EpShark

Nástup novodobého lynče

8. 4. 2020



Policisté, celníci či vojáci kvůli tomu, že následují „primární zákony“ (a bohužel často jedno jaké), tak nejčastěji podléhají při změně systému, režimu, či velké krizi názorům zplyňovačů. Jsou to často poslušní vynucovatelé jakýchkoliv nových zákonů v první linii.

Zplynovači

Před více než tři čtvrtě rokem jsem napsal jeden z mých nejklíčovějších článků „Institucionalizované zbavování se individuální morální odpovědnosti“, kde jsem popsal, že v každé době a v každé společnosti existuje jistá sorta lidí, která „vzorně“ následuje v dané době platné zákony a právě aktuální ideologii. Ztrácejíce při tom schopnost vnitřní sebereflexe a morálky. Neuvažujíce nad tím, zda daný zákon dává nebo nedává smysl, nezamýšlející se nad tím, zda dané pravidlo ubližuje nějakým lidem (způsobuje „collateral damage“) a už vůbec neřešící, zda je reálně efektivní nebo ne.

Toto je typ gardistů, kteří v souladu se státním nařízením nakládali Židy do vagónů, dávali je do pece, později jako pohraničníci v souladu se zákonem stříleli lidi na útěku do svobodnějších zemí nebo jako StBáci v rámci záchrany republiky bonzovali a ničili životy množství nevinných lidí.

Nazvěme je jednoduše —  zplynovači.

  • Zplynovači nevymřeli. Zplynovači jen čekali na systém, ve kterém je opět bude slyšet. Ve kterém budou opět důležití a viditelní.
  • Poznáte je jednoduše — na otázku „proč?“ jsou zvyklí odpovědět „protože zákon“.
  • Zplynovači nemají rádi deviace, proto rádi bonzují toho, kdo „nezapadá“. Argumentují přitom, že „všichni jsme si přece rovni!“ pletouce si slovo „rovný“ se slovem „stejný“.
  • Zplynovači jsou velmi flexibilní. Pokud děláte něco, co ještě včera bylo legální, ale dnes už není, tak budou první, kteří vám řeknou, že máme nový zákon, který je třeba respektovat.
  • Zplynovači jsou experti v postracionalizovaní jakéhokoli nesmyslného zákona (jinak by ho samozřejmě nemohli veřejně vzorně následovat). Jsou přesvědčeni o tom, že jakýkoli zákon musí být vždy ve prospěch lidí.
  • Zplynovači totiž milují veřejný zájem. Jejich předchůdci už vědí, že v jeho jménu se totiž vraždí nejsnáze.

Pandemie COVID-19 způsobila na Slovensku i v Čechách urychlené schválení různých nových drastických zákonů. Nevíme, zda vydání se „čínskou cestou“ je to nejsprávnější, protože existuje množství jiných vyspělých zemí jako Jižní Korea nebo Švédsko, které se vydaly cestou „Laissez-Faire“ a odmítli drakonické restrikce do svých životů. Přičemž riziko samotné nákazy ani náhodou nepodceňují, pečlivě chrání nejvíce ohrožené občany a situaci očividně dobře zvládají.

Přesto zplynovači už nyní vědí, že současně schválené drastické zákony jsou správné a je třeba je poctivě vynucovat.

Nenávist vůči lidem, co cestují

Nejdříve jsem si všiml zvýšené nenávisti vůči lidem, kteří cestují („lidí s cestovatelskou anamnézou“). Chápu, že tito lidé mohou představovat zvýšenou pravděpodobnost nákazy, ale chovat se k nim jako k lidskému hnoji je fakt příliš. Přikládám pár snapshotů jak vypadalo „vítání“ Slovenských krajanů ze Španělska na Slovensku.

posty.jpg (72,900 kiB)

Stát na tom není o nic lépe — neprojevuje větší vstřícnost k všem Slovákům ze zahraničí, kteří by se chtěli vrátit. Přikládám veřejný status Rada Ondrejička:

posty2.jpg (110,568 kiB)

Nikdo z mých kamarádů, Slováků žijících v zahraničí, nemá chuť ani motivaci se za současných okolností vrátit na Slovensko (včetně mě).

Nenávist za porušování nesmyslných zákonů

Minulý týden schválili na Slovensku špehovací legislativu, která státu dává možnost sledovat všechny občany bez soudního příkazu. Osobně si myslím, že daná legislativa nejenže bude neúčinná (dá se totiž triviálně obejít tím, že si necháte doma telefon nebo použijete anonymní SIM kartu), ale podle mě je pravděpodobnější, že díky ní dojde k reálnému zneužití citlivých údajů o poloze všech občanů ze strany státu. A to buď přímo ze strany interních zaměstnanců Úřadu veřejného zdravotnictví, kteří budou obětí korupce, tak ze strany případných hackerů, kteří mohou hackovat další nové servery, kde tyto informace budou uloženy.

Tento týden jsem během 2 dnů poslal na Slovensko 30 českých anonymních SIM karet kamarádům, kteří mají vážné obavy o své soukromí v budoucnosti. Velké množství z nich jsou novináři, pro jejichž ochranu jejich soukromí je kriticky důležitá a kteří mají reálné negativní zkušenosti s tím, jak je Kočner využitím zkorumpovaných státních instituci sledoval. Mají tedy bezprostřední zkušenost se zneužitím státního špehování, jehož byli sami obětí a vědí, že státním institucím jako policie nebo SIS nelze věřit.

Přesto jsem byl na sociálních sítích překvapen množstvím negativních reakcí, že tímto způsobem jim umožňuji obcházet nový zákon a vyhýbat se státem vynucované karanténě. A to od lidí, kteří nemají vůbec páru o tom, zda schválená špehovací legislativa bude reálně efektivní, či o tom, jak tato legislativa může být masivně v budoucnu zneužita. A samozřejmě ani o tom, že množství těchto novinářů se v minulosti už stalo obětí zneužití státního špehování.

Zákaz prodeje respirátorů je další stupidní zákaz, který ohrožuje nejvíce ohrožené skupiny obyvatelstva (lidi nemocné na astma, staré lidi atd.). Důvod zákazu je takový, že respirátory chrání pouze jejich uživatele, ne ostatní. Místo toho, aby se lidem jednoduše vysvětlilo, že když mají respirátory s filtrem, tak jej stačí přelepit nebo, že je třeba nosit respirátor spolu s rouškou, tak je pro jistotu zakažme prodávat všem!

Ministr zdravotnictví Krajči je totálně nekompetentní, když znemožňuje nejvíce ohroženým skupinám obyvatelstva koupit si takový účinný respirátor, pokud se cítí skutečně ohroženi. A také šíří nesmysly, že ochranné roušky chrání na 100 %. Když je to skutečně pravda, tak proč je potom nepoužívají zdravotníci v první linii?

Současně ministr žádá všechny, aby respirátory nazbyt věnovali složkám státu. Protože prodej respirátorů na Slovensku bude zakázán, znamená to, že ceny respirátorů na černém trhu půjdou výrazně nahoru. Státní složky, které disponují respirátory (například od dobrovolných dárců) začnou s nimi na černém trhu kšeftovat a vznikne další respirátorová mafie napojená přímo na státní složky. Toto riziko si dokonce uvědomuje i samotný ministr zdravotnictví slovy „to nechci, aby se dělo“ (což samozřejmě neznamená, že se to dít nebude, protože jsou tam jasné ekonomické motivy).

Pokud začneme po zákazu respirátorů na Slovensku posílat je z Čech pro lidi, kteří je skutečně potřebují a pokládají se za ohroženou rizikovou část obyvatelstva (podobně jako se vnímají novináři se svým soukromím a proto potřebují anonymní SIM karty), tak se určitě najde množství proaktivních zplynovačů, kteří mi vyhodí na oči, že tím obcházím zákon, protože poskytuji běžným lidem zakázané respirátory. A tím automaticky ohrožuji všechny ostatní, neboť je určitě nebudou používat spolu s rouškou (podotýkám, že toto je výstup postracionalizácie zplynovačů, neboť v téměř všech jiných zemích jsou minimálně FFP2 respirátory povoleny a nikdo s tím nemá problém).

Zplynovači si totiž vždy najdou důvod, proč jakýkoliv nesmyslný zákon dává smysl a proč za něj musí bojovat.

Slováci jsou blbí, proto potřebujeme restriktivní zákony

Nejčastější argumentace, kterou poslouchám od inteligentních lidí na obhajobu zavedení uvedených omezujících zákonů (například špehovací legislativy umožňující přístup k poloze obyvatelstva bez soudního příkazu, zákaz prodeje respirátorů atd.) je, že lidé na Slovensku jsou blbí a proto potřebujeme restriktivní zákony. Obvykle to dostávám jako automatickou odpověď, když začnu popisovat situaci v Jižní Koreji, Švédsku nebo ve Švýcarsku (a toto se netýká jen současné situace, ale prakticky čehokoliv — například ve Švýcarsku v referendech hlasují běžně o výši daní, Slováci jsou „ale příliš blbí“ a proto mají tuto možnost rovnou zakázanou v Ústavu — viz článek 93).

Problém je, že když „blbost Slováků“ budeme řešit restriktivními zákony a opatřeními, tak nikdy nezačnou být více inteligentní a hlavně více zodpovědní. Nikdy se neposunou na úroveň Švýcarska, kde v referendu si sem tam dobrovolně odhlašují i ​​zvýšení daní (tím nechci samozřejmě tvrdit, že vyšší daně jsou lepší než nižší).

Reakce formou restriktivních zákonů kvůli tomu, že obyvatelstvo je „blbé“ má jeden velmi vážný negativní efekt. A to se jmenuje „collateral damage“, což znamená, že velké množství nevinných lidí díky tomu bude trpět nebo bude kriminalizováno.

Například teď, kdybych na Slovensku začal prodávat anonymní SIM karty, protože si reálně myslím, že to zvyšuje soukromí občanů, které je speciálně v dobách nové špehovací legislativy reálně ohroženo nebo kvalitní respirátory, protože si reálně myslím, že je ohroženo zdraví rizikové skupiny obyvatelstva, tak mě rovnou budou kriminalizovat (v lepším případě penalizovat).

Je to podle Vás správně?

Pokud odpovíte na tuto otázku „Ale takový je nyní zákon!“ tak jste se právě zařadili do kategorie zplynovačů.

Zplynovači v řadách policie

Policisté, celníci či vojáci kvůli tomu, že následují „primární zákony“ (a bohužel často jedno jaké), tak nejčastěji podléhají při změně systému, režimu, či velké krizi názorům zplynovačů. Jsou to často poslušní vynucovatelé jakýchkoliv nových zákonů v první linii. Kvůli časté absenci jejich vnitřní sebereflexe a morálky, která je nad zákon, je vnitřně nerespektuji (i když navenek musí, neboť „mě zastřelí“). Tomuto fenoménu jsem se v minulosti věnoval v mých článcích „Binární vnímání etiky“ a „Kořeny mé policejní fobie“.

Policejní zplynovači obzvláště v dnešní těžké době se „probouzejí“ a srší hyperaktivitou. Níže uvedené průzkumná video získané dronem policie z Derbyshire poukazuje na „nezodpovědné občany“, kteří si dovolili jít sami na procházku do přírody! Už nikdo neřeší to, že tam šli sami, že s nikým neinteragovali a nikoho neohrožovali. Ani to, že samotní lékaři hovoří o tom, že osamocené procházky v přírodě jsou také nyní důležité pro zdraví.

 Policejní zplynovači ale jasně vědí, že všichni „odpovědní občané“ nikam nejdou a musí sedět doma. Co na tom, že přímo oni „policie z Derbyshire“ si i v době pandemie organizují společné pikniky se šišou.

zplynovaci.jpeg (101,331 kiB)

Titíž zplynovací, kteří ještě před pár měsíci vám jako muslimské ženě zakazovali a znemožňovali zahalení obličeje (buď burkou nebo hidžábem), tak nyní jsou schopni vás dokopat za to, že si ji nezahalují rouškou.

Chápu, že rouška je v dnešní době velmi důležité (já osobní nosím FFP3 respirátory s rouškou), ale fyzicky útočit na ty, kteří je nemají, je skutečně projevem necivilizovanosti.

Nezávisle na tom, zda reakce Pardubické policie byla nebo nebyla v tomto videu přiměřená (vypadá, že ten muž je mentálně retardovaný), tak bych video na místě policie určitě nezveřejnil pod názvem „ZÁKROK PROTI MUŽI BEZ ROUŠKY“ (ale spíše jako „zákrok proti agresivnímu opilému muži“). Jinak to fakt evokuje, že když nemáte roušku, tak vás čeká takové policejní násilí.

Bez policistů, kteří vzorně následují zákon a kriminalizují všechny neposlušné občany, bychom ale současnou krizovou situaci nedokázali vyřešit!

Argumentoval by nejeden občan snažící se postracionalizovat jejich agresivní chování.

To právě že neumíme. To si jen myslíme. Možná se více osvědčí liberálnější jihokorejský či švédský model.

Dokud to ale nevíme, tak bychom měli mít neustále na zřeteli obrovské množství nevinných obětí nových drastických zákonů, které jsme zavedli a zavádíme.

Neboť se snadno může stát, že naše pandemická krize bude mít větší „collateral damage“ než jakákoliv válka s kobercovými nálety.

A hlavně pozor na zplynovače!

Píše pan Pavol Lupták na slovenském MenejŠtátu.sk

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: