EpShark

Popotahování Kobliháře

14. 10. 2019



Pravděpodobně podle očekávání bylo zastaveno trestní stíhání předsedy vlády Babiše pro spáchání dotačního podvodu. Celá řada lidí je z toho smutných, protože už v duchu viděli Babiše v teplákách, a já se pokusím rozjasnit jejich tváře touto krátkou úvahou na téma nezávislosti justice.

Osobně jsem rozhodnutí o zastavení trestního stíhání uvítal, nezávisle na osobě podezřelého. To podezření byla totiž hrozná sračka. Žádný zákon nezakazuje, aby ze sebe velká firma nevydělila malou firmu. Žádný zákon nezakazuje, aby jeden člověk byl v řídících orgánech velké i malé firmy zároveň. Žádný zákon tehdy nezakazoval, aby se malá firma ucházela o dotace, naopak, v evropském dotačním komunismu je to krajně žádoucí. Žádný zákon nezakazuje, aby starej estébáckej zmrd dal akcie svým dětem, „aby se naučily podnikat“, jakkoli divně to zní. Bylo by to všechno možná trestné, kdyby vyplynulo najevo, že se jednalo o účelové jednání, a prokázat něco podobného bez spolupráce podezřelých je nemožné, takže není divu, že státní spravedlnost musela kapitulovat.

Tenhle právní nesmysl musel někdy skončit. Státnímu zástupci se celá kauza hroutila pod rukama a „změnit právní názor“ byla pravděpodobně nejlepší možnost, jak z celé bryndy vybřednout, protože u soudu by to pravděpodobně byl totální sestřel za přítomnosti médií a veřejnosti. Podle mně se státní zástupce zachoval správně a mělo by to tak dělat víc státních zástupců. Oni často dělají pravý opak, snaží se dosáhnout soudního projednání, i když dobře ví, že kauza je neudržitelná a důkazy jsou šrot. Hrnou to dopředu za pomoci médií doslova přes mrtvoly, aby nemuseli přiznat chybu, protože to pro ně není psychicky komfortní a zhoršuje to mediální obraz státních zástupců. To je přesně ten moment, kdy vznikají nespravedlivé posudky založené na posudcích fake znalců a větách typu „soud neuvěřil“, tedy různí ti Lacinové, Nečesaní, Kramní a podobně.

Celé „popotahování“ Babiše byl jeden velký trik na veřejnost. Fungovalo jako velký tlustý strom, který bránil ve výhledu na les, a to čtyři roky. Například abychom neviděli bezprecedentní posilování státní moci a upevňování vlivu deep state na demokratické instituce. Také proto, že tím určitá část establishmentu držela Bábu v šachu za pomoci „čtvrté moci ve státě“, protože kdyby byl obviněný nebo dokonce odsouzený, mohlo by to být pro jeho politiku fatální. Osobně si myslím, že ho takhle držela na háku sociální demokracie, která jak známo je silně propojena s čtvrtou mocí ve státě, tedy klikou policajtů a státních zástupců. Někdy říkám ČSSD „policejní strana“. Babišovi se v tomto okamžiku vymstilo, že se mu nepovedlo ovládnutí policie ani vytvoření alternativní „Šlachtopolicie“ a tohoto slabého místa začala jeho opozice využívat.

Pan premiér si alespoň na vlastní kůži vyzkoušel to, co si vyzkoušelo už tolik občanů, totiž jaké to je, když si na ně zasedne „ruka zákona“ v kombinaci se zlovolnými médii. Případně jaké to je, když na někoho „zakleknou“, jako zaklekávala Babišova finanční správa na různé subjekty pomocí svinstev jako zajišťovací příkazy, které si prohlasovalo ANO a ČSSD.

Pochybuji, že by to v něm vyvolalo nějakou zjevnou sebereflexi a ovlivnilo to nějak jeho postoje a nekonečný apetit jeho administrativy za něco odstíhat úplně všechny. Na druhé straně, tohle se nemůže na člověku nepodepsat, a ani Babiš z toho nevyšel beze škod. Stačí si vzpomenout na „odklizení“ mladého Andyho do sanatoria doktorky Protopopové a potom na Krym. Ta farma ho nakonec přišla kurevsky draho. Snad to bude lekcí pro někoho jiného, když už ne pro Babiše, třeba pro vnímavější jedince v establishmentu, že ani oni nevědí dne ani hodiny, kdy na ně někdo vychrstne kýbl sraček a vytáhne na ně jejich minulé hříchy, a přizpůsobí tomu svoji každodenní praxi při cpaní obyvatelstva do lisu.

Větší počet občanů si nyní pokládá otázku, jak moc nezávislá justice je. Babiš totiž vyslovil svého času hypotézu, že v Kocourkově si trestní stíhání lze objednat. Bába neřekl nic nového, řekl jen to, co poměrně dost lidí vědělo a ještě víc tušilo. Sem tam to v mediálním prostoru zaznělo, ale když to řekne předseda vlády a následně osoba, která se potom za podivných okolností stane ministryní spravedlnosti, tak je oheň na střeše.

Samozřejmě že se to děje. Cílem takových stíhání není někoho dostat do tepláků, ale „popotahovat“ ho, donutit ho několik let věnovat se něčemu jinému než co dělal doposud, utrácet peníze za advokáty a přitom roste pravděpodobnost, že popotahovaný subjekt udělá nějakou blbost, něco plácne do telefonu, selžou mu nervy a spáchá nějaký skutečný trestný čin. Rozpadne se mu rodina, selže zdraví nebo se dá na chlast. Jeho společenskému postavení škodí, že „je vyšetřován policií“, protože buřtožrouti nedělají žádný rozdíl mezi „vyšetřovaný“, „obviněný“ a „vinen“, prostě „má oplétačky se zákonem“. V důsledku „vyšetřování“ tak často vznikne něco jako náhradní trest bez soudu. Babiš nejspíš dobře věděl, o čem mluví a jak funguje tohle „zaklekávání“, kterým čtvrtá moc ve státě likviduje mocenské oponenty.

Babišova věta o možnosti objednat si trestní stíhání zasáhla čtvrtou moc ve státě na citlivém místě a jí nakloněná média stvořila toho dne novou církev. Má dvě přikázání. První zní „justice je nezávislá“ a druhé „kdo zpochybňuje rozhodnutí nezávislé justice, není demokrat“. Pravý demokrat se tak poznal podle toho, že nekriticky věřil všemu, co z klientelismem prolezlé a státem ovlivňované postkomunistické justice vypadne, jedno jaká sračka to je, a když má nějaké pochybnosti a veřejně je ventiluje, tak je málo demokrat a patří do pekla, protože zpochybňuje státní zástupce a policisty, kteří jsou jak známo ztělesněné dobrodiní.

No a tak by mě zajímalo, jak to bude s církví teď. Po čtyřech letech je nyní trestní stíhání prominentního podezřelého zastaveno, sice na základě poměrně nepřesvědčivé argumentace a rozhodnutí, které někde v polovině otočí úplně jiným směrem, než jakým začalo, aby dospělo k závěru, ke kterému mělo dospět už na začátku. Nicméně pravomocně zastaveno je, a pokud nejvyšší státní zástupce v následujících 90 dnech nic neudělá, tak taky takové zůstane. Takže jak to teda je teď? Už neplatí, že justice je nezávislá a komu se její rozhodovací praxe nelíbí, ten není dost demokrat?

To zas bude na Letné veselo.

Je to všechno dokonale absurdní. Lidi jsou z toho už úplně zmagořený a ztratili soudnost. Už jim ani nedochází, že pachatelem trestného činu se člověk stává jeho spácháním nebo že estébák Babiš vůbec nikdy neměl zastávat žádné veřejné funkce. Jsem si jistý, že Babišovi nelze prokázat trestný čin, ale fakt si odteď začneme myslet, že způsob financování jeho projektu byl čistý a z morálního hlediska přijatelný? Jak se žije jeho příznivcům s tím, že na jedné straně denně verbálně, svými postoji a voličskými hlasy podporují někoho, kdo buzeruje spolu se svou úřednickou mafií celý národ s účtenkama, a na straně druhé je sám součástí takových transakcí, které možná nejsou striktně nezákonné, ale přinejmenším podezřelé?

Pro zajímavost, Babiš a spol. byli stíháni pro podezření ze spáchání trestných činů dotačního podvodu (§ 212 trestního zákoníku) a poškození finančních zájmů Evropské unie (§ 260 trestního zákoníku) ve zločinném spolčení (§ 89 odst. 17 dřívějšího trestního zákona). Tohle všechno pokládám za pseudotrestné pseudočiny, jejich skutkové podstaty by vůbec neexistovaly, kdyby neexistoval evropský dotační socialismus. Pokud tedy chcete spravedlnost a nechcete další dotační podvody, pošlete EU i s jejím dotačním dobrodiním k ledu, nebudeme se pak muset dívat na to, jak její úředníci chudým berou a estébáckým oligarchům dávají.

Psal 23. 9. 2019 D-FENS na dfens-cz.com

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: