EpShark

Ministerské lži o EET

20. 11. 2018



S mírnou nadsázkou se dá říci, že snadno poznáme, kdy úředníci ministerstva financí lžou. Jakmile mluví o EET. Tentokrát se ukázala, a ne poprvé, ministryně Schillerová.

V Poslanecké sněmovně čeká na projednání novela zákona 112/2016 Sb. o evidenci tržeb. Ministerští úředníci se v ní měli vyrovnat s výrokem Ústavního soudu, ale přistoupili k tomu podle rčení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Nesmyslnost novely z pera ministerstva financí je zřejmá a rozumní poslanci se jí brání.

Alena Schillerová na svém Facebook profilu (dne 22. října v 17:30) zveřejnila filipiku proti opozici, která podle ní „nesmyslnými a nezodpovědnými obstrukcemi novely zákona o evidenci tržeb ve Sněmovně brzdí EET v polovině cesty“.

Faktem je, že jen vláda a ministerstvo financí brzdí EET v polovině cesty, v polovině cesty k zrušení. Ministerstvo financí, s dlouhodobým zadáním od Andreje Babiše, se stále snaží obhajovat zcela pochybný projekt, který se už zdiskreditoval. Paní Schillerová v textu tuto obhajobu vede, jak jinak, pomocí překroucených faktů či holých lží.

Pojďme se podívat na jednotlivé výroky paní Schillerové.

Píše, že brzdit EET je proti zájmům podnikatelů a jde to prý přímo proti férovému trhu. V tom prvním má částečně pravdu, protože EET je v zájmu několika málo velkých firem. Celá pravda však je, že EET jde přímo proti zájmům statisíců malých podnikatelů a živnostníků, takže tady si to autorka překroutila, jak se jí hodilo. A že jde EET proti férovému trhu? Naopak, je nástrojem zvyšování moci státu a korporací vůči malému podnikání. Na EET nejvíce doplatili malí podnikatelé na venkově, lidé staří, kteří se už nemohli nebo nechtěli učit pracovat s moderní technikou. Provozovny zavírali na vesnicích i ti, kteří na EET prostě neměli peníze, protože je jejich živnost jen tak-tak uživila. Férový trh a EET? To je v přímém rozporu, stejně, jako starost ministryně financí o férovost trhu je v přímém rozporu s tím, co dělá.

Další výrok, že „zástupci podnikatelů opakovaně volají po nutnosti neomezovat EET pouze na sektory stravování a velko- a maloobchodu“ je pouze chytrým překroucením faktu, že většina zástupců podnikatelů nechce, aby v tom obchodníci a hospodští zůstali sami, proto žádá zrušení EET. Jen někteří oportunní funkcionáři s paní ministryní spolupracují. Zatímco například šéfové AMSP a HKČR, pánové Havlíček a Dlouhý, dlouhodobě podporují EET přímo proti zájmům drtivé většiny podnikatelů a živnostníků, v jejich organizacích je většina členů proti EET. To je ovšem fakt, který se paní Schillerové a vládě nehodí.

Dále paní Schillerová píše, že „obstrukce s přijetím novely zákona o evidenci tržeb brání výraznému snížení DPH, což by mělo být součástí novely“. To je nehorázná lež, protože snížit DPH může vláda kdykoli, k tomu nepotřebuje EET, dále DPH nemá se zákonem 112/2016 Sb. o evidenci tržeb nic společného, protože DPH řeší zákon 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty, a za třetí, nejde o snížení DPH, ale pouze o návrat k spravedlivé výši, k stavu před krizí.

Ukázky toho, jak hezky jde manipulovat veřejností, která se v zákonech neorientuje.

Jako ryzí pokrytectví lze posoudit výrok paní Schillerové, že postoj opozice „vystavuje zrakově postižené podnikatele riziku, že od 1. ledna 2019 přijdou o výjimku z povinnosti evidovat tržby. Blokováním novely zamezuje zákonnému vynětí těchto podnikatelů z EET!“ Tohle si dovolí napsat ti, kteří sami uvalili na zrakově postižené povinnost používat EET! Místo, aby se rychle a s omluvou pokusili opravit svůj přešlap, hází teď vinu na jiné. Založili požár a vyčítají hasičům, že pomalu hasí. Drzost státní správy nezná mezí!

Poslední odstaveček v propagandistickém příspěvku paní Schillerové je už jen zábavný. „4,5 miliardy ročně. Přesně o tolik peněz ročně mají kvůli opozici přijít obecní, městské, krajské pokladny i státní kasa“ Co tím autorka myslela? Kde vzala to číslo? Už neplatí sliby Andreje Babiše, z jeho televizní reklamy na podporu EET, na 18 miliard ročně? Nedávný odhad MF, že EET přinese za rok 2018 a 2019 až 14 miliard korun ročně už taky neplatí? Ne, je to jinak. Někdo si jen nedal s tvorbou textu práci a vzal první číslo, které mu přišlo pod ruku. Vždyť je to přece jedno, mysleli si asi, důležité je, že lži, jednou vyřčené, zůstanou neinformované veřejnosti už v hlavě.

Výroky paní ministryně Schillerové lze snadno vyvrátit a je snadné dokázat jejich nepravdivost. Ptám se tedy: Je možné, aby v právním a dosud demokratickém státu vysoký státní úředník informoval veřejnost účelově a nepravdivě? Smí se tak chovat, pokud mu to zákon nepřikazuje? A otázka poslední: Odvážila by se ministryně Schillerová obhájit své výroky ve veřejné diskuzi? Pokud ano, jsem k dispozici.

Radomil Bábek, podnikatel, předseda rady Asociace podnikatelů a manažerů

Radomil Bábek • 5. listopadu 2018 • Roklen24.cz


nancy-pelosi.jpg (59,286 kiB)
Pelosi's tweet

Pozn. PeTaXe.: Náhodou jsem před několika dny narazil na článeček z předvolebních Spojených států, ve kterém kandidující Demokraté (v našem prostoru bychom je označili za socialisty, jenže za Velkou louží se jim tak dlouhá léta nesmělo říkat) tvrdě kritizují presidenta Trumpa, že poté co snížil daně, si lidé ponechávají více SVÝCH VYDĚLANÝCH peněz, čímž okrádají stát (Nancy Pelosi, předsedkyně Demokratů).

Takže opatření, které ponechává lidem více peněz v jejich vlastních peněženkách, je podle Demokratů vlastně protistátní! Nikdo, nikdo na světě, pokud je alespoň minimálně příčetný, nepracuje proto, aby svůj výdělek odevzdal státu. A pokud to tak Demokraté vidí, pak jsou nepokrytými socialisty (ostatně, Maxine Moore Waters to o sobě už říká otevřeně). Jejich cílem je, aby stát (v jejich rukou) mohl bezuzdně rozhazovat cizí peníze, o něž se nezasloužil, a rozhodovat o tom, co je pro lidi dobré (a nakupovat si tak další socialistické voliče). A totéž platí i pro zuřivou touhu hnutí ANO vyrvat násilím z ekonomiky pro stát maximum. Ano, ANO je strana levicová, socialistická, stejně jako sociální demokracie, s níž vládne a jako je levicová Komunistická strana, která je podporuje. Všechno to jsou stejní socialisté, ničící soukromé podnikání a usilující o nějakou formu socialismu.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: