EpShark

Mocenská dvojí hra Pekingu

21. 3. 2023



SM

Válka na Ukrajině zuří již přes rok a zatím to nevypadá na to, že by měla ustat palba. Ukrajina není svolná k míru, protože má i nadále obsazená území, Rusko nesplnilo ještě cíle „speciální vojenské operace“, a otázkou pro Kreml zůstává, co bude považovat za splněné cíle na Ukrajině, které se mění v čase. Německý týdeník Der Spiegel přinesl informaci, že čínský výrobce dronů jedná s ruskou stranou o masové výrobě dronů pro Rusko. A nemuselo by zůstat jen u dronů.

Rusko-ukrajinský konflikt pokračuje druhým rokem, rozhodně to nevypadá, že by měl v dohledné době skončit. Západ i nadále vojenskými dodávkami podporuje statečný boj Kyjeva za nezávislost a svobodu, nicméně i Rusku jsou dodávány zbraně, v tomto případě sebevražedné drony z Íránu. Hovořilo se ještě před nějakým časem o vojenském angažmá Běloruska na Ukrajině. Tamější prezident Alexandr Lukašenko to však vytrvale odmítá, aby uspkojil Moskvu, tak si neodpustí silná provokační slova směrem k Ukrajině, ale do války nakonec nepůjde.

Nyní však hrozí jiné nebezpečí z východu. Do války na Ukrajině  totiž může být zatažen i další výrazný geopolitický hráč – Čína. Německý týdeník Der Spiegel informoval o tom, že čínský výrobce dronů Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology jedná s Ruskem o možné masové výrobě dronů pro agresora.

Takový přísun vojenského materiálu by Rusko ve své situace jistě přivítalo, i když Vladimir Putin dnes už s jemným nádechem zoufalosti stále volá po tom, aby Západ přestal posílat zbraňové systémy na Ukrajinu, ta samá pomoc od Íránu a potenciálně od Číny mu samozřejmě ,,nesmrdí“. Na druhé straně je jasné, že Peking zde hraje dvojí hru tak, aby z války sám vytěžil pro sebe co nejvíce, protože výše uveřejněná informace je v rozporu s čínským nejnovějším dvanáctibodovým plánem na ukončení války. Čína se již předtím pasovala do role jakéhosi mírotvorce, ,,čestného makléře“, kterému jde skutečně o uzavření míru mezi Ruskem a Ukrajinou.

Čína o sobě prohlašuje, že je v konfliktu neutrální, což ovšem pravdou ve skutečnosti není. Je to země se silnými vazbami na Rusko, Vladimira Putina, o tom nemůže být pochyb. Otázkou zůstává, pokud se potvrdí informace o výrobě dronů pro Rusko, jestli zůstane jen u této spolupráce, nebo se rozšíří. U Ukrajiny i USA panují obavy o to, zda Čína na pravidelné bázi nebude dodávat svému spojenci další zbraňové systémy. Pokud by tato varianta nastala, pro Ukrajinu by nastal vážný problém a Západ by musel ještě více navýšit své dodávky zbraňových systémů, což by vyvinulo silnější tlak na evropské obranné kapacity, které nejsou samozřejmě nekonečné.

Čínská dvojí hra umožňuje Pekingu obratně manévrovat a Rusko postavit do role ,,juniorního“ partnera, vydobýt si na něm patřičné ústupky, aby na něm mohl sám ve světle válečného konfliktu vydělat. A to nejen finanční prostředky, ale i další nezanedbatelnou porci vlivu. A na druhé straně, aby to vypadalo ,,nenápadně“, ale ne příliš podezřele, rozvíjet před světovým společenstvím plány na uzavření míru mezi Ukrajinou a Ruskem. Čína má nesporně výhodu v tom, že ho Rusko bude v probíhajícím konfliktu potřebovat. Rusko má obrovský rezervovár vojenské techniky i lidské síly, kterou může na Ukrajinu v krajním případě poslat, nicméně ten nemůže být nekonečný s tím, jak se válka bude stále prodlužovat.

Pomocnou ruku už Putinovi nabídl Írán, jak už jsme uvedli, ta čínská může být na první pohled štědřejší a výhodnější, ale zadarmo to samozřejmě nebude. Z války tak Čína může významně profitovat, a to na úkor svého největšího spojence. Státy totiž nemají přátele, ale své zájmy, a i přes nesporné silné vzájemné vazby, které jsou utužovány, si Čína bude chtít urvat svůj díl ,,válečného koláče“. Našlápnuto má k tomu více než dobře.

securitymagazin.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: