EpShark

Manipulátoři.cz sami manipulují nejvíc

25. 4. 2019



INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ: Moderní svazáci. Dříve bonzovali, zda máte vyvěšenou sovětskou vlaječku, dnes kontrolují vyvěšenou vlaječku EU. Manipulátoři…

Podle nové prognózy německé vlády poroste tamní ekonomika letos jen o půl procenta, v příštím roce však o procento a půl. Z toho bychom mohli vyvozovat, že i u nás bude příští rok lépe. Markétě Šichtařové ale připadá, že se před volbami do Evropského parlamentu lže. Lidé si přejí růst a tomu odpovídají i prognózy. Proto čeká, že i naše Ministerstvo financí po volbách výrazně změní výhled k horšímu. Analytička se svou nedávnou kritikou politických neziskovek stala terčem útoků serveru Manipulátoři, které ale vnímá jako stejné typy, které dřív bonzovaly nevyvěšení sovětské vlaječky na prvního máje, nyní obrazně řečeno kontrolují, zda vyvěšujeme vlaječku EU.

Jen letos bude hůř, ale pak už bude zase lépe v Německu a potažmo i v Česku. Dá se takhle číst oznámení německé vlády, podle jejíž nové prognózy se má sice tamní hrubý domácí produkt v letošním roce zvýšit jen o 0,5 procenta místo doposud očekávaného jednoho procenta, ale v příštím roce vláda už čeká oživení a HDP má stoupnout o 1,5 procenta?

Ano, přesně to říká německá prognóza. Já si tím ale nejsem moc jistá. Počátkem roku očekávala německá vláda růst německé ekonomiky o 1,8 procenta. Během prvního kvartálu výhled snížila a čekala jen jednoprocentní růst. Tento týden výhled zase snížila a čeká růst už jen o 0,5 procenta. Pokud bude takto pokračovat dál, tak letos sníží výhled ještě dvakrát a nakonec se asi dopočítá nikoli k růstu, ale poklesu ekonomiky.

A to všechno se týká výhledu jen na pár měsíců vpřed. Jinými slovy, Němci neumí odhadnout výhled na pár měsíců a pokouší se o výhled na příští rok. Takový výhled musí být logicky zatížen větší chybou a je tedy velmi pravděpodobné, že se bude vzdalovat realitě víc než výhled na letošní rok. Jestliže tedy očekávají růst o 1,5 procenta, vůbec z toho neplyne, že ekonomika neporoste o 3 procenta nebo bude v recesi.

Itálie už v recesi je. Už loni jsme říkali, že jsou německé i české odhady nezdravě optimistické, a poslední čísla nám dávají za pravdu. To platí i pro rok 2020. Pokud se Američané nedohodnou s Číňany a bude pokračovat obchodní válka, nebo se dokonce eskaluje, považuji i tento německý výhled za optimistický. Trochu mi to přijde, jako že si řada lidí před volbami do Evropského parlamentu lže do kapsy. Lidé si přejí růst a tomu odpovídají i prognózy. I naše Ministerstvo financí podle mě po volbách výrazně změní výhled k horšímu.

Údiv u některých ekonomů vzbudil krok Ministerstva financí, které v březnu převedlo osmnáct miliard korun, historicky dosud nejvyšší roční částku, z takzvaného privatizačního účtu do příjmů státního rozpočtu, a to ještě nezvykle brzy. Obvykle k přesunu prostředků dochází ve druhé polovině roku při záporném saldu hospodaření systému důchodového pojištění. Jak si tento postup vysvětlujete?

Myslím, že Ministerstvo financí je trochu zděšeno z vývoje státního rozpočtu. Poslední čísla říkají, že je na tom státní pokladna nejhůř od roku 2012. Vláda musí hledat peníze, kde se dá. Nejlogičtější by sice bylo zrušit všechny předvolební dárky jako jízdné zdarma, ale vypadá to celkem trapně jeden rok něco zavést a hned druhý rok to rušit, že? Proto použijí tyto peníze a budou hledat dál. Nyní se jak supi slétávají nad bankami a hledají způsob, jak se dostat na jejich zisky. Čekám, že následovat budou mobilní operátoři a další. A přitom to bylo tak jednoduché: Kdyby vláda poslouchala prognózy, že letos česká ekonomika zpomalí, a proto budou mnohem nižší příjmy rozpočtu, mohla sestavit rozpočet jinak a nemusela teď mít problémy a sahat na poslední rezervy.

Piráti představili konkrétní kroky boje proti daňovým rájům, kvůli kterým ČR přichází o část daňových příjmů. Jejich poslanec a místopředseda Rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík v té souvislosti uvedl, že i Česko je v jedné oblasti daňový ráj, a to v případě osvobození příjmu z prodeje cenných papírů nebo při zrušení podílového fondu. Považujete za správný jejich návrh zdanit příjem z prodeje společnosti prostřednictvím prodeje cenných papírů, které představují podíl v této společnosti, když dosud se z tohoto příjmu neodváděl na daních ani haléř?

Považuji to za velmi nemorální. Je to další zdanění už zdaněných peněz! Majitel firmy musel už platit daně z příjmu právnických osob, tyhle zdaněné peníze opět byly zdaněny daní z dividend, a teď z toho, co majitel vytvořil navzdory všem těm daním, ještě bude platit další daň? Piráti taky mají svou výplatu daněnou několikrát? Ne? Tak jak je může napadnout jiným lidem kázat několikeré zdanění?

Co říkáte na nejnovější vývoj na českém hypotečním trhu, kdy za březen průměrná sazba hypoték spadla nejvýrazněji za poslední čtyři roky? A také tomu, že Česká národní banka ve spolupráci s Ministerstvem financí po pár měsících platnosti omezujících podmínek pro získání hypotéky chystají novelu zákona, která by mohla učinit hypotéky opět dostupnější pro mladé do 36 let, a to tak, že by si mohli sjednat hypotéku až na 100 procent hodnoty zástavy nemovitosti, a navíc by mohli na splátku dluhu vynaložit 50 procent ze svého měsíčního čistého příjmu, což je o pět procentních bodů více než nyní.

Návrh postrádá logiku. Regulace hypoték vznikla proto, aby hypotéky nebyly moc rizikové pro bankovní sektor, a nyní přichází myšlenka, že lidé, kteří nemají dostatečné úspory a příjmy a jsou tedy nejrizikovější, mají dostat podporu, aby se víc zadlužili. V tom případě byla potom předešlá regulace zbytečná. Osobně to vnímám jako diskriminaci „starších“ lidí — tedy lidí nad 36 let. Jsem proti podobným regulacím.

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi vyjádřil značné obavy o nezávislost centrálních bank v jiných zemích, obzvlášť v USA. Šlo o reakci na slova amerického prezidenta Donalda Trumpa, že kdyby Fed dělal svou práci pořádně, což nedělá, tak by HDP rostlo přes čtyři procenta místo tří, a to s téměř žádnou inflací. Trumpovi se především příčí zvyšování úroků, které podle něj podvazují ekonomiku USA, zatímco jemu by vzhledem k tomu, že příští rok bude usilovat o znovuzvolení, vyhovovalo, aby ekonomika jela na maximum. Je vám ekonomicky bližší přístup Fedu, nebo šéfa Bílého domu?

Pokud má centrální banka fungovat dobře, a tedy držet inflaci na uzdě, musí být nezávislá na politicích. Kdykoli a kdekoli začali politici řídit centrální banku, skončilo to špatně. Politik má jiný cíl než centrální banka. Bance jde o nízkou inflaci, politikovi o znovuzvolení. Politik tedy potřebuje nízkou nezaměstnanost. Jenže platí vztah, že čím je nižší nezaměstnanost, tím je vyšší inflace. Já osobně nesouhlasím s politikou Fedu, ale z jiného důvodu než Trump. Mně vadilo pumpování peněz do ekonomiky a hraní si s úrokovou sazbou jak s jojem. Nyní bych určitě sazby nezvyšovala, ale ani bych je nesnižovala, jak chce Trump. Trumpovi nejde o optimální nastavení měnové politiky, jde mu o první haló efekt na trh práce.

Ve volbách do Evropského parlamentu kandiduje i hnutí Vědci pro ČR, které je tak troufalé, že ve svém volebním programu hlásá, že černá je černá, bílá je bílá, pohlaví jsou dvě, muž a žena, a manželství je svazek muže a ženy. Napadlo mě, že jste možná jejich krevní skupina, když jste se pustila do kritiky státu za podporu tzv. neziskovek. Copak vám nevadí, že jste si to tím rozlila u serveru Manipulátoři, jehož zakladatele Petra Nutila dokonce navrhl pirátský poslanec Tomáš Martínek na státní vyznamenání za to, že ve svém volném čase pomáhá vzdělávat společnost a zvyšovat mediální gramotnost populace, aby lidé nepodléhali manipulaci pomocí lživých či zavádějících informací?

O hnutí Vědci pro ČR jsem — přiznám se — dosud nevěděla. Ale jestli je pravdou, co o jejich programu říkáte, tak asi mají pocit, že tu společnosti někdo lže, což absolutně chápu. Já ten pocit mám občas taky. Některé nápady jsou opravdu bláznivé.

O Manipulátorech se dá říct jen to, že manipulují. Sami jsou neziskovkou, nedávno se transformovali do takzvaného spolku, což je jedna z právních forem neziskovky, a patrně právě proto je tolik vytočilo, že kritizuji některé takzvané „politické“ neziskovky.

A že by mi vadilo, že jsem si to u nich rozlila? Nevadí — dneska máte společnost rozštěpenou tak, že pokud máte na něco jasný názor a nejste takový beznázorový sulc, abyste chtěl být zadobře s každým, automaticky tím část lidí naštvete. Manipulátoři mi celkem okatě vkládají do úst věci, které jsem nikdy neřekla, nejspíš jen proto, že nechápou výrokovou logiku. V jejich minulém článku o mně se dopustili tak okatě nelogických vývodů, že jim lidé na Facebooku jejich argumenty vyvraceli. Pro mě to jsou takoví moderní svazáci. Stejné typy, které dřív kontrolovaly a případně bonzovaly, zda máte vyvěšenou na prvního máje sovětskou vlaječku, nyní obrazně řečeno kontrolují, zda máte „vyvěšenou vlaječku EU“. Jejich cílem je dehonestovat lidi s odlišným názorem, nic víc. Tak proč by mi to mělo vadit?

Uvádí paní Markéta Šichtařová pro PL

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: