši 15 liber (18 USD), zmizel ze svého bytu v Londýně. Od té doby využíval sociální sítě k přesvědčování dalších britských muslimů k provádění teroristických útoků ve Velké Británii.

20. března. Mohamed Karamat, 45letý imám mešity v Coventry, nebyl uvězněn za napadení čtyř dětí ve věku devíti let. Na zasedání Magistrátního soudu byly zveřejněny video záběry, na kterých Karamat zkroutil dítěti paži, nafackoval mu, píchal ho perem a bodal ho do ruky zašpičatěným víčkem od pera. Jeho útoky na děti byly natáčeny po dobu šesti dnů. Karamat se přiznal ke čtyřem útokům a byl odsouzen k 100 hodinám veřejných prací.

21. března. Ministr pro vysoké školství Jo Johnson nařídil britským univerzitám, aby do svých základních dokumentů zahrnuly jasný závazek zajištění svobody projevu a povinnost čelit cenzuře. Johnson prohlásil, že univerzity mají "zákonnou povinnost" zajistit, aby byla v rámci možností zajištěna svoboda projevu pro "členy, studenty, zaměstnance a pozvané řečníky". Univerzity by proto neměly "odmítat jakéhokoliv jednotlivce nebo skupinu pouze z důvodů souvisejících s jejich přesvědčením, názory, nebo politikou".

22. března. Khalid Masood, 52 let, vjel autem na londýnském Westminsterském mostu na chodník a poté ozbrojen dvěma noži zaútočil na ochranku parlamentu. Předtím než jej policie zastřelila, tak zabil pět a zranil více než 50 lidí. Masood se narodil v Kentu jako Adrian Elms a konvertoval k islámu. V době útoku byl nezaměstnaný a žil na sociálních dávkách. Radikalizován byl údajně ve vězení, kde si odpykával trest za předchozí útoky, včetně těžkého ublížení na zdraví, držení útočných zbraní a přestupků proti veřejnému pořádku.

23. března. Islámský stát se přihlásil k odpovědnosti za útok ve Westminsteru. "Pachatel včerejších útoků před britským parlamentem v Londýně je bojovníkem Islámského státu a operací reagoval na výzvu, že cílem útoku se mají stát občané koalice" , uvedla zpravodajská agentura Amaq.

23. března. Premiérka Theresa May prohlásila , že by bylo "chybou" považovat džihádistický útok na Westminsterský most a parlament za "islámský terorismus". Místo toho by měl být označován za "islamistický terorismus" a za " překroucení velké víry".

25. března. Policie vyšetřující útok ve Westminsteru dospěla k závěru, že Khalid Masood působil zcela osamoceně a z důvodů, které možná nikdy nebudou známy. "Musíme všichni přijmout fakt, že existuje možnost, že nikdy nebudeme schopni pochopit, proč to udělal," prohlásil pomocný zástupce komisaře Metropolitní policie Neil Basu. Britským bezpečnostním službám se však údajně nelíbí pojem "osamělý vlk", protože se tím útočník glorifikuje. Dávají přednost označení "osamělý herec".

25. března. Podle šetření Mail on Sunday se odhaduje, že zpět do Spojeného království se po skončení bojů v Sýrii vrátilo přibližně 400 britských džihádistů, avšak pouze 54 z nich bylo dosud stíháno. Také bylo zjištěno, že řada z nich se po návratu volně potuluje po ulicích britských měst.

28. března. Odsouzený vrah Kevin Lane, který strávil 20 let v britských věznicích, včetně HMP Woodhill a HMP Frankland, sdělil BBC , že zná mnoho spoluvězňů, kteří byli donuceni ke konverzi na islám a poté útočili na ostatní vězně. Uvedl: "Jeden z nich například rozpálil tuk a kvůli urážce islámu ho vylil na hlavu jinému vězni." Mluvčí ministerstva spravedlnosti prohlásil: " Tvrzení tohoto bývalého vězně jsou pravdivá."

31. března. Nová biografie prince Charlese uvádí , že dědic britského trůnu se pokoušel zastavit invazi USA do Afghánistánu, s odůvodněním aby "ctili"Ramadán. Čtyři týdny před obrovskou vojenskou operací, která se uskutečnila po teroristických útocích z 11. září, doručil "naléhavou výzvu" americkému velvyslanci Williamovi Farishovi v Londýně. Farish si vzpomněl: "Princ Charles se mě zeptal, jestli by bylo možné zastavit invazi kvůli probíhajícímu Ramadánu a jestli bych mohl tuto žádost předat prezidentu Bushovi." Velvyslanec odvětil, že by bylo velmi obtížné zastavit vojenskou invazi, která je již v plném proudu, ale princ údajně protestoval:"Američané přece mohou udělat cokoliv!" Farish se zeptal:"Pane, to myslíte vážně?" Princ Charles odpověděl: " Ano, zcela vážně."

DUBEN 2017

1. dubna. Sufiyan Mustafa, 22 let přišel o svůj britský pas poté, co odcestoval do Sýrie, aby se připojil k džihádistům. Mustafa je nejmladším synem duchovního Abu Hamzy, který byl ve Spojených státech odsouzen k doživotí za terorismus. Mustafa si teď stěžuje, že uvízl v Sýrii bez státní příslušnosti.

1. dubna. Věznice Frankland v hrabství Durham se stala první svého druhu, která zřídila "vězení uvnitř vězení" , aby izolovala islámské extremisty. Odsouzení teroristé se musí přestěhovat do "džihádistického vězeňského bloku", aby se snížilo riziko radikalizace dalších vězňů.

5. dubna. Vyšetřování BBC zjistilo, že on-line služby v Británii vyžadují tisíce liber od rozvedených muslimských žen, které se snaží o další muslimské "halala" manželství. Halala se týká rozvedených žen, které uzavřou další manželství s nastrčeným ženichem, a po opětném rozvodu se mohou znovu vdát za svého prvního manžela. Někteří muslimové věří, že halala je jediný způsob, jak může rozvedený pár, pokud se chce smířit, znovu uzavřít manželství. BBCuvedla, že ženy chtějící využít tuto službu, riskují finanční zneužívání, vydírání a sexuální zneužití. Jeden muž, propagující službu halala na Facebooku, sdělil reportérovi BBC mimo záznam, že rozvedená muslimská žena musí zaplatit 2 500 liber (3 250 USD) a mít s ním sex, aby manželství bylo "naplněno" - a aby mohlo být poté rozvedeno. Muž také prohlásil, že spolu s ním pracuje několik dalších mužů, kteří tvrdí, že by odmítli povolit ženě rozvod, pokud by halala služba nebyla kompletní.

5. dubna. Nezávislá soukromá škola Salafi ve Small Heath hledala pomocí inzerátu na funkci učitele výhradně muže. I když byl inzerát, porušující zákon o rovnoprávnosti, odvolán, ředitel školy nadále tvrdil, že tato funkce musí být z "náboženských důvodů" obsazena mužem. Toto rozhodnutí vyvolalo obavy, že škola propaguje "diskriminaci na základě pohlaví" a představuje tak riziko v podobě "podkopávání britských hodnot".

6. dubna. 21letý Ummariyat Mirza pocházející z Birminghamu, byl obviněn , že plánoval džihádistický útok nožem. Byl také obviněn z toho, že měl u sebe příručku na sestavení bomby, anarchistickou příručku a extremistický dokument nazvaný Mujahideen Poisons Handbook (Mudžahedínova příručka jedů). Policie rovněž obvinila 23letého Zainuba Mirzu z Bordesley Green v Birminghamu, že rozesílal propagandistická videa Islámského státu a videa o popravách svým kumpánům, aby podpořil jejich džihádistické útoky.

7. dubna. Agentura pro normy potravin zahájila vyšetřování skupiny Malik Food Group, která provozuje jedny z největších halal jatek v Británii, kvůli obvinění z krutosti vůči zvířatům poté, co se na tajné nahrávce ukázalo, že řezník opakovaně podřezával ovcím hrdla, když projížděly kolem na pásovém dopravníku. Zvířata očividně nebyla okamžitě mrtvá a bylo vidět, jak se některé ovce na dopravníku zvedaly a skákaly. Formou halal porážky je ve Velké Británii zabito každý rok více než 100 milionů zvířat. Halal porážka zakazuje omráčení zvířat předtím, než se jim prořízne hrdlo.

10. dubna. Městská rada ve Walsall zrušila pilotní projekt, kterým se zaváděla identifikace voličů ve volbách, a to kvůli problémům spojeným s identifikací muslimských žen, které nosí závoje. Konzervativní vůdce Mike Bird prohlásil, že tato myšlenka přináší"více problémů než výhod" a mohla by vést ke "konfrontaci" ve volebních místnostech. Vláda plánuje zavést tento systém identifikace voličů v komunálních volbách v roce 2018.

10. dubna. Islamista Azad Ali, který prohlásil, že podporuje zabíjení britských vojáků, byl jmenován ředitelem společnosti Muslim Engagement and Development (Mend), kontroverzní muslimské nátlakové skupiny, která radí britské vládě. Ali řekl, že džihádistický útok na Westminsteru 22. března 2017 nebyl teroristickým činem.

11. dubna. Charitativní komise, která řídí charitativní organizace v Anglii a Walesu, požádala islámskou charitativní organizaci Islamic Relief, aby vysvětlila , proč vyzvala fundamentální muslimské kazatele, aby se aktivně účastnili získávání finančních prostředků během turné po Británii. Bylo např. zjištěno, že Yasir Qadhi, americký intelektuál, vzdělaný v Saúdské Arábii, říkal svým studentům, že zabíjení homosexuálů a kamenování cizoložníků je součástí islámu. Qadhi, který se zúčastnil turné po osmi městech, popisoval islámské tresty, jako je např. odřezávání rukou zlodějům jako "velmi prospěšné pro společnost".

13. dubna. Před Magistrátní soud v Huddersfieldu bylo předvedeno 29 lidí, kteří čelili více než 170 obviněním týkajících se sexuálního zneužívání 18 dětí. 27 mužů a 2 ženy byli obviněni ze spáchání těchto trestných činů: znásilnění, obchodování s lidmi, sex s dítětem, zanedbání povinné péče o děti, únos dětí, poskytování drog a výroba dětské pornografie.

14. dubna. Sainsbury's a Asda, dva největší britské obchodní řetězce, odmítly prodávat velikonoční vajíčka, protože jsou součástí křesťanského příběhu. Oba řetězce však prodávaly vejce, která nejsou specificky křesťanská, včetně verze halal dodávané belgickou firmou Guylian. Stephen Green z lobbystické skupiny Christian Voice prohlásil: " Odstraňujete z křesťanských svátků křesťanské poselství. Je dnes velmi těžké najít v supermarketech nějaké výlučně křesťanské produkty, jako jsou např. vánoční přání."

15. dubna. Žáci základní školy Kilmorie v Lewishamu v Londýně absolvovali školní výlet do lewishamského islámského centra, kde se setkali s imámem Shakeelem Beggem, kterého nedávno Vrchní soud označil jako "extremistu propagujícího a podporujícího náboženské násilí". Soudce Haddon-Cave varoval, že Beggovi funkce imáma umožňuje "sázet semena islámského extremismu do mladých myslí". Begg děti pochválil za jejich touhu dozvědět se více o islámu.

22. dubna. Nezávislý kandidát na starostu Velkého Manchesteru Mohammed Aslam, vyvolal polemiku poté, co v BBC nechal vysílat své volební poselství v jazyce Urdu. Janice Atkinsonová, nezávislá poslankyně Evropského parlamentu, tweetovala: "Pokud nechcete, nebo nemůžete mluvit anglicky, tak nemáte právo být volen. Nemůžete zastupovat náš lid, naši kulturu a naše hodnoty. Odstupte!"

22. dubna. 24letý džihádista Nadir Syed, který ve vězení vykřikoval, že při džihádistickém útoku někoho připraví o hlavu, vyhrál svou při u Vrchního soudu. Soud rozhodl, že jeho lidská práva byla porušena tím, že byl umístěn do izolace. Syed skončil v izolaci ve věznici s vysokou ostrahou Woodhill poté, co nabádal ostatní muslimské spoluvězně ke skandování "Alláhu Akbar" ("Alláh je veliký"), mlátil do dveří cel a vyhrožoval, že ostatním vězňům uřízne hlavu.

23. dubna. Muslimové sekty Ahmadi v Cardiffu uvedli , že jsou diskriminováni jinými muslimy ve městě. Členové islámského hnutí Ahmadíja věří, že Mohamed nebyl posledním prorokem, což je názor, který ostatní muslimové považují za rouhání.

24. dubna. Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) ve svém novém volebním programu navrhuje zakázat nošení burky na veřejnosti. Ve volebním programu rovněž navrhuje zákaz práva šaría a ukládá povinnost oznamovat policii mrzačení ženských pohlavních orgánů.

25. dubna. Premiérka Theresa May byla obviněna z ignorace muslimských voličů poté, co naplánovala všeobecné volby uprostřed Ramadánu. Muslimští politici v Labouristické straně a Skotské národní straně se obávají snížení volební účasti muslimů ve volbách 8. června, tj. během Ramadánu, který bude trvat od 16. května do 14. června.

26. dubna. Bohatí pákistánští žadatelé o azyl s úsporami ve výši 250 000 liber (325 000 USD), kteří požádali v Británii o azyl a vyčerpali zde sociální dávky ve výši 40 000 liber ročně, byli odsouzeni k deseti měsícům vězení. Syed Zaidi, 41 let, a jeho manželka Rizwana Kamal, 40 let, tvrdili, že byli doma pronásledováni a proto přiletěli do Británie i se svými dětmi a požádali ministerstvo vnitra o jídlo a přístřeší. Manželský pár, který má tři děti, obdržel během čtyř let bezplatné ubytování a další sociální dávky v hodnotě 150 000 liber na náklady daňových poplatníků, a to navzdory tomu, že na sedmi různých bankovních účtech měli ušetřeno více než 250 000 liber. Poté si koupili dvě auta a přestěhovali se do viktoriánského domu poblíž Manchesteru. Stíháni začali být až poté, co je nějaký informátor udal ministerstvu vnitra.

27. dubna. Anglikánská církev uvedla , že britské děti by měly mít povinnost učit se o islámu. Derek Holloway z církevního úřadu pro výchovu prohlásil, že křesťanští rodiče, kteří odmítají, aby se jejich děti učily o islámu, by neměly mít možnost odvolávat své děti z vyučování náboženské výchovy. V současné době rodiče mohou trvat na tom, aby se jejich děti neúčastnily náboženské výuky, a nemusí to nijak zdůvodňovat. Holloway uvedl, že rodiče s "fundamentalistickým" křesťanským přesvědčením, kteří nechtějí, aby se jejich děti dozvěděly více o jiných světových názorech, riskují, že tyto děti budou mít malé pochopení pro islám a nebudou schopni žít v moderní a rozmanité Británii. Holloway ale neřekl nic o tom, zda je i po muslimských dětech požadováno, aby se učily o křesťanství a judaismu.

27. dubna. 27letý Khalid Mohamed Omar Ali byl zatčen pro podezření z přípravy džihádistického útoku u britského parlamentu. Byl zadržen s batohem plným nožů pouhých pět týdnů poté, co bylo v této oblasti zabito šest lidí při džihádistickém útoku.

27. dubna. 19letý Haroon Syed z Hounslow v západním Londýně se u soudu přiznal k přípravě džihádistického útoku na koncert Eltona Johna v Hyde Parku dne 11. září 2016. Soud vyslechl, jak se Syed pokoušel získat zbraně na internetu, včetně výbušnin a sebevražedné vesty a jak se snažil vyhledat na internetu rušnou lokalitu v Londýně, kde by jeho útok vedl k masovým obětem.

28. dubna. Jade Campbell, 26letý konvertita k islámu ze západního Londýna, byl odsouzen na 18 měsíců vězení za to, že vlastnil materiály, které by mohly být užitečné pro osobu plánující spáchat teroristický čin a falešné údaje k získání cestovního pasu. Policie prohledala jeho mobilní telefon a nalezla kopii článku al-Kajdy "Udělej si bombu v kuchyni své mámy", která obsahovala podrobné pokyny, jak vyrobit domácí bombu. Další článek se týkal odesílání a přijímání zašifrovaných zpráv. Internetový vyhledávač v jeho mobilu obsahoval i informaci "Jak se připojit k ISIS" a "Jak se oženit s někým z ISIS". Obsahoval i vyhledávání leteckého spojení do Istanbulu a informace o hraničních přechodech mezi Tureckem a Sýrií.

29. dubna. Muhammad Amoudi, 21 let, byl zatčen na základě obvinění z plánování džihádistického útoku na přeplněnou turistickou oblast centrálního Londýna. Amoudi, narozený v Jemenu byl ve spojení s kontroverzní skupinou pro lidská práva Cage, která bojuje proti tomu, co nazývá represivním protiteroristickým bojem proti muslimům.

30. dubna. Korunní soud v Cardiffu odsoudil Mohsina Akrama, 21letého žadatele o azyl z Pákistánu, k 15 měsícům vězení za útok kladivem na svou britskou manželku Mariam Hussain, protože mu zapomněla uvařit večeři.

KVĚTEN 2017

1. května. Armádní kadeti ve Skotsku byli varováni , aby na veřejnosti nenosili uniformy, protože by se na ně mohli zaměřovat džihádisté.

1. května. Ve východním Londýně byly zatčeny tři mladé dívky a obviněny z terorismu. Zatčení proběhlo 27. dubna v rámci protiteroristické operace v Londýně, při níž byla policií zastřelena jedna žena v burce. Policie uvedla, že se jí podařilo zmařit teroristické spiknutí.

2. května. Samata Ullah, 34letá džihádistka z Cardiffu, byla odsouzena na osm let do vězení za pět teroristických trestných činů včetně členství v Islámském státu. Ullah, britská občanka bangladéšského původu, byla klíčovou členkou skupiny, která se nazývala "Kybernetická armáda chalífátu" ("Cyber ​​Caliphate Army"). Ostatním členům IS poskytovala rady, jak zašifrovat vzájemnou komunikaci.

3. května. Damon Smith, 20letý konvertita k islámu, byl obviněn , že vyrobil bombu naplněnou kuličkami z ložisek a nastražil ji v londýnském metru. Soudci Centrálního trestního soudu Anglie a Walesu (Old Bailey Court) zjistili, že si Smith stáhl článek al-Kajdy: "Udělejte si bombu v kuchyni vaší mámy." Soud si také vyslechl, že Smith má velký zájem o islám, zbraně a výbušniny a rovněž shromažďuje fotografie extremistů, včetně údajného pachatele teroristických útoků v Paříži v roce 2015. Smith, trpící autismem, připustil, že výbušné zařízení vyrobil, ale tvrdil, že to myslel jen jako žert.

3. května. Začal soudní proces se čtyřmi muslimskými muži, kteří v Ramsgate v hrabství Kent skupinově znásilnili 16letou dívku. Dívka byla napadena, poté co v noci zabloudila a požádala o pomoc v Kebab bistru. Majitel bistra Tamin Rahani, 37 let, Rafiullah Hamidy, 24 let, Shershah Muslimyar, 20 let a nejmenovaná teenagerka jsou obviněni z toho, že dívku střídavě znásilňovali v bytě nad bistrem.

9. května. Aine Davis, 33letý britský konvertita k islámu, byl v Turecku odsouzen na sedm a půl roku do vězení za příslušnost k Islámskému státu. BBC uvedla, že Davis byl jedním ze čtyř členů buňky IS, přezdívané "The Beatles", která je odpovědná za popravu více než dvou tuctů rukojmí v Sýrii. Davis jako jediný ze skupiny čelí soudnímu řízení a popírá všechna obvinění.

11. května. Matka a dcera, se společně s další ženou ocitly před Magistrátním soudem ve Westminsteru na základě obvinění z osnování džihádistického útoku nedaleko britského parlamentu. Mina Dich, 43 let, její dcera Rizlaine Boularová, 21 let, a Khawla Barghouthiová, 20 let, byly obviněny z osnování náhodného útoku nožem. Dich a Boular se objevily u soudu v burkách, které jim zakrývaly tvář. Nejvyšší soudce Emma Arbuthnot je požádala, aby zvedly své závoje a odhalily svoji tvář, aby mohly být na lavici obžalovaných identifikovány.

12. května. Řidičky ve Stockportu byly upozorněny na gang mladých muslimských mužů, kteří se pokouší dostat do aut stojících na křižovatkách. Několik žen v této oblasti hlásilo, že se k nim snažili dostat, když na křižovatce stály na červenou.

13. května. Rozvodová praxe, která umožňuje muslimským mužům okamžitě ukončit manželství jednoduše tak, že své ženě třikrát zopakuje slovo talaq, což znamená rozvod, je podle The Sunday Time s mezi britskými muslimy považována za "opravdu běžnou". Ženy tuto metodu, známou jako "trojitý talaq" použít nemohou. Podle britského občanského práva není islámské manželství v Británii uznáváno a ženám se tak ponechává jen málo možností uniknout nešťastnému a zneužívanému manželství a bránit své zájmy u soudu, pokud se jejich manželství rozpadne.

14. května. Mohan Singh, zakladatel společnosti Sikh Awareness Society prohlásil , že muslimské gangy sexuálních násilníků mohou v Británii dobře prosperovat, protože se úřady obávají, že budou označeny za rasistické, pokud proti nim zakročí.

17. května. První díl dramatu BBC o muslimských bandách sexuálně zotročujících nezletilé bílé dívky v Rochdale nazvané "Tři dívky" bylo vysíláno s velmi širokým ohlasem v médiích hlavního proudu. Podle recenze vydané webem Breitbart London však program BBC vůbec neuvedl, že pachatelé byli muslimové nebo že by islámská doktrína takové chování vůči nemuslimským ženám sankcionovala.

17. května. Muhammad Rabbani, mezinárodní ředitel organizace Cage , kontroverzní skupiny kritizující britské protiteroristické zákony, byl obviněn z úmyslného znemožnění osobní prohlídky a pokusu o maření výkonu pravomoci orgánů pohraniční kontroly podle přílohy 7 Protiteroristického zákona ( Terrorism Act 2000). Rabbani byl zadržen na letišti Heathrow v rámci protiteroristických opatření umožňujících osobní prohlídku, kde policii odmítl poskytnout svá počítačová hesla. Uvedl, že má v úmyslu proti tomuto obvinění bojovat, a považuje to za právní test vztahu mezi soukromím a státním dozorem.

18. května. Muslimská rada Británie (MCB), zastřešující skupinu 500 přidružených mešit a dalších islámských skupin, vydala seznam klíčových témat, které před volbami zajímají muslimy. Také imámům rozeslala návrh kázání, které by mělo být použito během pátečních modliteb. V kázání se mimo jiné uvádí, že: "Muslimové musí být politicky aktivnější." Průzkum agentury Ipsos MORI zjistil, že 53 % oprávněných muslimů ve všeobecných volbách v roce 2010 nehlasovalo.

19. května. Džihádista Khalid Mohammed Omar Ali, 27 let, jež byl 27. dubna zatčen s batohem plným nožů v blízkosti Westminsterského paláce, před Centrálním trestním soudem Anglie a Walesu prohlásil , že nepotřebuje advokáta, protože jej bude hájit Alláh.

22. května. 22letý Salman Ramadan Abedi, džihádista s libyjskými kořeny narozený v Británii, se vyhodil do povětří na koncertu Ariany Grande v Manchesteru. Třicet lidí, včetně Abediho, bylo při útoku zabito a více než 100 dalších bylo zraněno. Tento útok byl na britské půdě nejhorší od teroristického útoku v Londýně 7. července 2005. Americká FBI varovala britské úřady již v lednu 2017, že Abedi plánuje útok ve Velké Británii, ale evidentně to nebylo považováno za hrozbu.

23. května. Premiérka Theresa May po teroristickém útoku v Manchesteru oznámila , že v britských ulicích budou z důvodu zvýšení bezpečnosti nasazeny ozbrojené síly. Premiérka uvedla, že vojáci budou rozmístěni na nejdůležitějších místech, aby se uvolnila kapacita policie pro hlídkování.

23. května. Zpěvák Morrissey, rodák z Manchesteru, kritizoval britské politiky za jejich reakci na pumový útok v jeho rodném městě a prohlásil, že politici jsou příliš politicky korektní, aby přiznali, že teroristický útok na koncert je dílem islámského extremismu. "Zdá se, že v dnešní Británii jsou všichni doslova paralyzováni strachem veřejně vyjádřit to, co všichni víme a říkáme v soukromí", napsal zpěvák na svém Facebooku. "Politici nám říkají, že se nebojí, ale oni nikdy nebudou oběťmi. Je snadné se nebát, když je člověk před bitevní vřavou chráněn. Normální lidé však takovou ochranu nemají."

24. května. Starosta Manchesteru Andy Burnham prohlásil , že manchesterský atentátník Salman Abedi byl "terorista", nikoli "muslim."

26. května. MI5, britská zpravodajská služba, oznámila , že identifikovala 23 000 džihádistických extremistů žijících v Británii. Asi 3 000 z nich považuje MI5 za bezprostřední hrozbu. Jsou vyšetřováni nebo aktivně sledováni v asi 500 operacích vedených policií a zpravodajskými službami. Dalších asi 20 000 se objevilo v předcházejících případech a je dnes kategorizováno jako "zbytkové riziko". Toto číslo je více než sedmkrát vyšší, než bylo dříve známo.

27. května. Manchesterský sebevražedný atentátník Salman Abedi podle deníku Telegraph, použil pro financování svého spiknutí studentskou půjčku a sociální dávky. Abedi zřejmě v době před útokem dostal tisíce liber ze státního rozpočtu a to dokonce i v době, kdy se v zahraničí učil vyrábět bomby.

28. května. V Shoreham-by-Sea v Sussexu byl zatčen 23letý libyjský "stážista". Zatčení bylo součástí vyšetřování džihádistické sítě kolem manchesterského pumového atentátníka Salmana Abediho.

29. května. Mešita v Didsbury, kterou navštěvoval manchesterský pumový atentátník Salman Abedi a jeho rodina, BBC přiznala, že neupozornila britské úřady na to, že má podezření, že Abedi je islámským extremistou. O mešitě bylo rovněž uvedeno , že hostila nenávistné kazatele, kteří naváděli k zabíjení britských vojáků a kamenování nevěřících.

30. května. Pět učitelů obviněných z účasti na kontroverzní akci "Trojský kůň" v Birminghamu se mohlo vrátit zpět do svých tříd poté, co bylo obvinění proti nim označeno za "zneužití justice" vládními právníky. Učitelé byli obviněni z toho, že umožnili nepřípustný vliv islamistů na provoz tří státních škol v Birminghamu. Nezávislá disciplinární komise však s odvoláním na opakované neúspěchy vládních právníků předložit klíčové důkazy, toto řízení proti nim přerušila.

31. května. Nová kniha "Hovory o terorismu" vyzývá sedmileté žáky, aby "napsali dopis teroristovi", aby lépe porozuměli jeho motivům. Kniha popisuje nevybíravé masové vraždění nevinných lidí jako "druh války". Říká dětem ve věku základní školy, že teroristé zabíjejí lidi, protože jsou přesvědčeni, že se s nimi zachází "nespravedlivě a nikdo je nerespektuje".

31. května. Výsledky vyšetřování, které inicioval bývalý premiér David Cameron, týkající se zahraničního financování a podporování džihádistických skupin, nemusí být podle deníku Guardian nikdy zveřejněny. Prověřování příjmových toků extremistických skupin působících v Británii se mělo soustředit na Saúdskou Arábii. Ministerstvo vnitra ale potvrdilo, že zpráva by neměla být zveřejněna, protože její obsah je "velmi citlivý".

ČERVEN 2017

3. června. Khuram Shazad Butt, 27letý britský občan původem z Pákistánu, 30letý Rachid Redouane, který o sobě prohlašuje, že je z Libye a Maroka a Youssef Zaghba, 22letý Ital pocházející z Maroka, zavraždili osm lidí a dalších 50 zranili při džihádistickém útoku na mostě London Bridge a v jeho okolí. Všichni tři útočníci byli zastřeleni policií. Byl to už třetí velký džihádistický útok v Británii za poslední měsíce.

3. června. Khalid Al-Mathkour, předseda kuvajtské rady šaría, a Essam Al-Fulaij, kuvajtský vládní činitel známý pro své antisemitské postoje, se podle deníku Telegraph stali správci charitativní organizace registrované ve Velké Británii, která staví mešitu v Sheffieldu. Do tohoto projektu se jim z Kuvajtu podařilo nasměrovat téměř 500 000 liber (650 000 USD). Dalších 400 000 liber (525 000 USD) darovala charitativní organizaci katarská organizace Emaan Trust. Cílem nové mešity, která bude mít kapacitu pro 500 věřících, je "propagovat a učit islámskou morálku a hodnoty nové muslimské generace" .

4. června. Premiérka Theresa May po útoku na London Bridge uvedla , že v Británii je "příliš velká tolerance vůči extremismu" a slíbila, že zesílí boj proti islámskému terorismu. "To už stačí", prohlásila. Tvrdila také, že džihádisté vyznávají ideologii, která je pravým opakem islámu: "Je to ideologie, která tvrdí, že naše západní hodnoty svobody, demokracie a lidských práv jsou neslučitelné s islámem [správně] . Je to ideologie překrucující islám a překrucující pravdu [nesprávně]."

6. června. Khuram Shazad Butt, jeden z útočníků na London Bridge, byl podle deníku Telegraph britským úřadům znám. Objevil se v televiziChannel 4, v dokumentu o britských extremistech zvaném "Džihádisté odvedle" ("The Jihadis Next Door"). Butt byl také natočen na akcích, kterých se zúčastnili pochybní islámští kazatelé, a snažil se dostat do Sýrie, aby se stal džihádistou.

7. června. Tři "asijské dívky" za pokřiku " Alláh tě dostane", srazily na zem poblíž mateřské školy na Hermon Hill v Londýně ženu. Oběť, jménem Katie, šla po ulici, když byla přepadena zezadu. Policie uvedla, že útok nepovažuje za teroristický incident.

10. června. Policie zvýšila počet hlídek u místních mešit v Cambridgi poté, co byly na čtyři automobily zaparkované u mešity Omar Faruque položeny pruhy slaniny. 19letý muž byl zatčen a obviněn z agresivního protináboženského přestupku.

13. června. Mak Chishty, který odešel do důchodu jako nejvyšší muslimský policejní důstojník v Británii, prohlásil , že je na čase, aby britští muslimové přestali "chodit kolem horké kaše" a začali odsuzovat extremismus.

13. června. Lugman Aslam, 26 let, byl odsouzen na pět let do vězení za to, že v Leicesteru po hádce během Ramadánu najel svojí dodávkou do pěti mužů. Aslam přiznal nebezpečné řízení a pokus o úmyslné těžké ublížení na zdraví.

14. června. Shamim Ahmed, 24 letý Bangladéšan z Tower Hamlets ve východním Londýně, byl odsouzen na šest let do vězení za to, že se pokoušel připojit k Islámskému státu v Sýrii. Během procesu Ahmed ukázal prstem na soudce Johna Bevana QC a varoval ho, že on, Ahmed i nadále "povede džihád": "Dej mi 20 let a já vyjdu ven jako nepřítel."

15. června. Čerstvá statistika ukazuje, že od dubna 2016 do března 2017 bylo zatčeno 304 lidí za trestné činy spojené s terorismem, což je 20% nárůst oproti předchozím 12 měsícům. Lze očekávat, že celkový počet zatčených v roce 2017 překročí rekord 315, z roku 2015.

19. červen. Darren Osborne, 47letý nezaměstnaný otec čtyř dětí, najel se svou dodávkou do skupiny věřících kousek od mešity Finsbury Park v severním Londýně. Jedna osoba byla zabita a osm dalších zraněno. Policie uvedla, že akce byla předem připravena. Podle deníku Guardian se Osborne " ke své extrémní nenávisti vůči muslimům radikalizoval sám".

20. června. Ozbrojená policie byla nasazena do komplexu Stonehenge, aby před džihádistickými útoky ochránila tisíce"pohanů", kteří zde slaví letní slunovrat. David Spofforth zPagan Federation (Pohanské federace) uvedl, že je "velmi smutné", že tu ozbrojená policie musí být: "Netvrdím, že to vítám, ale bohužel to musím akceptovat. Stačí si vzpomenout na události ve Finsbury Park, kde na pokojném náboženském shromáždění tolik lidí trpělo v důsledku jednání individua plného nenávisti" .

22. června. Muslimská žena zažalovala své bývalé zaměstnavatele poté, co jí údajně nařídili, aby v zaměstnání nenosila černý šátek, protože toto oblečení má "souvislost s terorismem". Realitní agentka pracovala téměř celý rok pro realitní kancelář Harveyho Deana ve městě Bury a podle jejích slov měli manažeři po celou dobu s jejím hidžábem problém. Žena uvedla, že se cítila jako jediná muslimská žena v kanceláři "vyloučena" a tvrdila, že ji společnost diskriminovala na základě náboženství a pohlaví.

23. června. Amanda Spielman, šéfka školní inspekce OFSTED, slíbila rázně zakročit proti islámskému extremismu v britských školách. Řekla, že školní děti musí být vybaveny "znalostmi a odolností", které jsou nutné pro boj s násilnou rétorikou nenávistných kazatelů, kteří "ukládají nenávist do jejich srdcí a jed do jejich myslí".

24. června. Podle nezveřejněné zprávy ministerstva vnitra využilo více než 40 zahraničních džihádistů zákony o lidských právech k tomu, aby zůstali v Británii. Studie, která vyšla v deníku Telegraph, popisuje, jak právníci, placení z právní pomoci, úspěšně zabránili deportaci podezřelých z terorismu do jejich domovských zemí.

25. června. Michael Adebolajo, který spolu s Michaelem Adebowalem v květnu 2013 zavraždil britského vojáka Lee Rigbyho u kasáren ve Woolwichi v jihovýchodním Londýně, je dnes podle vězeňských zdrojů považován za nejnebezpečnějšího vězně v britském vězeňském systému. Jeden vězeňský dozorce ho označil za "násilné, nepředvídatelné a největší nebezpečí pro ostatní vězně". Ve vězení radikalizoval desítky vězňů, včetně nemuslimských, kteří prý konvertovali k islámu a podepsali přísahu Islámskému státu.

27. června. Muslimové založili petici, aby se na škole John Thursby Community College v Burnley v hrabství Lancashire postavili proti nové tzv. "politice závojů". Škola oznámila záměr předepsat univerzální délku šátku, kterou ale někteří muslimové považovali za příliš krátkou a málo skromnou. Dříve si dívky volily takovou délku šátku, která se jim líbila. Někteří mají pocit, že tento krok má za cíl odradit dívky od nošení šátků vůbec.

28. června. Byl zahájen soudní proces proti čtyřem londýnským džihádistům - proti Naweedu Alimu, 29 let, Tahiru Azizovi, 38 let, Khobaibu Hussainovi, 25 let, a Mohiburu Rahmanovi, 32 let, - údajně za přípravu útoku nožem na britském území. Muži, kteří si dali jméno "Mušketýři" byli obviněni ze sdílení " radikální víry v násilný džihád". Prokurátoři sdělili, že terorističtí spiklenci měli i samurajský meč a sekáček na maso, na jehož čepeli bylo vyškrábáno slovo "Káfir" (nevěřící). Čtyři muži byli zatčeni poté, co byly během protiteroristické operace v Birminghamu nalezeny v Aliho automobilu zbraně, munice a trubková bomba.

29. června. Tři muži byli zatčeni ve městech Armagh a Coalisland v Severním Irsku, protože ukazovali protimuslimské plakáty a samolepky. Policie uvedla, že materiál - který obsahoval slogan "Násilníci, nejste tady vítáni" ("Rapefugees Not Welcome") - by pravděpodobně mohl vyvolávat "rasovou nenávist".

30. června. Tarik Chadlioui, 43letý marocký duchovní žijící v Birminghamu se svou ženou a osmi dětmi, byl obviněn z náboru džihádistů pro Islámský stát. Salafista Chadlioui se považoval, za duchovního lídra buňky Islámského státu ve Španělsku a byl hledán v několika evropských zemích. Chadlioui, známý také jako Tarik ibn Ali, byl spojkou mezi džihádistickými skupinami, jejichž cílem je zavést v Evropě právo šaría.

ČERVENEC 2017

1. července. Dva muži ve věku 21 let, jeden z Leicesteru a druhý z Birminghamu, byli zatčeni na letišti Heathrow po příletu z Turecka pro podezření z teroristických činů. O dva dny dříve byla zatčena 21letá žena, také kvůli podezření z teroristických činů, když přiletěla na stejné letiště z Istanbulu. Rovněž v květnu byl na Heathrow zatčen 30letý muž, také pro podezření z přípravy teroristické akce poté, co přiletěl z Istanbulu.

2. července. Sahnoun Daifallah, 50letý alžírský chemik byl odsouzen na devět let do vězení za kontaminaci několika prodejen potravin vlastními exkrementy. Po dobu sedmi let se úspěšně vyhýbal deportaci . Daifallah přišel do Británie v roce 1999 a o dva roky později získal postavení uprchlíka. V květnu 2008 použil sprej na likvidaci plevelů, pomocí kterého kontaminoval směsí moči a výkalů potraviny v několika supermarketech v hrabství Gloucestershire. Způsobená škoda byla odhadnuta na 700 000 liber (900 000 USD). Daifallahovi bylo v roce 2010 oznámeno, že bude deportován, ale stále zůstává v Británii, zřejmě kvůli byrokratické neschopnosti.

2. července. Nová zpráva – "Chybějící muslimové: Uvolnění schopností britských muslimů ve prospěch všech" ("The Missing Muslims: Unlocking British Muslim Potential for the Benefit of All") - dospěla k závěru: "Je velmi důležité, aby v Británii narození imámové, kteří dobře rozumí britské kultuře a kteří plynule mluví anglicky, byli podporováni a dostávali přednost před zahraničními." Imámům bylo řečeno, že musí "rozhodněji vystupovat" proti pronásledování druhých, včetně židů, křesťanů a dalších muslimů.

3. července. Televizní kanál BBC One vysílal dokumentární film "Zrazené dívky" ("The Betrayed Girls") o bandě znásilňující a zotročující děti v Rochdale, kde byly desítky mladistvých dívek znásilňovány a nabízeny k prostituci skupinou mužů z Pákistánu a Afghánistánu. 90minutový film obsahuje řadu rozhovorů k tomuto případu. Bývalý detektivní konstábl Maggie Oliver a hlavní prokurátor Nazir Afzal poukázali na selhání policie a dalších úředních orgánů při vyšetřování tohoto rozsáhlého sexuálního zneužívání, ke kterému došlo v letech 2008 a 2009.

3. července. 19letý Haroon Syed ze západního Londýna, byl odsouzen na šestnáct a půl roku do vězení za útok na koncert Eltona Johna v Londýně konaném u příležitosti 15. výročí útoků z 11. září. Syed přiznal, že vyhledával na internetu potenciální cíle, včetně koncertu Eltona Johna v Hyde Parku, nebo rušné obchodní ulice Oxford Street. Přes internet se také snažil získat pro plánovaný útok zbraně a prostřednictvím sociálních sítí získával přístup k lidem, o kterých předpokládal, že jsou přívrženci Islámského státu. V jedné zprávě napsal: "Takže napřed zkázu pomocí kulometu a poté mučednictví... to je to, co chci dělat."

3. července. Ozbrojená policie zasahovala v linkovém autobusu společnosti Megabus jedoucího z Londýna, poté co v něm"rozrušený" muž, vykřikoval "Chvalte Alláha!" a "něco se tu stane", v důsledku toho řidič autobus raději zastavil a evakuoval vystrašené cestující. Mluvčí policie z hrabství Warwickshire a West Mercie uvedl : "Autobus zastavil na ulici Central Park Drive, kde byl 47 letý muž z Manchesteru zadržen podle zákona o duševním zdraví (Mental Health Act). Nyní podstoupí psychiatrické vyšetření."

3. července. Britská zpravodajská služba MI5 nasadila své agenty v Irsku, aby tu sledovali džihádisty. Zdroj, který poskytl rozhovor deníku Irish Daily Star, prohlásil : "Britové se domnívají, že naše bezpečnost je zde příliš laxní a agenti MI5 sem přišli, aby se v Dublinu snažili najít jakékoli problémy, dříve než se dostanou do Anglie."

4. července. Národní zdravotní služba (NHS) v uplynulém roce zaznamenala 5 391 nových případů mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM). Téměř polovina obětí byly ženy a dívky žijící v Londýně. Třetina z těchto žen a dívek se narodila v Somálsku, 112 dívek se již narodilo ve Spojeném království. Ačkoli FGM byl ve Spojeném království zakázán již v roce 1985, nebyla dosud za tento zločin odsouzena ani jediná osoba.

4. července. Hlavní prokurátor Severního Irska Barra McGrory uvedl , že nemá pochybnosti o obvinění pastora Jamese McConnella za nenávistný proslov a "vysoce urážlivé" poznámky během kázání v květnu roku 2014, ve kterém uvedl, že islám je "satanský" a "pohanský". McConnell byl obviněn v lednu 2016. McGrory prohlásil : "Existují u nás zákony, které v určitém kontextu kontrolují a omezují svobodu projevu. Pro prokurátora je to noční můra, když se pokouší jemně vybalancovat rozhodnutí o tom, zda jsou, nebo nejsou takové komentáře v duchu zákona."

5. července. Zpráva nazvaná – " Ze zahraničí financovaný islamistický extremismus ve Velké Británii" vydaná společností Henry Jackson Society - zdůraznila potřebu veřejného vyšetřování zahraničního financování islámského extremismu. Závěry zprávy říkají : "Zahraniční financování islamistického extremismu v Británii pochází převážně od vlád a vládních nadací zemí Perského zálivu, stejně jako z Íránu. Mezi nejvýznamnější donátory patří Saúdská Arábie, která od šedesátých let podporuje mnoha miliony dolarů úsilí vyvážet wahhábistický islám do celého islámského světa, včetně muslimských komunit na Západě."

7. července. 17letý chlapec, který vyrůstal v křesťanské rodině a konvertoval k islámu, údajně plánoval útok "osamělého vlka" na koncert Justina Biebera v Cardiffu. Protiteroristická policie uvedla, že chlapec, jehož jméno nebylo kvůli věku zveřejněno, se radikalizoval na internetu. Útok se měl uskutečnit 30. června, kdy se koncertu, zúčastnilo více než 40 000 fanoušků. Chlapec byl zatčen v jeho venkovském domku, jen pár hodin před koncertem.

8. července. Podle vyjádření Nazima Aliho, ředitele Islámské komise pro lidská práva (IHRC), byly oběti požáru ve výškové obytné budově Grenfell Tower "zavražděny sionisty", kteří financují Konzervativní stranu.

9. července. 20letý Zohair Tomari byl odsouzen na 12 let a devět měsíců do vězení za znásilnění 17leté dívky a sexuální napadení dvou dalších ve věku 13 a 14 let. Tomari, který o sobě tvrdí, že pochází z Maroka, ale asi pochází ze Sýrie, znásilnil 17letou dívku poté, co ji opil. Když byl propuštěn na kauci, napadl dvě mladší dívky.

12. července. Ministryně vnitra Amber Rudd uvedla , že vláda nezveřejní značně opožděnou zprávu vyžádanou bývalým premiérem Davidem Cameronem v listopadu 2015 o financování islámského extremismu v Británii. Opoziční strany odsoudily vládu za to, že zprávu nezveřejnila. Prohlásily, že rozhodnutí má za cíl zabránit jakékoliv kritice Saúdské Arábie.

12. července. Britská železniční policie ( British Transport Police ) uveřejnila fotografii z průmyslové kamery zobrazující staršího muslimského muže podezřelého ze sexuálního napadení 16leté dívky ve vlaku mezi Prestonem a Blackburnem. Mluvčí policie uvedl: "Netolerujeme žádnou formu nevyžádaného sexuálního chování a snažíme se identifikovat a najít pachatele."

14. července. Komisařka Metropolitní policie Cressida Dick, britská policejní důstojnice, uvedla , že v několika posledních letech se podařilo zabránit " mnoha spiknutím". "Některé byly na spadnutí a lze říci, že k útoku bylo velmi blízko." Aby upřesnila, kolik útoků bylo potlačeno, uvedla, že "jen v několika posledních týdnech" se podařilo odvrátit pět spiknutí.

14. července. 24letý Jahed Choudhury je považován za jednoho z prvních britských muslimů, kteří žijí v homosexuálním manželství. Uvedl , že po svatbě mu bylo na internetu vyhrožováno smrtí a byl ohrožován i na veřejnosti. Nejhorší vzkazy mu vyhrožují: "Až tě příště potkám na ulici, tak ti chrstnu do ksichtu kyselinu." Dokonce po mě na ulici plivou a nazývají mne prasetem. A dodal: "Byl jsem vychován jako muslim a podle Koránu nemůžeš být gayem a současně muslimem. Já jsem se rozhodl žít svůj život, ale svoji víru nikdy nezavrhnu."

16. července. 18letá Aniso Abulkadir, z Harrow v Londýně, prohlásila , že ona a její kamarádka byly na stanici metra Baker Street napadeny z rasových důvodů. Po oznámení incidentu na policii Abulkadir zveřejnila fotografii údajného útočníka na internetu a popsala, jak se jí pokoušel strhnout z hlavy šátek a potom ji udeřil. Když se fotografie na Twitteru rozšířila, tak se muž na fotografii ozval a obvinění odmítl. 28letý Pawel Uczciwek z Londýna naopak uvedl, že jen chránil svou přítelkyni a pokusil se bagatelizovat to, co nazýval "rasistickým útokem tří náhodných žen". Dále Uczciwek uvedl: "S policií plně spolupracuji a věřím, že budou mít možnost získat záznamy z průmyslové kamery svědčící o tom, že se tyto tři ženy pokusily o útok na moji partnerku pro náš mezirasový vztah."

19. července. Džihádisté napojeni na Islámský stát vyzvali své přívržence, aby uskutečňovali útoky "osamělých vlků" na židovské podniky a místa jejich bohoslužeb. Hrozba, která byla zveřejněna na sociální síti Lone Mujahid (Osamělý mudžahedín) sympatizující s ISIS, obsahovala seznam všech synagog v Británii a seznam židovských obchodů a lahůdek po celé zemi.

20. července. 37letá Rachida Serroukh, matka tří dětí, žalovala školu své dcery, prestižní školu Holland Park, přezdívanou "socialistický Eton", poté, co jí bylo řečeno, že v jejích prostorách nemůže nosit obličejový závoj. Zástupce školy prohlásil, že je to otázka bezpečnosti, aby bylo možné identifikovat všechny ty, kteří se nacházejí ve školních prostorách. Právní zástupce Serroukh uvedl, že tento případ je "přímým" testem náboženské diskriminace."Vláda neustále hovoří o britských hodnotách", řekl. "Pro mne je hodnotou rozmanitost a multikulturalismus."

21. července. Britská vláda postrádá spolehlivé statistiky o přistěhovalectví a podle zprávy vydané Výborem pro hospodářské záležitosti Sněmovny lordů ani nemá možnost kontrolovat, kdo vstupuje do země a kdo z ní odchází.

22. července. Odpověď na dotaz vznesený na základě zákona o svobodném přístupu k informacím odhalila , že islamista Anjem Choudary, který si odpykává trest pěti a půl roku za podporu Islámského státu, obdržel více než 140 000 liber (180 000 USD), jako právní pomoc financovanou daňovými poplatníky na své neúspěšné pokusy vyhnout se vězení. Vzhledem k tomu, že jeho advokáti ještě stále předkládají svá vyúčtování, bude se tato suma určitě ještě dále zvyšovat. Anjem Choudary, otec pěti dětí, čerpal od státu sociální dávky zřejmě až do celkové výše 500 000 liber (640 000 USD), a mluvil o nich jako o "příspěvku pro žadatele o džihád". (Poznámka překladatele: toto je narážka na termín "příspěvek pro žadatele o zaměstnání".)

22. července. Zana Hassan, 29letý Iráčan, který v Británii žije ilegálně již devět let, se vyhnul deportaci poté, co vpadl do kostela metodistické církve a vyhrožoval přítomným návštěvníkům. "Zabiju tě a zabiju všechny Angličany", vykřikoval. Korunní státní zastupitelství (Crown Prosecution Service) považovala tyto vyhrůžky za "přestupek nízké úrovně", což umožnilo Hassanovi vyhnout se vězení. Hassan svobodně odkráčel poté, co úředníci ministerstva vnitra opět neuspěli s příkazem k jeho deportaci.

25. července. 33letý Mujahid Arshid byl v Londýně obviněn z únosu, znásilnění a vraždy Celine Dookhran, 19leté indické muslimky, a je podezřelý "ze zabití ze cti". Prokurátorka Binita Roscoe u Magistrátního soudu ve Wimbledonu uvedla, že teenagerka byla indická muslimka, která začala chodit s arabským muslimem.

25. července. Jeden vězeň ve vězení v Norfolku zakřičel: "To je pro Alláha." a pořezal vězeňského dozorce na krku. Poté, co byl přemístěn do jiné věznice, tak opět napadl dalšího dozorce. Oficiální zdroj uvádí, že tento vězeň nebyl původně odsouzen za teroristický čin, a proto se nabízí možnost, že byl radikalizován ve vězení.

26. července. 15letá dívka byla znásilněna na železniční stanici v Birminghamu. Pak byla opětně znásilněna řidičem projíždějícího auta, které zastavila, aby jej požádala o pomoc. Policie popisuje první útočníka jako hubeného, zhruba dvacetiletého "Asiata". Policie dále uvedla, že druhý muž byl také zhruba 20letý "Asiat", ale mohutnější postavy.

27. července. Victoria Wasteney, křesťanská pracovnice NHS, prohrála dlouhotrvající právní bitvu, protože v zaměstnání sdílela svou víru s muslimskou kolegyní Enyou Nawaz. Wasteney, bývalá vedoucí forenzní pracovní terapie v nemocnici St. John Howard ve východním Londýně, dostala v červnu 2013 výpověď ze zaměstnání za "hrubé pochybení" poté, co si Nawaz stěžovala, že se ji Wasteney pokoušela konvertovat na křesťanství. Wasteney uvedla, že ji toto obvinění překvapilo, protože si myslela, že se se svojí kolegyní během 18 měsíců, společné práce spřátelila.

27. července. Oficiální zpráva uvádí , že Omar Deghayes, bývalý vězeň v Guantánamu, kterému britská vláda jako kompenzaci zaplatila 1 milion liber (1,3 milionu USD) za dobu strávenou v detenčním zařízení, poslal část peněz dospívajícím džihádistům, kteří později zemřeli v Sýrii. Deghayes údajně platil mladým muslimům, aby navštěvovali tělocvičnu , kde se scházela skupina radikalizovaných muslimů. Podrobné vyšetření případu (Serious Case Review, SCR) odhalilo, že policie a další orgány byly před sítí mladých džihádistů navštěvujících tělocvičnu varovány, ale tyto obavy byly ignorovány. (Poznámka překladatele: Serious Case Review je procedura, kterou nařizují zákony týkající se ochrany dětí. SCR je aktivován, když se něco vážného stane, s cílem předejít podobné události v budoucnosti.)

27. července. Čtyři členové gangu sexuálních násilníků z Rochdale obdrželi již 1 milion liber (1,3 milionu USD) v rámci právní pomoci financované daňovými poplatníky, aby se mohli bránit u soudu proti své deportaci do Pákistánu. Právníci Shabira Ahmeda, Abdula Azize, Adila Khana a Abdula Raufa tedy pedofilů, kteří znásilňovali a zneužívali dívky mladší 13 let, zneužívají článek 8 Evropské úmluvy o lidských právech, který říká: "Každý má právo, aby byl respektován jeho soukromý a rodinný život, jeho domov a korespondence."

28. července. Rozhlasové stanici Iman FM ze Sheffieldu byla regulátorem médií OFCOM odejmuta licence k vysílání poté, co odvysílala 25 hodin přednášek Anwara al-Awlakiho, bývalého vůdce al-Kajdy, který byl zabit americkým bezpilotním letounem. OFCOM prohlásil, že rádio Iman FM se dopustilo "mimořádně závažného porušení" vysílacího kodexu tím, že odvysílalo materiál, který "velmi pravděpodobně podněcoval a povzbuzoval k páchání trestné činnosti, nebo naváděl k nepokojům".

30. července. Mubarekovi Alimu, vůdci gangu sexuálních násilníků z Telfordu, bylo oznámeno, že bude propuštěn z vězení po odpykání pouhých pěti let z jeho 22letého trestu. Ali byl jedním ze sedmi mužů odsouzených v roce 2013 u Korunního soudu ve Worchesteru za zneužívání dívek mladších 13 let. Telfordská poslankyně Lucy Allan odsoudila toto rozhodnutí, které by Alimu umožnilo vrátit se do komunity, kde jeho oběti stále ještě žijí.

31. července. Amin Mohmed, 24 let, Mohammed Patel, 20 let a Faruq Patel, 19 let, byli odsouzeni na 18 až 42 týdnů do vězení poté, co vpadli do centra Liverpoolu a útočili na cizince, protože to byli bílí "nemuslimové". Jeden z těchto útočníků zastavil Garyho Bohannu a řekl:"Já jsem muslim, kdo jsi ty?"Když Bohanna odpověděl: "Já jsem křesťan," útočník zařval: "Proč nejsi muslim?", a poté ho dvakrát praštil. Poté banda potkala radního čtvrti St. Helens Paula Lynche a jeho přítelkyni. Faruq natočil Mohmeda, jak uštědřil Lynchovi "silnou ránu", která by měla být " viděna i slyšena". Soudce řekl: "Poukazování na skutečnost, že nebyl muslimem, je jasné a zdá se, že ospravedlňujete svůj čin jen určitým přesvědčením, které zastáváte."

SRPEN 2017

9. srpna. Sedmnáct mužů a jedna žena byli uznáni vinnými ze zapojení se do sítě mužů znásilňujících a zotročujících dívky v Newcastle upon Tyne, kteří před znásilněním ženy a dívky omamovali alkoholickými nápoji a drogami. Během čtyř soudů u Korunního soudu v Newcastlu poroty v letech 2011 až 2014 zjistily, že se muži dopustili téměř 100 trestných činů - včetně znásilnění, obchodování s lidmi, podněcování k prostituci a k užívání drog. Banda se zaměřovala na dívky ve věku mezi 13 a 25 lety, protože byly nejzranitelnější a bylo málo pravděpodobné, že si budou za těchto okolností stěžovat a požadovat stíhání. Soud vyslechl výpovědi mladých žen, které byly napřed zdrogovány a poté se probudily nahé a sexuálně zneužité.

9. srpna. Participace veřejnosti na protiteroristickém úsilí britské vlády se od džihádistických útoků v Londýně a Manchesteru zdvojnásobila . Simon Cole, hlavní mluvčí Národní policejní rady v oblasti deradikalizace uvedl, že policie obdržela od veřejnosti přibližně 200 doporučení konkrétních lidí, kteří by měli podstoupit program deradikalizace označovaný jako "Prevence" (Prevent) a to od března, kdy Británie utrpěla první ze čtyř smrtelných útoků.

10. srpna. Ken Macdonald, bývalý šéf Korunního státního zastupitelství, uvedl , že "velkým problémem v konkrétních mužských komunitách" je, že mladé bílé dívky jsou považovány za "odpad" a jsou k dispozici jen pro sex. Přiznal, že muslimské gangy páchající sexuální zločiny nebyly z důvodu politické korektnosti dostatečně "pečlivě" vyšetřovány. V pořadu Today na BBC Radio 4, prohlásil, že v minulosti existovala "velká neochota" zaměřit se podrobněji na muslimské muže, kteří se zaměřovali na bílé dívky.

10. srpna. Více než 700 žen a dívek bylo na severovýchodě Anglie identifikováno jako potenciální oběti sexuálního zneužití a úřady se obávají, že se toto číslo ještě zvýší po odsouzení tohoto ostře sledovaného gangu zabývajícího se znásilňováním a sexuálním zneužíváním bílých dívek. "Považuji za pravděpodobné, že se to děje ve všech městech a oblastech po celé zemi," prohlásil vrchní strážník Ashman.

11. srpna. Bývalý šéf MI5, Jonathan Evans, varoval , že Británie bude pravděpodobně v příštích 30 letech čelit islámské teroristické hrozbě. V pořadu Today v rozhlasové stanici BBC Radio 4 prohlásil: "Myslím, že pokud jde o terorismus, týká se nás to již nejméně dvacet let. Odhaduji, že se budeme tímto problémem zabývat ještě dalších dvacet let... Myslím, že budeme dalších 20 až 30 let čelit teroristickým hrozbám a proto je naprosto nutné vytrvat a vydržet."

17. srpna. Stínová ministryně práce Sarah Champion odstoupila poté, co byla kritizována za novinový článek, ve kterém psala o bandách sexuálně zneužívajících a zotročujících bílé dívky. Tato poslankyně parlamentu z Rotherhamu napsala, že "Británie má problém s pákistánskými muži, kteří znásilňují a vykořisťují bílé dívky." Poté se omluvila za svoji "extrémně špatnou volbu slov".

23. srpna. Nadeem Muhammad, 43letý Pákistánec s italským pasem, byl odsouzen na 18 let do vězení za to, že se na letišti v Manchesteru pokusil dopravit do letadla trubkovou bombu. Muhammad, žijící v Manchesteru, byl zatčen 30. ledna, ale později byl propuštěn a bylo mu povoleno odcestovat, protože policie nevěřila, že by zařízení bylo funkční. Znovu byl zatčen po návratu do Británie 11. února a obviněn z držby improvizovaného výbušného zařízení. Sue Hemming, vedoucí oddělení speciálních zločinů a boje proti terorismu u Korunního státního zastupitelství, prohlásila: " Navzdory rozsáhlému vyšetřování se motiv Nadeema Muhammada, který se pokoušel vnést toto zařízení do letadla, nepodařilo zjistit."

25. srpna. Mohiussunnath Chowdhury, 26letý řidič Uberu z Lutonu, zaútočil u Buckinghamského paláce mečem na policisty za pokřiku "Alláhu Akbar". Tři policisté utrpěli drobná zranění, než se jim podařilo útočníka zatknout.

28. srpna. Učitelé znepokojení extremismem ve školách hlásili denně až tři upozornění na státní pohotovostní linku. Pracovníci obdrželi za dva a půl roku 1 180 upozornění ze zařízení ministerstva školství, což představovalo 741 telefonátů a 439 e-mailů. Výstrahy pocházely od žáků vystavených radikalizaci a od pracovníků, kteří za ně byli odpovědní.

29. srpna. Ricardo McFarlane, 30letý konvertita k islámu, který byl obviněný z kázání o právu šaría v centrálním Londýně, u Korunního soudu v Southwarku odmítl před soudcem povstat. Jeho obhájce Roy Hedlam řekl: " Kvůli své náboženské víře věří, že existuje jen jedna osoba, před kterou by se měl poklonit." Soudce Martin Beddoe mu na to odpověděl: "To je možné, ale toto není náboženský soud, toto je sekulární soud a ten očekává, že se k němu budete chovat s respektem." Tomu McFarlane, vyhověl.

29. srpna. Sadia Malik, 36letá učitelka základní školy z Walesu, byla obviněna z šíření teroristických materiálů poté, co sdílela na YouTube videa, na nichž vystupoval islámský extremista Omar Bakri Mohammed. Byla obviněna z podpory nenávistné zakázané skupiny a povzbuzování muslimů, aby obětovali veškeré své peníze a pomohli tak založit celosvětový islámský chalífát. Její manžel, 34letý Sajid Idris, byl v rámci stejného vyšetřování již předtím z šíření teroristických materiálů obviněn ve čtyřech případech.

ZÁŘÍ 2017

1. září. Podle koordinátora Evropské unie pro boj s terorismem Gillese de Kerchove žije v Británii až 35 000 "islamistických fanatiků", mnohem více než v kterékoli jiné evropské zemi.

1. září. Mike Adamson, výkonný ředitel britského Červeného kříže, napsal : "Existuje nebezpečí, že... jakákoli organizace s výrazy 'britský' a 'kříž' v názvu bude zaměňována za křesťanskou organizací." Dodal: "Nejsme tak rozmanití, jak bychom v naší dobrovolnické základně potřebovali být, v našem personálním obsazení i v našem vedení..., proto se jako generální ředitel osobně snažím o strategii zvýšení naší rozmanitosti."

1. září. 26letý Mohiussunnath Chowdhury byl obviněn z terorismu poté, co zaútočil na policii mečem u Buckinghamského paláce a"vykřikoval", že "královna a její vojáci se dostanou všichni do pekla". V Británii narozený Bangladéšan byl obviněn z přípravy teroristických akcí, za které může dostat až doživotní trest vězení.

2. září. Křesťanská církev ve Walesu byla obviněna z "neochoty spolupracovat"poté, co odmítla žádost skupiny muslimů pronajmout kostel k pořádání jejich akcí. Muslimové chtěli využít halu v kostele "Feed My Lambs" pro "studium Koránu a kulturní studia". Reverend Roger Donaldson prohlásil: "V žádném případě nejsme proti islámu. Každý má právo uctívat co se mu líbí. Kostel 'Feed My Lambs' bude ale používán pro křesťanské bohoslužby."

2. září. Rabar Mala, 32letý ilegální přistěhovalec z Iráku, byl obviněn z dodání stovek SIM karet džihádistům Islámského státu k zakládání účtů na sociálních sítích. Mala údajně poskytl 437 karet a telefonních čísel džihádistům v Iráku a Sýrii, aby získali platformu k propagaci na internetu.

2. září Sarah Champion, bývalá labouristická poslankyně, která prohlásila , že britská levice zavírá oči před řáděním muslimských gangů znásilňujících a zneužívajících bílé dívky ze strachu, že bude označena za rasistickou, také řekla, že mnozí labouristé a politici žijící v Londýně "nikdy nebyli vystaveni pochybnostem o záležitostech, které se liší" od jejich "multikulturního světa". Odstoupila pod tlakem, poté co v opozičním tisku napsala: "Británie má problém s britskými pákistánskými muži, kteří znásilňují a zneužívají bílé dívky."

3. září. The Sunday Times tvrdí , že tisíce škol v Británii dovolují dívkám mladším pěti let nosit náboženské šátky jako jednotnou školní uniformu. Tento rostoucí trend byl kritizován aktivisty, kteří poukazovali na to, že šátek má být nošen dívkou až po dosažení puberty, nikoli v dětském věku.

4. září. Robbie Travers, 21letý student práv na univerzitě v Edinburghu, byl vyšetřován za zločin z nenávisti poté, co se údajně na sociální síti vysmál Islámskému státu. Když americké letectvo v dubnu zaútočilo na Islámský stát v Afghánistánu, napsal Travers na Facebooku: "Jsem rád, že můžeme těmto barbarům pomoci se o krok přiblížit k jejich 72 pannám." Jeho spolužák Esme Allman, tvrdil, že Travers porušil svým komentářem studentský kodex chování. Travers byl ale nakonec osvobozen.

5. září. Tři členové muslimského sexuálního gangu, kteří používali drogy k tomu, aby se oběti zneužívání staly závislými a za více drog byly svolné k sexu, byli odsouzeni k celkově 56 letům vězení. Sedmnáct mužů a jedna žena z Newcastlu byli odsouzeni za zločiny včetně znásilnění, sexuálního násilí, podněcování dívek k prostituci a obchodování s drogami. Byli součástí sítě téměř čtyřiceti mužů, - pákistánských, indických, íránských, iráckých, bangladéšských a tureckých státních příslušníků, kteří zneužívali přibližně 100 dívek. Prokurátor John Elvidge prohlásil, že oběti, které poskytly soudu důkazy, byly britské bělošky a obvinění muži byli " všichni Asiaté". Trval ale na tom, že zločiny nebyly rasově motivované.

8. září. 32letý Michael Adebolajo, který v roce 2013 ve Woolwichi v Londýně zavraždil vojáka Lee Rigbyho, požadoval 100 000 liber (133 000 USD) poté, co přišel o dva přední zuby, když se ho dozorci ve věznici Belmarsh snažili zkrotit. "Veřejnost je oprávněně pobouřena, že tento pachatel si dovoluje požadovat odškodnění od daňových poplatníků," prohlásil mluvčí ministerstva spravedlnosti.

9. září. Kamal Hanif, odborník na boj proti extremismu jmenovaný britskou vládou k rehabilitaci škol zapojených do skandálu "Trojský kůň", uvedl , že někteří učitelé, zvláště ti, kteří pracují ve školách s vysokým podílem muslimských studentů, se bojí výuky 11. září, protože se obávají nařčení muslimských rodičů, z "islamofobie".

10. září. Ministerstvo spravedlnosti sdělilo , že muslimské vězeňkyně ve věznici HMP Send, ženském vězení v Surrey, budou mít k dispozici speciální oblečení, pro případ kontroly cvičenými psy. Toto oblečení dostanou vězeňkyně vyznávající islám, protože mnozí muslimové věří, že psi jsou "nečistí".

11. září. Díky dotazu vznesenému na základě zákona o svobodném přístupu k informacím se zjistilo , že Sammy Woodhouse, ženě, která byla jako dítě pohlavně zneužívaná muslimským gangem, bylo vládním Úřadem pro náhradu škod způsobených trestnou činností (CICA) oznámeno, že nemá nárok na odškodnění, protože se sexuálním zneužíváním "souhlasila". Woodhouse bylo 14 let, když byla zneužita 24letým Arshidem Hussainem, který byl uvězněn v roce 2016. Hussain byl jedním ze tří bratrů, kteří znásilnili a sexuálně zneužili více než 50 dívek, včetně Woodhouse. Byl uvězněn na 35 let za 23 trestných činů včetně nemravných útoků a znásilňování. Woodhouse se proti výše uvedenému rozhodnutí odvolala: "Pokud si dospělý člověk může opravdu myslet, že je to chyba dítěte, když je zneužíváno, bito, znásilněno a unášeno, pak dělá svoji práci hodně špatně."

11. září. TheCityUK, lobbystická skupina v Londýně vyzvala britskou vládu, aby upřednostnila islámské finance a zachovala si tak při vyjednávání o Brexitu a o odchodu z Evropské unie, svůj status evropského finančního střediska. 32stránková zpráva uvádí, že aktiva britských firem nabízející islámské finanční služby, překročily v roce 2016 5 miliard USD (3,8 miliardy liber), což představuje v průběhu posledních dvou let zvýšení o 11 %. Británie byla první nemuslimskou zemí, která vydala dluhopis, který si mohou koupit i muslimští investoři.

12. září. Podle průzkumu Institutu pro výzkum židovské politiky (Institute for Jewish Policy Research) v Londýně je u britských muslimů dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se stanou antisemity. "Negativní postoje vůči židům a Izraeli jsou u nich v průměru dvakrát vyšší než u původního obyvatelstva," uvádí zpráva na 85 stránkách.

14. září. Žena ve městě Dundee nalezla v městském autobusu ručně psanou poznámku: "Šaría se stane pro všechny lidské bytosti zákonem a meč bude použit k dosažení tohoto cíle." Žena prohlásila, že poselství považuje "za jakousi výzvu k džihádu". A dodala: "Prostě jsme jen neočekávali, že bychom mohli něco takového najít u nás v autobusu."

15. září. Během dopravní špičky explodovala v metru na stanici Parsons Green v západním Londýně podomácku vyrobená bomba a zranila 30 lidí. Bomba, kterou se nepodařilo správně odpálit, byla plná nožů, šroubů a střepin, a obsahovala několik set gramů podomácku vyrobené výbušniny známé jako TATP. K odpovědnosti za tento útok se přihlásil Islámský stát. Pachatel, Ahmed Hassan, 18letý uprchlík z Iráku, byl obviněn z pokusu o vraždu.

18. září. Internetová džihádistická propaganda přitahuje v Británii mnohem více kliknutí než v kterékoliv jiné evropské zemi a hlavním internetovým společnostem se ji nedaří omezit, tvrdí think-tank Policy Exchange. Zpráva "The New Netwar" uvedla, že Islámský stát i přes velké vojenské porážky v Sýrii a v Iráku stále produkuje podle velmi konzervativního odhadu každý týden více než 100 nových zpráv, včetně videí a návodů na výrobu bomby. Zpráva také uvádí, že džihádistický internetový "ekosystém", jehož jádro se nachází v aplikaci Telegram, je odolný a ve Velké Británii ho navštěvují minimálně desetitisíce uživatelů.

20. září. Muhammad, když sečteme všechny verze tohoto jména, byl v roce 2016 v Anglii a Walesu u malých chlapců nejpočetnějším jménem. V roce 2016 dostalo různé verze jména Muhammad 7 084 chlapců, zatím co druhé nejoblíbenější jméno Oliver dostalo jen 6 623 chlapců.

20. září. 64letý Shabir Ahmed, vězeň ve věznici Wakefield, byl shledán vinným za opakované dupání po obličeji a hlavě staršího spoluvězně při hádce o teroristických útocích v Bruselu v březnu 2016, při kterých zemřelo 32 lidí a 340 lidí bylo zraněno. Ahmed se rozčílil, když uslyšel 71letého Jamese Palmera říkat, že teroristé by za to měli být "zlikvidováni". Ahmed, bývalý taxikář si v současné době odpykává 22letý trest odnětí svobody za šéfování muslimskému gangu sexuálních násilníků v Rochdale. Původní trest mu byl zvýšen o 12 měsíců ve vězení.

22. září. Hussain Yousef, 21letý pracovník v restauraci rychlého občerstvení, který přišel do Británie z Afghánistánu v roce 2010 a žil v Londýně, byl odsouzen na šest a půl roku do vězení za nábor džihádistů pro Islámský stát. Yousef měl šest účtů na Facebooku, ve kterých zveřejňoval islamistická propagandistická videa a videa ukazující popravy. Sdílel na Facebooku také seznam, obsahující detaily amerického vojenského personálu, včetně jejich adres. Korunní soud v Kingstonu si vyslechl, že Yousef byl, předtím než se stal nadšeným zastáncem Islámského státu, nadaným studentem a ve škole exceloval.

25. září. Londýnský primátor Sadiq Khan oznámil , že od března 2017 policie v britském hlavním městě zabránila sedmi džihádistickým spiknutím. Kromě těchto sedmi zmařených spiknutí ale byly i čtyři útoky úspěšné – útoky na Westminster, Borough Market, Finsbury Park a Parsons Green. Khan také kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa za jeho "zákaz cestování pro muslimy" a za jeho "ignorantské" názory na islám. Khan obvinil Trumpa, že přijal jazyk Islámského státu: "Tvrdí (Islámský stát), že existuje střet civilizací, že není možné být muslimem a současně občanem Západní země a že nás, muslimy Západ nenávidí. Tím neúmyslně Trump hraje jejich hru a pomáhá jim."

25. září Muhammad Rabbani, ředitel organizace Cage, skupiny muslimských advokátů kritizující britské protiteroristické zákony, byl obviněn za přestupek na letišti Heathrow. 36letý Rabbani, byl zadržen 20. listopadu 2016 poté, co se vracel domů ze svatby v Dauhá. Odmítl, s odvoláním na soukromé a občanské právo, poskytnout PIN kód a heslo ke svému notebooku. Magistrátní soud ve Westminsteru ho obvinil z úmyslného znemožnění osobní prohlídky a pokusu o maření výkonu pravomoci orgánů pohraniční kontroly podle přílohy 7 Protiteroristického zákona (Terrorism Act 2000). Příloha 7 dává policii právo zadržet a prohledat lidi "podezřelé, nebo i bez podezření". Rabbani byl odsouzen podmíněně na jeden rok, ale plánuje se odvolat.

25. září. Většina britských voličů se domnívá, že se Arabové do britské společnosti neintegrovali a že jejich přítomnost není prospěšná, zjistila agentura YouGov, kterou o průzkum požádala Rada pro arabsko-britské porozumění a noviny Arab News. Pouze 28 % dotazovaných se domnívá, že migrace z arabského světa byla pro Spojené království přínosná, 64 % dotazovaných si myslí, že se Arabové neintegrovali.

26. září. Zameer Ghumra, 38letý lékárník z Leicesteru, byl obviněn z toho, že mladým chlapcům ukazoval na videu utínání hlav a přesvědčoval je, že "musí zabít" každého, kdo by urážel islám. Korunní soud v Nottinghamu zjistil, že Ghumra věří v "mimořádně extrémní" formu islámu. V pronajatém domě vyučoval děti o džihádu a říkal jim, že nemají dovoleno mít nemuslimské přátele. Ghumra je také žádal, aby si vybrali mezi cestou do Iráku nebo Sýrie, nebo zůstat ve Velké Británii a povzbuzovat ostatní k podpoře Islámského státu.

26. září. Policie zahájila vyšetřování bandy, která v Glasgowě znásilňovala a sexuálně zneužívala nezletilé dívky. Muži se v centru města zaměřovali převážně na dívky mladší 14 let. Sociální pracovník novinám Evening Times řekl, že oblast je "přeplněná" problémy týkajícími se vykořisťování dětí. Jednu z obětí, 17letou dívku si zvali do domů v Govanhillu a Dennistounu, kde potom měla sex s mnoha muži. Jeden její příbuzný prohlásil: "Je to opravdu naše nejhorší noční můra, je to jako v Rochdale a Rotherhamu, ale děje se to tady v Glasgowě a ve velkém rozsahu. A nevypadá to, že by se někdo snažil to zastavit. Všechny tyto dívky byly donuceny věřit, že tito muži jsou jejich přátelé, ale všechny postižené jsou bílé dívky ve věku od 14 do 19 let."

26. září. Wolsey Infant and Junior Academy, škola v New Addingtonu, oznámila , že bude ve školní jídelně servírovat jen halal maso. Tento krok vyvolal pobouření mezi rodiči, kteří trvali na tom, že halal jídlo by mělo být jen nepovinné.

26. září. Národní sekulární společnost (The National Secular Society, NSS) oznámila , že děvčata v desítkách anglických škol jsou nuceny nosit hidžáb nebo šátek jako součást školní uniformy. Výzkum NSS zjistil, že ze 142 islámských škol, které přijímaly dívky, mělo 59 z nich, to je 42 % jednotné uniformy, jejichž povinnou součástí byl šátek, nebo jiný druh hidžábu. Ishtiaq Ahmed, mluvčí Rady pro mešity k tomu uvedl: " Musíme přijmout, že Británie a města jako Bradford jsou společnosti mnoha náboženství a víra je důležitou součástí lidské identity, je to o toleranci a úctě a nutí nás chápat různé způsoby života lidí. Lidé by měli mít možnost volby bez strachu z kritiky."

27. září. Dav lidí oděných v typicky islámských oděvech se shromáždil u kostela ve východním Londýně a opakovaně vykřikoval do mikrofonu "Alláhu Akbar", při současném přehrávání záznamu zvuků střelby tou nejvyšší hlasitostí. Video o tomto incidentu najdete zde . Očitý svědek sdělil: "Byl jsem znepokojen, protože jsem nevěděl co se děje. Když někdo křičí Alláhu Akbar při přehrávání výstřelů z reproduktoru, musíte to považovat za záměrnou snahu vás vyděsit." Jiný svědek prohlásil: "Nejdřív jsem byl znepokojen, ale lze očekávat, že takové věci budou ve východním Londýně naprosto běžné." Londýnská policie uvedla, že o incidentu nic nevěděla.

28. září. Kamran Hussain, 40letý imám v mešitě ve Stoke-on-Trent, byl odsouzen na šest a půl roku do vězení poté, co byl ve dvou případech obviněn z podpory Islámského státu a v šesti případech z povzbuzování k terorismu. Jeden tajný policista zaznamenal, jak v Pákistánu narozený Hussain uspořádal sérii kázání, ve kterých vtloukal do hlavy jen 10letým dětem, že mučednictví by bylo lepší než úspěch na akademické půdě. "Když nebudete plnit přikázání Alláha, přijdu já, abych vám napravil hlavu," prohlásil.

28. září. Soruth Ali, 42letý majitel restaurace v Manchesteru, byl odsouzen k 14 měsícům vězení za to, že zbil svou 17letou dceru a jejího tajného přítele. Korunní soud v Boltonu zjistil, že Ali, zbožný muslim, ve vzteku popadl kladivo, a napadl oba milence, když je našel v posteli. Dcera uvedla, že byla nucena žít doma "dvojí život", že byla nucena před svým otcem nosit šátek a že chtěla "žít svůj vlastní život".

29. září. Henry Bolton, bývalý armádní důstojník, byl zvolen do čela Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Bolton je již čtvrtým předsedou strany za poslední rok. Porazil dva favority, Anne-Marie Walters, aktivistku proti právu šaría a Petera Whittleho, který veřejně hovořil o své opozici vůči bojkotům Izraele. Bolton slíbil, že přijme mírnější linii vůči islámu: "Absolutně odmítám rétoriku, která tvrdí, že jsme ve válce s islámem." Slíbil také, že přezkoumá "integrační agendu UKIP", která požaduje zákaz nošení obličejových závojů na veřejnosti. Tato změna politiky pravděpodobně snížila postavení UKIP jako hlavní opoziční strany odolávající islamizaci Británie.

30. září. Podle zprávy společnosti Henry Jackson Society uspořádaly britské univerzity v akademickém roce 2016-17 110 akcí, na které byli zváni i extremističtí řečníci, přičemž nejvyšší podíl těchto akcí měly londýnské instituce. Extremistické akce byly převážně organizovány islámskými společnostmi a skupinami. Mezi pozvanými řečníky byli i bývalí vězni a islamisté z Guantánama.

ŘÍJEN 2017

8. října. Integrace pákistánských žen žijících v Británii je "katastrofální", uvádí zpráva Úřadu vlády. První britský audit nerovnosti se zaměřil na pochopení toho, jaký mají lidé z různých prostředí přístup ke zdravotní péči, vzdělávání, zaměstnanosti a systému spravedlnosti. "Jiné komunity se integrovaly velmi dobře, ale z auditu vyplývá, že pákistánské ženy, které nemluví anglicky a nechodí do práce, žijí ve zcela odlišné společnosti a jsou mimořádně špatně integrovány," uvedl novinám The Sunday Times zdroj z okolí kabinetu.

9. října. Začal proces s deseti muslimskými muži obviněnými z provozování"cynického a dravého" sexuálního zneužívání dětí v "masivním" rozsahu v Oxfordu. Šest údajných obětí ve věku mezi třinácti a patnácti lety pocházelo z Oxfordu. Prokuratura prohlásila, že muži napájeli dívky alkoholem a omamovali drogami, což bylo podle prokuratury součástí tak zvaného "přípravného procesu" a poté se zúčastňovaly "sexuálních párty" na mnoha adresách v Oxfordu, včetně penzionů, v automobilech a v místních parcích, kde byly k dispozici mnoha mužům.

10. října. Hasan Alkhabbaz, 22letý syrský uprchlík, sexuálně napadl šest žen v metru v Paddingtonu v Londýně. K útokům došlo měsíc poté, co mu byl udělen azyl. Alkhabbaz, který přiznal, šest sexuálních útoků uvedl, že trpí posttraumatickou stresovou poruchou kvůli konfliktu ve své vlasti.

11. října. David Wood, bývalý generální ředitel organizace pro potlačení imigrace, uvedl před Výborem pro vnitřní záležitosti v Dolní sněmovně, že existují "obrovské obtíže" při deportaci nelegálních přistěhovalců z Británie: "V současné době se tady pravděpodobně nachází více než milion nelegálních cizinců. To je tak velké množství, že je nikdo nemůže reálně deportovat."

12. října. Sally Jones, bývalá punková rockerka z Kentu, která se stala vedoucí náborářkou Islámského státu, byla zabita při leteckém útoku amerického letadla.

16. října. Abdel-Aziz Al-Shamary, 21letý Kuvajťan, který přicestoval do Británie nelegálně, byl odsouzen za znásilnění cizinky na břehu řeky v Darlingtonu. K útoku došlo několik týdnů poté, co ve Velké Británii získal legální povolení k pobytu.

17. října. Generální ředitel MI5 Andrew Parker uvedl , že MI5 a policie v posledních sedmi měsících zabránily sedmi útokům islamistů. V posledních čtyřech letech bylo odhaleno dvacet velkých akcí a v prvních šesti měsících roku 2017 bylo zatčeno 379 podezřelých. Uvedl dále, že v současné době probíhá 500 živých operací zaměřených na 3 000 lidí a dalších více než 20 000 osob je kvůli terorismu sledováno.

20. října. Naivní džihádisté, kteří bojovali za Islámský stát a nyní se vracejí do Británie, by měli mít spíše možnost znovu se začlenit do společnosti, než čelit trestnímu stíhání, tvrdí Max Hill, QC ( Quen's Counsel , poradce královny) , nezávislý posuzovatel protiteroristických zákonů. "Úřady je sledovaly a prověřovaly důkladně a nakonec rozhodly, že jejich stíhání by nebylo oprávněné. Opravdu bychom se měli zaměřit na jejich reintegraci a nezabývat se nápady, kvůli kterým bychom mohli, jen kvůli jejich výletu ztratit celou generaci," prohlásil v rozhlase BBC.

22. října. 22letý Mubashir Jamil z Lutonu, posedlý mučednictvím, byl shledán vinným ze snahy přidat se k Islámskému státu. Byl zatčen poté, co policii sdělil, že si chtěl obléci sebevražednou vestu a "stisknout tlačítko".

23. října. Více než 100 000 muslimů se zaregistrovalo na webových stránkách nabízejících mužům pomoc při hledání"druhé ženy". Azad Chaiwala z Sunderlandu v televizním pořadu BBC Inside Out řekl: "Web 'Druhá žena', vznikl z mé osobní potřeby a napadlo mne, že i jiní lidé jsou možná ve stejné situaci. Existují i ​​ jiné podvodné způsoby, jak toho dosáhnout - flirt, prostituce - a to nemusí být nutně to nejlepší pro vzájemné vztahy. Toto je tedy určitě čestnější." V Británii jsou polygamní sňatky uznávány pouze tehdy, pokud se uzavřely v zemích, kde jsou legální. Britské právo však nezabraňuje tomu, aby se uzavíraly v rámci neregistrovaných náboženských obřadů.

26. října. Vláda hrabství Lancashire zakázala používat neopracované halal maso v jídlech podávaných na 600 školách. Učinila tak jako první. Předseda rady Geoff Driver prohlásil: "Podle mého názoru je odporné zabít zvíře bez omráčení, kvůli utrpení, které to způsobuje." Rada mešit v hrabství Lancashire (LCM) poradila muslimským rodinám maso, které není halal, bojkotovat, protože to neodpovídá zákonům šaría.

27. října. Steve Bailey, vikář kostela sv. Petra v Oadby v hrabství Leicestershire, zakázal zpívat hymnus "Kupředu křesťanští vojáci" jako upomínku na nedělní pobožnost, "v případě, že by to uráželo nekřesťany".

31. října. Skupina muslimských advokátů, která úzce spolupracuje s policejními silami, politiky a veřejnými institucemi, byla obviněna z podpory islamistických názorů. Skupina Mend (Muslim Engagement and Development, Muslimská angažovanost a rozvoj) byla podle zprávy společnosti Henry Jackson Society označena za skupinu " islamistů, kteří se maskují jako liberálové".

LISTOPAD 2017

2. listopadu. Podle vrchního inspektora Pohraniční a imigrační policie ztratilo Ministerstvo vnitra přehled o pohybu 56 000 cizích státních příslušníků, včetně odsouzených zločinců a nelegálních přistěhovalců, jimž bylo oznámeno, že budou deportováni ze země a zdá se, že se je vláda ani příliš nesnaží najít. Zhruba 80 000 cizinců je v současné době povinno se pravidelně hlásit na policejní stanici nebo v imigračních střediscích. Úředníci mají za úkol připravit deportaci těchto cizinců ze země. Do konce roku 2016 však bylo celkem 55 974 "hlášených absentérů", kteří nedodržovali schůzky a "jejichž místo pobytu je neznámé a všechny povinné postupy k obnovení kontaktu s nimi selhaly" .

2. listopadu. Agentura Barnabas Fond pomáhající pronásledovaným křesťanům uvedla, že podle statistik Ministerstva vnitra, britská vláda a OSN ve svých programech přesídlení uprchlíků diskriminují křesťany a další menšiny. Barnabas fond získal údaje, které dokazují, že OSN doporučila pouze nepatrné množství syrských křesťanů, jezídů a dalších menšin k přesídlení do Velké Británie. Převážná většina uprchlíků, které OSN doporučila k přesídlení, jsou sunnitští muslimové, kteří tvoří v Sýrii většinu. Ale na křesťany a další menšiny jsou opakovaně zaměřeny útoky islamistických skupin, jako je IS. Britští úředníci se však snaží zveřejňování těchto informací zabránit.

3. listopadu. Čtyři členové kurdského gangu znásilňujícího a sexuálně zneužívajícího bílé dívky v Newcastlu byli odsouzeni k 33 letům vězení za obchodování s dívkami mladšími 13 let. Čtyři muži, všichni žadatelé o azyl, kteří přijeli do Británie nelegálně a měli dovoleno zůstat, mohou čelit deportaci.

6. listopadu. Farhana Ahmed, 40letá matka pěti dětí z Wembley, která vyzývala k zahájení džihádistických útoků v Británii, byla odsouzena ke dvěma letům vězení podmíněně, protože soudce vzal v úvahu zájmy jejich dětí. Ahmed na Facebooku sdílela "značné množství" propagandy Islámského státu, jejímž cílem bylo podporovat džihádisty po celém světě. Soudce Christopher Moss řekl, že byl "dojat" dopisem její dcery a proto rozhodl, že se může vrátit ke svým dětem.

7. listopadu. Mohammed Sawalha, správce mešity Finsbury Park, jedné z nejznámějších londýnských mešit, je podle deníku The Times významným členem Hamásu, který je považován za teroristickou organizaci. Role Sawalhy vyšla najevo, když bylo oznámeno, že byl v září členem delegace Hamásu do Moskvy, která jednala s Michailem Bogdanovem, vyslancem prezidenta Putina pro Střední východ a náměstkem ministra zahraničí.

7. listopadu. Podle zprávy Sky News je pouze 5 % zločinů ze cti ohlášených policii předáno Korunnímu státnímu zastupitelství (Crown Prosecution Service). Přestože v letech 2016-17 bylo hlášeno více než 5 000 trestných činů ze cti, policie v letech 2016-17 předala na prokuraturu pouze 256 těchto zločinů, což mělo za následek jen 122 odsouzení. A to navzdory velkému nárůstu počtu těchto případů a rostoucímu politickému povědomí o této praxi v posledních letech.

8. listopadu. Muslimský otec, který donutil svoji 17letou dceru, aby vypila bělidlo, protože byla "příliš Západní", byl odsouzen k devíti měsícům veřejných prací a k 15 dnům rehabilitačního školení zaměřené na jeho protiprávní chování. Dívka požádala soudce, aby projevili k jejímu otci shovívavost, protože si přála, aby jí pomohli napravit jejich vzájemný vztah.

9. listopadu. Studenti na Kepierově škole v Sunderlandu dostali za úkol napsat své rodině dopis o své konverzi na islám. Mark McLachlan odmítl dovolit své 12leté nevlastní dceři dokončit tento úkol. Vysvětlil : "Já vím, že v rámci národních učebních osnov se musí dozvědět o všech náboženstvích. Jen mi není jasné, proč požadují po dětech, aby napsaly dopis adresovaný své rodině o konverzi na jiné náboženství.... Je rozhodnutím každého rodiče, jak své děti vychovává a teprve až vyrostou a budou dostatečně staré, to bude pouze jejich rozhodnutí a jejich volba."

13. listopadu. Obří maloobchodní řetězec Tesco čelil útoku na sociálních sítích poté, co vydal vánoční reklamu představující muslimskou rodinu a nikoli křesťany, kteří slavili svůj svátek. Tesco uvedlo, že cílem reklamy je propagovat rozmanitost.

17. listopadu. Začal proces s Aksharem Alim pro vraždu Sinead Wooding, 26leté matky čtyř dětí z Leedsu. Wooding konvertovala k islámu a v únoru 2015 se za Aliho vdala v islámském obřadu. Ali byl obviněn, že zavraždil Wooding nožem a kladivem, protože pokračovala přes zákaz manžela v navštěvování své kamarádky.

17. listopadu. Podle radního Dese Flooda používaly gangy v Birminghamu ke znehybnění nezletilých dívek tasery a poté je skupinově znásilňovaly. Flood prohlásil, že Birmingham čelí "tsunami sexuálního vykořisťování dětí" a nad školami a rodiči stále visí temné hrozby.

19. listopadu. Luqmanu Aslamovi, 26letému doručovateli, který záměrně najel svou dodávkou do chodců v Leicesteru, byl na základě jeho odvolání snížen trest odnětí svobody. V červnu byl Korunním soudem v Leicesteru odsouzen na pět let odnětí svobody, poté co přiznal nebezpečné řízení a pokus o úmyslné těžké ublížení na zdraví. Proti tomuto rozsudku se odvolal a prohlásil, že trest je příliš dlouhý, protože v době události držel v rámci Ramadánu 20 dnů půst. Soudce Jeremy Carey snížil jeho trest z pěti na čtyři roky.

20. listopadu. Průzkum televizního kanálu Channel 4 ukázal , že téměř dvě třetiny muslimských žen vdaných v Británii, nežijí v legálně uznaných manželstvích, neboť vedle náboženského obřadu Nikah, neabsolvovaly občanský svatební obřad. Mnoho z těchto žen si neuvědomuje, že proto nemají stejná práva a ochranu, která je poskytovaná manželským párům sezdaným dle britských zákonů. Průzkum také zjistil, že drtivá většina dotazovaných žen nechtěla žít v polygamním vztahu a více než třetina žen, které takový vztah mají, s ním nesouhlasí.

22. listopadu. Imranovi Qureshimu, 44letému pákistánskému doktorovi, který sexuálně napadl ještě studující zdravotní sestru v nemocnici v Manchesteru, bylo povoleno pokračovat v práci poté, co tento incident vysvětlil odchylnými " kulturními normami". Qureshi, ženatý otec dvou dětí, připustil, že udělal chybu, ale prohlásil, že "kulturní normy" se v Británii liší ve srovnání s jeho rodným Pákistánem a nevšiml si "červeného světla", které by ho varovalo, aby se vůči oběti takto nechoval.

27. listopadu. 17letý konvertita k islámu z jižního Walesu byl shledán vinným z plánování teroristického útoku inspirovaného Islámským státem na koncert Justina Biebera v Cardiffu. Porota zjistila, že chlapec si vedl poznámky, jako například "srážení nevěřících autem" a "jít nevěřícím, kteří se postavili proti Alláhovi po krku".

28. listopadu. Generální tajemnice odborové organizace Unie pracovníků pohraniční a imigrační policie a celní správy Lucy Moreton uvedla , že Británie nemá "žádnou možnost" trvale sledovat stovky tisíc ilegálních přistěhovalců pracujících na černém trhu. "Pokud jste tady nelegálně, můžete přežívat velmi dobře, máte přístup k lékařským službám, vaše dítě může chodit do školy, šance, že vás chytíme je zcela nepatrná" , prohlásila Moreton. "Pokud neporušíte zákon, nedostaneme vás, protože k tomu nemáme prostředky. Nemůžeme vás chytit."

PROSINEC 2017

3. prosince. Kostel Všech svatých v Kingstonu na Temži (Kingston upon Thames) uspořádal společnou oslavu narozenin Ježíše a Mohameda."Adventní a vánoční slavnost Milad" byla zaměřena na "oslavu narozenin Proroka Mohameda a očekávání narození Ježíše". Hodinu trvající obřad zahrnoval islámskou modlitbu a následné krájení narozeninového dortu. Významný křesťanský blog "Arcibiskup Cranmer" kritizoval kostel pro nedostatek rozlišení: "Pokaždé, když církev souhlasí s Mohamedem jako 'Prorokem', to znamená, že odmítá ukřižování, popírá vzkříšení Krista a odmítá, že Slovo se stalo tělem a přebývá mezi námi, protože Mohamed popřel všechny tyto zásadní principy křesťanské víry."

5. prosince. Aliou Bah, 28letý migrant z Guineje, který si odpykal dva tresty za sexuální trestné činy, obdržel 110 000 liber (148 000 USD) poté, co byrokratický zmatek způsobil, že strávil ve vězení dalších 21 měsíců. Soudce Madge rozhodl, že Bah má nárok na odškodnění.

6. prosince. Naa'imur Zakariyah Rahman, 20letý bangladéšský Brit, byl obviněn z plánování vraždy premiérky Theresy May. Údajný plán zahrnoval výbuch sebevražedného atentátníka u bezpečnostní brány před Downing Street 10, oficiálním sídlem a kanceláří britské premiérky a následné ubodání premiérky nožem.

6. prosince. Ministr obrany Gavin Williamson pro Daily Mail uvedl , že je připraven pronásledovat zbývajících 270 držitelů britských cestovních pasů, kteří odcestovali do Sýrie a Iráku, aby bojovali v řadách Islámského státu a použít proti nim i letecké údery. "Nevěřím, že by někdo z teroristů, ať už pocházejí odtud, nebo z některé jiné země, dostal někdy povolení ke vstupu do této země," řekl. "Měli bychom udělat vše, co můžeme, abychom tuto hrozbu odstranili." Jeho komentáře však vyvolaly pobouření mnoha levicových politiků.

7. prosince. Husnain Rashid, 31letý britský občan z hrabství Lancashire, byl zatčen za povzbuzování džihádistů k útoku na prince George v jeho základní škole. Byl také obviněn, že v řadě šifrovaných zpráv vyzýval k útoku na židovskou komunitu a na britské sportovní stadiony.

7. prosince. Abdourahman Amadeo, 24letý somálský uprchlík, byl odsouzen na devět let do vězení za jeho "zvířecí" pokus znásilnit opilého studenta. Amadeo, který se narodil v Somálsku, uprchl do Itálie. Po získání italského občanství se přestěhoval do Británie.

14. prosince. Britská vláda odmítla uvést, jestli by rozhovory s lidmi o křesťanství mohly být zločinem z nenávisti. Lord Pearson z Rannochu prohlásil , že když nastolil tuto otázku ve Sněmovně lordů, vláda nedokázala jasně uvést, zda by křesťané mohli být stíháni jen proto, že se přihlásí ke své víře. Během rozhovoru na rozhlasové stanici Premier Christian Radio lord Pearson prohlásil, že odmítnutí tento problém komentovat bylo "naprosto unikátní" a "velmi znepokojující". Řekl také, že existuje dvojí metr toho, jak se v křesťanství a islámu posuzují zločiny z nenávisti: "Můžete říkat, co chcete o porodu Panny Marie, o zázracích a vzkříšení Ježíše Krista, ale jakmile se zeptáte, zda je islám skutečně náboženstvím míru, jak to o sobě tvrdí, vypukne peklo."

16. prosince. Mohamed Qoomaall, 72letý somálský uprchlík, byl odsouzen k 15 měsícům vězení za zpronevěru 39 000 liber (52 000 USD) poté, co se tajně vrátil do své vlasti, protože mu "chybělo slunce". Qoomaall padělal na svém britském cestovním pasu imigrační razítko a dva a půl roku mu byly zasílány platby důchodového pojištění, zatím co jeho kamarád si užíval bezplatného pobytu v jeho domě, jehož nájemné bylo placeno ze státního rozpočtu.

19. prosince. Čtyři muži byli zatčeni při raziích v hrabstvích South Yorkshire a Derbyshire kvůli podezření, že bezprostředně plánují džihádistický útok.

20. prosince. Mohammed Awan, 24letý bratr islámského sebevražedného atentátníka, byl odsouzen na deset let do vězení za teroristické trestné činy.

21. prosince. Parlamentní skupina britských muslimů ze všech politických stran a z obou komor parlamentu, to je z Dolní sněmovny i Sněmovny lordů, vydala zprávu "Velmi veselé muslimské Vánoce", apelující na "humanitu" muslimů během Vánoc.

22. prosinec. Bradfordský radní Arshad Hussain varoval , že v "tomto městě existuje mnoho oblastí", kam se lidé v závislosti na svém etnickém původu bojí jít. Tuto poznámku učinil poté, co"asijští" mládenci zaútočili na tři hospody ve městě. "Byly to jediné bílé podniky v oblasti," prohlásil. "Žádné asijské podniky nebyly napadeny, zaměřili se pouze na bílé.... V tomto městě je spousta míst, kam se bílí lidé bojí jít, aby se jim něco nestalo. Myslím, že se řítíme do katastrofy."

22. prosince. Skotský ministr pro mezinárodní rozvoj a Evropu Alasdair Allan slíbil, že v zimních měsících uvolní téměř 400 000 liber (535 000 USD) a bude tak financovat 23 akcí etnických menšin. Popsal je jako "klíčová data v našem národním kalendáři" a prohlásil, že "vzrušující a různorodý" program by měl pomoci Skotům "oslavit v zimních měsících všechno skvělé v naší zemi". Ani jedna z těchto událostí však neměla jakoukoliv souvislost s Vánocemi.

23. prosince. Kostel sv. Thomase Wernetha v Oldhamu oznámil , že odstraní své lavice, aby poskytl prostor pro akce místní muslimské komunity. Kostel se nachází v "převážně muslimském" prostoru. Vikář Nick Andrewes prohlásil, že chtěl pouze "přivítat" větší počet lidí.

28. prosince. Podle výsledku inspekce, který unikl do deníku The Times, Metropolitní policie (Met Police) v Londýně, od doby kdy v minulém roce našlo oficiální vyšetřování celou řadu systémových nedostatků, nijak nezlepšila ochranu dětí ohrožených sexuálním zneužíváním a znásilňováním. Metropolitní policie pochybila při zpracování 90 % případů ochrany dětí.

29. prosince. Rozsáhlé oblasti východního, severního a jižního Londýna byly kvůli epidemii útoků kyselinou prohlášeny řidiči za "no-go zóny". Podle labouristického poslance Stephena Timmse připadá v Londýně na jednoho obyvatele více útoků kyselinou, než v kterémkoli jiném městě na světě.

31. prosince. Ministr bezpečnosti Ben Wallace obvinil internetové giganty, včetně Facebooku, Googlu a YouTube, že " bezohledně profitují" na obrovských nákladech státu tím, že nepomáhají bezpečnostním službám při identifikaci džihádistů a nepotlačují na internetu extremismus. V rozhovoru s The Sunday Times Wallace uvedl, že internet se stal " anarchickým násilným prostorem" , který je ovládán džihádisty a nepřátelskými státy, které ohrožují Spojené království: " To mě v noci budí ze sna. Jsme mnohem zranitelnější, než kdykoli v posledních 100 letech."

Soeren Kern je vedoucí spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: