EpShark

Proč se euro začalo po německých volbách potápět?

6. 10. 2017



Po německých volbách konaných 23. září začalo euro s výrazným poklesem. Proč však došlo k tak silnému pádu společné měny?

Zdá se, že výsledky voleb nepřinášejí dramatické změny. Navzdory ztrátám zůstala Merkelové strana, CDU, největší silou v parlamentu. Merkelová bude i nadále německou kancléřkou. Je pravda, že AfD (alternativa pro Německo) s nacionalistickým i libertariánským křídlem získala velkolepých 12,6% hlasů a poprvé se dostala do parlamentu. Nicméně euroskeptická AfD je zatím na míle daleko k tomu, aby se stala součástí vlády. Všechny ostatní strany ji obviňují z údajného extremismu.

Další německá vláda bude pravděpodobně tvořena koalicí CDU, FDP (svobodnými demokraty) a Zelenými - takzvaná "jamajská koalice", protože dosavadní vládní sociální demokraté (SPD) se nebudou snažit obnovit svou koalici s Merkelovou.

Takže s Merkelovou, staronovou kancléřkou, proč se euro dostalo do tak velkého sestupu po volbách? Odpověď je spojená s projevem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jen dva dny po německých volbách, ve kterých Macron argumentoval ve prospěch nového přerozdělování a centralizace v Evropě. Mezi dalšími návrhy Macron vyzval k zavedení evropské daně z finančních transakcí a k harmonizaci korporátních daní a sbližování v oblasti sociálního zabezpečení v rámci Evropské unie. Mezi jeho etatistické návrhy patří také společný rozpočet pro 19 členů eurozóny, ministerstvo financí eurozóny a případně i nějaké celoevropské zdanění.

Proč Macron počkal se svým projevem až po německých volbách? Odpověď je přímočará. Velká část německého obyvatelstva je proti evropskému centralizovanému superstátu a předávání suverenity Bruselu, jak navrhuje Macron. Kdyby Macron uskutečnil svůj projev před volbami, Merkelová by na to musela reagovat. Pokud by schválila plány navrhované Macronem, pravděpodobně by ztratila mnohem více hlasů. Jak Macron správně očekával odpor německých voličů, raději počkal. Spekuloval o obnovené proevropské koalici SPD s Merkelovou, která by prosazovala jeho agendu. Správně se bál vstupu FDP do vlády. Podle Le Monde Macron v červenci uvedl: " Pokud se spojí s FDP, jsem mrtvý ."

Jeho strach je opodstatněný. V programu strany FDP jsme nalezli výzvy k omezení záchranných opatření v eurozóně, zavedení možnosti suverénního bankrotu v eurozóně, stejně jako pevnou opozici vůči eurobondům a prosbu o deregulaci trhu.

Pokud se FDP nakonec dostane do německé vlády, dostanou plány na další centralizaci, záchranné balíčky a postupný vznik superstátu vážnou trhlinu. A to je důvod, proč se euro po volbách potápělo a proč se řecké bankovní akcie v září propadly.

U eura se dopředu očekávalo, že v EU bude více centralizace a že Němci budou zachraňovat předlužené státy na jihu. Poměr veřejného dluhu k HDP ve Francii, Španělsku, Itálii a Řecku činí 96%, 99%, 132% a 179% (pro rok 2016). Pokud tyto země přestanou platit své dluhy, stáhnou se sebou do krachu i své banky. Ztráty pro ECB budou obrovské. Euro se rozpadne.

Celá léta evropské vlády pouze oddalovali problémy a hromadili obrovské dluhy díky extrémně expanzivní měnové politice ECB. Strukturální problémy, jako jsou nadměrně zadlužené vlády, extrémně přebujelý veřejný sektor, insolventní bankovní sektor a rigidní trh práce nebyly vyřešeny. Politiky ECB opravdu umožnily odložit řešení těchto problémů. Jednou ECB bude muset normalizovat svou měnovou politiku a úrokové sazby se vrátí na přirozenější úroveň. V případě vysoce zadlužených zemí se bude jednat o konec hry – GAME OVER. Někdo bude muset zaplatit účet. Trhy si myslí, že to bude Německo. Nebo to řekněte opačným směrem: Předtím, než bude možné normalizovat měnovou politiku ECB, bude muset být zabezpečená socializace dluhů v rámci EU.

Dnes je to v zásadě víra v německou podporu, co udržuje nadměrně zadlužené vlády nad vodou. Očekávání centralizace, socializace dluhů a evropského superstátu je to, co udržuje euro naživu. Očekávání Macrona a účastníků trhu, že další centralizační kroky jsou jisté, dostali trhlinu. Po konci německých voleb 23. září a s pravděpodobným vstupem FDP do příští vlády jsou tyto šance podstatně nižší.

Philipp Bagus

Z anglického originálu přeložil Mike

Text vyšel na webu mises.org




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Jaka
9. 10. 2017 17:25
Ti aktéři, kteří tak vehementně prosazovali jednotnou měnu pro EU, ti by měli jednou stanout před soudem. Protože to byl kardinální omyl, nesmysl !

Vložit komentář: