EpShark

Nouzový stav je spíš ohrožující stav

3. 12. 2020



Můžete spáchat trestný čin, ani se nenadějete.

Jednoznačně. Prodloužení, hladce prošlé Poslaneckou sněmovnou, vybízí k politologickým či snad ústavně právním úvahám, ale o nich to pro běžného občana nebude. Důležité jsou dvě souvislosti: Přísné zákazy zasahující do ústavních práv jsou vydávány mimo sbírku zákonů, úřednicky nahodilým způsobem ze dne na den. Současně suspendují spolu s existencí nouzového stavu jiné skutečné zákonné příkazy a zákazy, aniž by kdokoliv pořádně věděl jaké.

Jednoho dne se podle toho právního guláše bude soudit. Co na to základní právní zásady? Platí, že Iura novi curia, aneb Soud zná právo. Tak vsadím se o cokoliv, že 95 procent soudců vůbec neví, co platí, který den, které příkazy neplatí a co je povoleno a zakázáno. Co třeba reklamace spotřebitele na kolo zakoupené v době zákazu otevření obchodu v takovém obchodě? Jde o platné právní jednání? Nebo — je reklamace uplatněna včas, když žádná provozovna není otevřená a vy jste v karanténě, takže nikam nesmíte? Ale internet máte? To jsou příklady pro zahřátí.

Neznalost zákona neomlouvá. Bezva, krást se nemá, to ví každý. Ale porušujete nějaký příkaz, když nemáte internet, žijete pod mostem a nic o tom příkazu nevíte? Ve sbírce zákonů nevyšel… Nebo je vám 65 a taky nemáte internet, jen tlačítkový telefon a zprávy od sousedů? Hlavně u zvyšování trestních sazeb za kdeco v důsledku nouzového stavu to bude lahůdka, jak ukázalo jaro.

Do třetice dvojice legitimního očekávání a princip předvídatelnosti práva. Chození bez roušky je „asi“ jen přestupek. Ale co když bez roušky nabouráte, protože v autě ji nemusíte mít, a to pět minut po zákazu vycházení cestou od nemocné maminky asi 500 metrů od domova? Vyběhnete ven a cestou potkáte pět lidí venčících psy. Jeden se nakazí a umře na covid-19. A jsme u trestného činu šíření nakažlivé nemoci nebo rovnou u zabití. Policie a státní zastupitelství jsou velmi kreativní. Otázky jsou hned na stole. Co legitimně očekáváte, že platí? Co jste schopni předvídat, že platí? Který zákaz platil od pondělí a který od středy? Co když jste nakazili jiného, který porušoval zákaz vycházení? Tresty jsou dva až osm let a když se vám „zadaří“, tak až 15 let.

Dobře vím, jak se hájit, a co mi každý řekne, že se to tak nestane. No nestane, to by mohlo vyprávět lidí vláčených roky po soudech…

Takže nouzový stav je spíše ohrožující stav, s tím by měl každý počítat. Milá zpráva nakonec: Pro opatrovnické soudy chystá vývoj v rodinách pěknou dávku sporů. Pak přijde třetí či čtvrtá vlna, v lednu, na jaře… Takže pro civilní oddělení soudů, sociálku, advokáty, přestupkové komise a občas i policii je náplň práce zaručena. A mít práci, to je velká hodnota. Alespoň tak nám to každý politik říká. Tak jsem šťastný za sebe i všechny zmíněné.

Autor je advokátem, členem prezidia Unie obhájců, partnerem kanceláře Moreno Vlk & Asociados a členem odvolací kárné komise České advokátní komory.

Info.cz

Václav Vlk neviditelnypes.lidovky.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: