EpShark

Joseph Stiglitz: nejvlivnější ekonom světa, co se neustále mýlí

14. 11. 2018



Joseph Stiglitz představuje ve světě ekonomie těžkou váhu, kterou musíte brát na vědomí. Má velký dopad nejen na ekonomii jako vědu, ale i na politiku. Profesor na kolumbijské univerzitě je nositelem Medaile Johna Batese Clarka (1979) a Nobelovy ceny za ekonomii (2001). Je to bývalý předseda Rady ekonomických poradců prezidenta Bill Clintona, bývalý hlavní ekonom ve Světové bance a autor více než 30 knih. Stiglitz také veřejně spolupracoval se starostou New Yorku Billem Blasiem a senátorkou Elizabeth Warrenovou z Massachusetts. Pokud by v příštích prezidentských volbách vyhráli radikálnější demokraté, je dost možné, že Stiglitz bude jejich hlavní ekonomicky poradce. I v roce 2018 je stále považován za nejvlivnějšího ekonoma na světě.

Člověk by si myslel, že se pravděpodobně bude jednat o ekonomického génia, který dokáže správně předvídat události a dává rozumné ekonomické rady. Bohužel Stiglitzovy myšlenky a předpovědi představují seznam nesmyslů, omylů a přešlapů. Podívejme se na některé.

  • Nejlepší ekonomický stimul je rozdávat peníze nezaměstnaným, protože ti peníze okamžitě utratí. Samozřejmě, to že se ty peníze musejí od někoho nejdřív sebrat, nebo vytisknout, to už Stiglitz nezohledňuje. Jinými slovy, byl to Stiglitz, co vymyslel perpetuum mobile v ekonomii a ne socialistka Jana Maláčová.
  • V roce 2006 chválil ekonomickou politiku venezuelského premiéra Huga Cháveze. Řekl: "chudým poskytla vzdělání a zdravotní starostlivost a dělala hospodářské politiky, které nejenže přinášejí vyšší růst, ale také zajišťují, aby plody růstu byly více sdíleny." V říjnu 2007 se Stiglitz zopakoval svou chválu Cháveze na fóru pro rozvíjející se trhy v Caracasu, který byl sponzorován Venezuelou. Národní ekonomický růst byl "velmi impozantní," poznamenal a dodal, že "prezident Hugo Chávez měl úspěch v poskytování zdravotní starostlivosti a vzdělávání lidem v chudých čtvrtích Caracasu." Samozřejmě tenhle růst byl hnán pouze extrémně vysokou cenou ropy, zatímco v ostatních oblastech se ekonomika propadávala, to si ale Stiglitz zřejmě nevšiml.
  • Tvrdil, že šance na bankrot hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac je víceméně nulová. Nakonec v roce 2008 se tyhle ústavy dostali na pokraj krachu a museli být zachráněny vládou.
  • V roce 1996 napsal studii s názvem "Některé lekce z východoasijského zázraku". Došlo k "pozoruhodnému" a "trvalému" úspěchu těchto ekonomik díky tomu, že "vlády se zavázali k větší podpoře hospodářského růstu". Bohužel hned rok potom došlo k velké východoasijské finanční krizi.

Proč je tedy tak populární? Můj názor je ten, že Stiglitz prostě říká, to, co chtějí globální elity a politici slyšet. Stiglitz poukazuje na údajná selhání trhu a prosazuje státní zásahy do ekonomiky, zejména prostřednictvím fiskálních stimulů. Cílené státní zásahy do ekonomiky podle Stiglitze přinášejí v řadě oblastí efektivnější výsledky, než jakých by bylo dosaženo samovolným působením neregulovaných tržních mechanismů (tzv. neviditelnou rukou trhu). Požaduje také více regulace a státních zásahů na národní ale i na globální úrovni. Selhání trhu sice vidí na každém rohu, ale selhání státu, politiků a úředníků ignoruje.

Finančním krizím nejlépe zabrání podle Stiglitze lepší a masivnější regulace. Zapomíná ale zmínit, že už před finanční krizí byl finanční sektor extrémně regulován a nedokázalo to katastrofě zabránit. Co na to říká Stliglitz?

"Efektivní regulace vyžaduje regulátory, kteří v ní věří. Měli by být vybráni mezi těmi, kteří by mohli být poškozeni selháním regulace, ne ti kteří ze selhání budou mít prospěch." Kde mohou být takoví nestranní regulátoři nalezeni? Jeho odpověď je: "Odbory, neziskové organizace a univerzity." Účinný regulátor asi má být podle něho člověk podobný Josephovi Stiglitzovi.

A v těchto názorech spočívá jeho popularita. Socialistický politik, nebo úředník EU chce více moci a více peněz a více vlivu. Ale tento požadavek si musí před veřejností nějak obhájit. Nemůže prostě jen tak říct: Chci vaše peníze a chci vás ovládat. A od toho je tady Joe Stiglitz a jeho šílené teorie. Politik místo toho aby řekl:

Chci vaše peníze a chci nad vámi moc.

řekne:

Je potřeba stimulovat ekonomiku vyššími výdaji, abychom posilnili růst a zaměstnanost. Také je potřeba větší dohled nad ekonomikou, abychom zabránili tržním výkyvům a finančním krizím. Doporučuje to i Joseph Stiglitz, renomovaný světový ekonom a držitel Nobelovy ceny.

Obe dvě hlášky říkají stejnou věc, ale uznejte, ta druhá zní prostě lépe.

Pro každého socialistu a globalistu jsou Stiglitzovy teorie darem z nebes. Poskytují mu intelektuální a teoretické ospravedlnění pro získání vetší moci a většího množství zdrojů. A proto budou lidé jako Stiglitz vždycky extrémně populární mezi elitami a politiky, bez ohledu na to jaké nesmysly říkají a bez ohledu na to, že se neustále mýlí.

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

M. V.
16. 1. 2019 19:33
Usmevne pravicove steky jedince deformovaneho kapitalismem...

Vložit komentář: