EpShark

Íránci volají po svobodě

3. 1. 2018



Trump je na straně protestujících na rozdíl od Obamy.

Iránský režim čelí nejzávažnější hrozbě masových protestů v ulicích od neúspěšné Zelené revoluce v roce 2009. To, co začalo jako rozptýlené protesty kvůli nezaměstnanosti, rostoucím cenám potravin, nákladných vojenských dobrodružství a korupce, se změnilo v rozsáhlý hněv proti teokracii země a proti jeho nejvyššímu vůdci Ayatolláhovi Aliho Chameneímu. Zatímco iránský prezident Hassan Rouhani volal po klidu a tvrdil, že lidé mají právo protestovat podle íránské ústavy, policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům, někteří z policistů údajně slyšeli zpívání"smrt diktátorovi" a "smrt Khamenímu","nechceme Islámskou republiku," a "duchovní by se měli ztratit." Počet obětí spojených s nepokoji se údajně zvýšil na nejméně 13, včetně smrti jednoho policisty. Množství zatčení je ve stovkách. Režim se pokusil zmařit komunikaci mezi organizátory protestů tím, že zablokoval přístup k internetu a oblíbeným aplikacím pro zasílání zpráv, jako je například Telegram.

Bývalý prezident Barack Obama se v roce 2009 obrátil zády k demonstrantům během Zelené revoluce, aby si zajistil přízeň íránského režimu a připravil cestu pro katastrofální jadernou dohodu, kterou jeho administrativa sjednala s iránskými vůdci o několik let později. V důsledku této dohody Irán obdržel úlevu od sankcí a tvrdou hotovost. Nicméně pokračoval v zavádění balistických raket v rozporu s usnesením Rady bezpečnosti OSN, které schválilo dohodu. A nadále pokračuje ve financování Hizballáhu a dalších teroristických organizací, přičemž popírá svému vlastnímu lidu ekonomické výhody, které měly pocházet ze zrušení sankcí. Iránská míra nezaměstnanosti je nyní horší - přes 12 procent - než tomu bylo před dvěma lety, kdy začalo sankční opatření. Inflace se v červnu 2016 zvýšila z 6,8% na přibližně 9.6% dnes. Hospodářská situace jde zřetelně špatným směrem, a to díky špatnému řízení země a rozkrádání potřebných zdrojů íránským režimem. Není divu, že lidé jsou naštvaní.

Prezident Trump je na straně lidí, na rozdíl od Obamy. "Velký iránský lid byl po mnoho let utlačován," vysvětlil, když se protesty rozrůstali. "Jsou hladoví po jídle a chtějí svobodu. Spolu s lidskými právy je bohatství Íránu rozkrádáno. ČAS NA ZMĚNU!" Upozornil režim, že "svět se dívá!" Jasně rozlišuje mezi plnou podporou iránskému národu a neústupnou opozicí vůči utlačujícímu režimu. Prezident Trump tweetnul, že " kromě obrovské vojenské moci Spojených Států ... Iránští lidé jsou to, čeho se jejich vůdci nejvíce bojí ... "

Velvyslankyně USA u OSN Nikki Haley vydala prohlášení vyjadřující soustrast s "dlouho utlačovaným íránským lidem", který"bude vyslyšen" a modlí se, že "svoboda a lidská práva zvítězí."

Prezident Trump slíbil v nedávno zveřejněném dokumentu o strategii národní bezpečnosti, kde zdůrazňuje, že se snaží"zabránit iránskému režimu všemi cestami získat jadernou zbraň", "neutralizovat zločinecké aktivity Íránu v tomto regionu" a potlačit Iránem podporovanou teroristickou skupinu, Hizballáh. Odmítl znovu potvrdit dodržování jaderné dohody s Íránem a vyslovil naději pro další sankce. Vzhledem k tomu, že naši spojenci v západní Evropě dávají přednost uklidňující politice Obamy, prezident Trump se obrací na další země, které se cítí ohroženy Íránem, především na Izrael a nabízí spolupráci.

Před několika dny bylo oznámeno, že Trumpova vláda vstoupila do tajného memoranda o porozumění s Izraelem, aby vytvořila společnou strategii proti mnoha hrozbám íránského režimu. Mezi tyto hrozby patří íránské jaderné ambice, raketový program, expanze v Sýrii a jeho teroristický zástupce Hizballáh.

Existuje také zpráva v kuvajtských novinách al-Jarida , citovaná médiem Times of Israel , že Trumpova vláda dala Izraelu povolení, aby se zaměřili na atentát na Qassem Soleimaniho, velitele vojenské jednotky íránského režimu Quds Force. Quds Force je pobočka íránských revolučních gard, která vyváží své násilí a destabilizaci po celém světě. Qassem Soleimani má na ruce americkou krev.

Porovnejte realistický přístup Trumpovy administrativy k hegemonickým ambicím iránského režimu s politikou Obamovy administrativy, která si měla Iránský režim usmířit, aby zajistila jadernou dohodu s Íránem. Například ignoroval Iránem podporovanému teroristickému Hizballáhu několik miliardové kriminální podnikání, kterým financoval své teroristické útoky.

„Ve svém odhodlání zajistit jadernou dohodu s Íránem, Obamova administrativa se odvrátila od ambiciózní donucovací kampaně zaměřenou potlačit obchodování s drogami Iránem podporovanou teroristickou skupinou Hizballáh, i když prodával kokain do Spojených států,“ podle Politico, který provedl rozsáhlé šetření, Obamova administrativa se údajně snažila usilovat o sblížení s tím, čím se hloupě domnívala, že jsou to "umírněnější" prvky Hizballáhu, stejně jako se to snažila s muslimským bratrstvem. Ačkoli někteří Obamovi úředníci se snažili pošpinit report Politico, Katherine Bauer v únoru prohlásila před komisí pro mezinárodní vztahy, že "pod vedením Obamy ... toto vyšetřování [Hizballáhu] bylo potlačeno strachem z ohrožení jaderné dohody."

Íránský režim už v Bílém domě nemá paty. Možná to je důvod, proč iránský prezident Rouhani v neděli křičel, že prezident Trump "neustále vytváří problémy pro nás, a pro iránský národ", od té doby, co vstoupil do Bílého domu. Rouhani si plete svůj diktátorský režim s íránským národem a jeho lidmi. Prezident Trump je odhodlán způsobit režimu co nejvíce problémů, doufat, že bude zvrhnout zevnitř a zároveň pomáhat iránskému lidu jakýmkoli způsobem, aby jim mohl zajistit svobodu.

Joseph Klein

Z anglického originálu přeložil Mike

Zdroj: Frontpage mag




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: